Stretnutie veľvyslancov a stálych predstaviteľov Ruska

Stretnutie veľvyslancov a stálych predstaviteľov Ruska

Moskva 20. júla 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Chirikov)

 

Vladimír Putin sa zúčastnil na stretnutí veľvyslancov a stálych predstaviteľov Ruska v medzinárodných organizáciách a združeniach. Hlava štátu, ruský prezident v svojom vystúpení načrtol hlavné úlohy, ktoré stoja pred ruskou diplomaciou. Stretnutie veľvyslancov a stálych predstaviteľov sa koná raz za dva roky. Medzi pozvaných patria vedúci predstavitelia vlády, oboch komôr Federálneho zhromaždenia, ministerstiev a rezortov, ktoré sa podieľajú na medzinárodnej činnosti, ako aj predstavitelia vedeckých spoločností a expertných skupín a podnikateľskej sféry.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Vážení kolegovia! Rád by som vás privítal na našom tradičnom stretnutí. Predovšetkým by som sa rád poďakoval vedeniu, všetkým pracovníkom a veteránom diplomatických služieb za prácu pri obrane národných záujmov Ruska, za ich prínos do rozvoja medzinárodnej spolupráce.

Reklama

Ústredie ministerstva, naše veľvyslanectvá a všetky zahraničné inštitúcie pracujú súdržne a profesionálne, úspešne riešia stanovené úlohy. V čase, keď vo svete dochádza k dynamickej, na udalosti bohatej situácii, Rusko dôsledne a zodpovedne vedie samostatnú zahraničnopolitickú politiku.

Zdôrazňujem, že aktívne sa podieľať na mierových procesoch diktujú Rusku jeho hlavné národné záujmy. Je to zabezpečenie maximálne priaznivých, bezpečných podmienok neprestajného rozvoja krajiny, riešenia rozsiahlych sociálnych ekonomických úloh, zvyšovania kvality života našich občanov.

Reklama

Naši občania chcú vidieť Rusko ako silný, nezávislý, mierumilovný štát. Sme otvorení partnerským, vzájomne otvoreným konštruktívnym vzťahom so všetkými krajinami a regionálnymi zoskupeniami. Rusko, ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN, bude aj v budúcnosti obraňovať základné princípy zakotvené v Charte tejto organizácie: suverenitu a rovnoprávnosť štátov, nezasahovanie do ich vnútorných záležitostí, spravodlivé riešenie sporov. Sme presvedčení, že len ak sa bude dodržiavať medzinárodné právo a postupovať kolektívne, bude možné vyriešiť najdôležitejšie svetové problémy.

Naša línia na zabezpečenie globálnej bezpečnosti a stability, odporovanie novým výzvam a hrozbám, to je to, čo od nás svet, nepochybne, potrebuje.

A s názormi Ruska na to, ako a na akých základoch sa musí vytvárať súčasné svetové usporiadanie, súhlasia aj naši spojenci z Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), partneri zo Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), BRICS a Šanghajskej organizácie spolupráce (ŠOS). A toto je, všetci to chápeme, väčšia časť obyvateľstva planéty. Pri riešení naliehavých regionálnych kríz sme postupovali a budeme postupovať, vychádzajúc práve z týchto našich zásadných pozícií. V Sýrii, za rozhodujúcej pomoci Ruska, bol zasadený drvivý úder medzinárodnému terorizmu, IS a ďalším extrémistickým zoskupeniam, čo umožnilo zachovať sýrsku štátnosť, vytvoriť podmienky na obnovu ekonomiky a návrat utečencov.

Ešte raz sa chcem poďakovať našim vojakom, ktorí hrdinsky, profesionálne splnili a plnia svoju povinnosť, a, samozrejme, aj diplomatom, ktorí rovnako aktívne a s plným nasadením pracujú na riešení sýrskeho problému.

Zásluhou energického diplomatického úsilia Ruska napreduje práca v rámci Astanského procesu. Veľkým úspechom bol Kongres sýrskeho národného dialógu, ktorý sa konal na začiatku roka v Soči a zaslúži si veľkú pozornosť, analýzu a podporu. V ňom spočívajú základy legitimity obnovenej Sýrie.

Reklama

Teraz je na programe vytvorenie Ústavného výboru na prípravu reformy ústavy a následného konania volieb s podporou Organizácie spojených národov. Okrem toho je samozrejme mimoriadne dôležité vystupňovať úsilie medzinárodného spoločenstva v poskytovaní humanitárnej pomoci Sýrčanom. Veľmi intenzívne sa tomu venujeme.

Je jasné, že je to dôležité tak pre Sýriu, ako aj pre celý región, ale aj pre mnohé štáty sveta, pretože by to pomohlo obmedziť (ak by sme v tomto smere vyvíjali aktívne úsilie) migračný nápor na európske krajiny.

Riešenie založené na kolektívnom úsilí a dialógu Rusko vždy navrhovalo aj pre Kórejský polostrov. Spolu s Čínskou ľudovou republikou vypracovalo plán postupnej normalizácie situácie.

Je dobré, že ťažiskové myšlienky tohto plánu sa napokon uplatnili, že zúčastnené krajiny si sadli za rokovací stôl, prejavili si vzájomný rešpekt, ustúpili od činov, ktoré by mohli mať nenapraviteľné následky. Dúfame, že črtajúce sa pozitívne tendencie, na ktorých má okrem iného zásluhu prezident Donald Trump, sa budú ďalej rozvíjať.

Lenže poznáme aj prípady, keď v okamihu došlo k zrušeniu dohôd dosiahnutých spoločným úsilím. Mám na mysli jednostranné odstúpenie Spojených štátov od Spoločného komplexného akčného plánu týkajúceho sa iránskeho jadrového programu.

Reklama

A veď tento dokument hrá najdôležitejšiu úlohu v globálnom režime nešírenia. Pred nami je teraz úloha zachovať túto kľúčovú dohodu a zabrániť nekontrolovanému rastu napätia na Blízkom Východe.

Seriózne riziká vyostrovania situácie pretrvávajú na juhovýchode Ukrajiny. Príčiny sú v podstate rovnaké: nedodržiavanie prijatých záväzkov zo strany terajšej ukrajinskej vlády, odmietanie mierového riešenia konfliktu.

Sústavne sa prejavuje otvorené pohŕdanie dohodami, neochota viesť dialóg so svojimi občanmi, vo všetkých scenároch sa počíta s použitím sily. Vychádzame z toho, že Minský komplex opatrení je stále reálnym základom pre politické urovnanie tejto krízovej situácie.

V nadchádzajúcich rokoch sa Rusko musí nielen pevne uchytiť v päťke najväčších svetových ekonomík, ale aj podstatne zvýšiť kľúčové štandardy kvality života svojich občanov.

V súčasnosti princíp konkurencie a otvorenosti vo svetovom obchode čoraz častejšie nahrádza protekcionizmus, ekonomickú výhodu a účelnosť – ideologická konjunktúra a politický nátlak. Hospodárske vzťahy, podnikateľská sloboda sa stávajú objektom politizácie. Na pozadí tohto všetkého sa, naopak, zahraničná politika Ruska musí stať väčšmi ekonomicky orientovanou a racionálnejšou. Mimoriadny význam má vytváranie priestranstva dobrých susedských vzťahov, priaznivej atmosféry, bezpečnosti a stability po celom obvode našich štátnych hraníc.

Kľúčový integračný proces pre Rusko – to je, samozrejme, Euroázijská ekonomická únia (EEU). Je len potešiteľné, že naši partneri realizujú spoločne s nami naše priority v EEU, kde pôsobíme dostatočne efektívne.

Podstatou tých prístupov je – využívať možnosti integrácie na stimuláciu rastu ekonomík členských krajín, aby výhodu a praktický prospech zo spolupráce pociťovali aj občania aj podnikateľská sféra.

Za dôležité pokladáme tiež rozširovanie zahraničných kontaktov EEU. Už funguje zóna voľného obchodu s Vietnamom. Prebiehajú príslušné rokovania s Izraelom, Srbskom a Singapurom. V dohľadnom čase sa začnú konzultácie s Egyptom a Indiou. Bola podpísaná dočasná dohoda, ktorej cieľom je založenie zóny voľného obchodu s Iránom. A dokopy existuje už približne 50 ponúk na vytvorenie partnerských vzťahov s EEU Dobré perspektívy sa črtajú zo spolupráce s Čínou, s ktorou EEU v máji tohto roka podpísala Zmluvu o obchodnej a hospodárskej spolupráci.

EEU a čínska iniciatíva, projekt „Jedno pásmo, jedna cesta“  sa navzájom efektívne dopĺňajú. Harmonizácia týchto projektov môže položiť základy vytvorenia Veľkého euroázijského partnerstva – priestoru ekonomickej spolupráce bez akýchkoľvek bariér.

S takouto logikou sa treba usilovať rozvíjať vzťahy aj s Európskou úniou, ktorá napriek momentálnym ťažkostiam, zostáva jedným z našich hlavných obchodných partnerov. S Európskou úniou máme veľa spoločných ekonomických záujmov. Niekoľko desaťročí sa vytvárala naša spoločná dopravná a energetická infraštruktúra. Zdôrazňujem, že všetky obchodné projekty, ktoré realizujeme s Európou, vrátane, povedzme, plynovodu „Severný potok-2“, majú výlučne komerčný, ekonomicky zdôvodnený charakter. Taký je pravý dôvod, nemá to nijaký politický podtext.

Reklama

Kľúč k zaisteniu bezpečnosti a stability v Európe spočíva práve v rozširovaní spolupráce a obnove dôvery, nie v budovaní nových základní a vojenskej infraštruktúry NATO v blízkosti ruských hraníc, ku ktorému dochádza teraz.

Na podobné agresívne kroky, ktoré sú priamym ohrozením Ruska, budeme úmerne reagovať. Naši kolegovia, ktorí sa zahrávajú s vyostrovaním a snažia sa zahrnúť okrem iných povedzme aj Ukrajinu a Gruzínsko do „vojenskej orbity“ aliancie, by sa mali zamyslieť nad možnými následkami takej nezodpovednej politiky.

Je potrebný iná, pozitívna agenda, ktorej cieľom je spoločná práca, hľadanie styčných bodov. Zmienili sme sa o tom samozrejme aj na stretnutí s prezidentom Spojených štátov pánom Trumpom.

Pri všetkých rozdieloch v názoroch sme sa zhodli v tom, že rusko-americké vzťahy sú v krajne neuspokojivom stave. V mnohom sú dokonca horšie, než v časoch „studenej vojny“.

Jasné, že by bolo naivné nazdávať sa, že problémy, ktoré sa hromadili celé roky, sa budú dať vyriešiť za niekoľko hodín. Ale s tým nikto ani nepočítal. Napriek tomu si však myslím, že na cestu k pozitívnym zmenám sme už vykročili.

Reklama

Je dôležité, že konečne došlo k stretnutiu v plnom formáte, ktoré nám umožnilo bezprostredný rozhovor. Toto stretnutie bolo v zásade úspešné, viedlo k užitočným dohodám.

Samozrejme, uvidíme, ako sa budú udalosti vyvíjať ďalej. Tým viac, že určité sily v Amerike sa snažia bagatelizovať, znevážiť výsledky stretnutia v Helsinkách.

Trochu odbočím od témy a poviem niekoľko slov, ako sa hovorí, „od srdca“.

Vidíme, že v Spojených štátoch sú sily, ktoré sú bez zábran v stave obetovať rusko-americké vzťahy, priniesť ich ako obeť svojim ambíciám v rámci vnútropolitického boja v Amerike. Sú ochotné obetovať záujmy svojich podnikateľov, ktorí prichádzajú o mnohomiliónové kontrakty, prichádzajú o ruský trh, prichádzajú o pracovné miesta v samotných Spojených štátoch, možno nie početné, ale predsa existujúce vďaka spolupráci s ruskými partnermi – dajú sa počítať na desaťtisíce, ale možno sa vyšplhá aj na státisíce.

Sú ochotní obetovať záujmy svojich spojencov tak v Európe, ako aj na Blízkom Východe, konkrétne mám na mysli záujmy Izraelského štátu. Veď sme okrem iného hovorili aj o zaistení bezpečnosti na Golanských výšinách počas operácie v Sýrii. Podľa všetkého to nikoho nezaujíma. Sú ochotní obetovať otázky zaistenia svojej vlastnej bezpečnosti.

Reklama

Upozorňujem vás na to, že v roku 2021  vyprší platnosť zmluvy START III (Dohoda o znížení počtu strategických zbraní III). V princípe sme mohli v pohode byť aj bez nej, dokonca ešte pred niekoľkými rokmi. Ale napriek tomu sme urobili správny krok, uzavreli sme tú zmluvu. A ak s dnes, priam teraz nezačne pracovať na jej predĺžení, prolongácii, tak o poldruha roka zmluvy jednoducho vyprší, už viac nebude.

Rusko je otvorené pre rozvíjanie kontaktov so Spojenými štátmi na rovnoprávnom, vzájomne výhodnom základe. Potrebujú to nielen naše dva národy, potrebuje to celý svet. Ako najväčšie jadrové veľmoci máme zvláštnu zodpovednosť za zabezpečenie strategickej stability a bezpečnosti.

Práve sa skončili majstrovstvá sveta vo futbale. V Rusku boli nielen hlavy mnohých štátov a vlád, ale najmä státisíce fanúšikov z rôznych krajín, ktorí videli na vlastné oči naozajstné Rusko – otvorené, priateľské, moderné.

Redakciu informovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali