Štepán Smolen: Cesta na Západ, Po stopách ochočeného Boha

Štepán Smolen: Cesta na Západ, Po stopách ochočeného Boha

Bratislava 20. septembra 2021 (HSP/Foto:Pixabay, Screenshot Facebook)

 

Cesta na Západ, Po stopách ochočeného Boha. Pod týmto názvom vyšla v roku 2018 v nakladateľstve Hesperion z. s. kniha českého kňaza Štepána Smolena, v ktorej opisuje svoju pešiu pútnickú cestu za sv. Terezkou z Lisieux, na ktorú sa vydal na začiatku svojej cesty ku kňazstvu. Je napísaná pútavo, čitateľa pritiahne formou aj obsahom, naplno spĺňa požiadavky zaujímavého cestopisu

Boh, Ježiš, kríž
Ilustračné foto

No knihou sa čitateľovi dostáva o mnoho viac než len obyčajný popis cesty a zážitkov počas nej. Zážitky z cesty sú zaujímavé, cez Čechy, Nemecko, Luxembursko, Belgicko, Francúzsko až do Lisieux. Autor sa dokáže sústrediť na podstatné, no nestráca sa v nepodstatnom, má zmysel aj pre detaily. Počas putovania, ktoré trvalo 40 dní intenzívne premýšľa, komunikuje.

Reklama

Premýšľa o sebe, o správnosti svojho rozhodnutia stať sa kňazom, o úlohe a poslaní kňaza v súčasnom odkresťančenom svete, o viere, o Cirkvi a jej problémoch, aj o kontaktoch s tými, ktorí ho prichýlili počas nocí, pretože väčšinou hľadal nocľah na farách a hodnotí a porovnáva situáciu Cirkvi v krajinách, cez ktoré prechádzal. S čitateľmi sa delí aj o svoje uvažovanie, pohľady a názory aj s názormi tých, ku ktorým prichádza a ktorí ho na noc prichýlili. Situáciu v Cirkvi dobre popisuje tak, aby si čitateľ, ktorý ju nepozná, mal možnosť urobiť si o nej obraz, aj ju hodnotí a porovnáva.

Jeho pohľad na vyhasínajúce kresťanstvo v Západnej Európe ho nenecháva ľahostajným.

Reklama

Bavorské kostely jsou všechny opravené a po celý den otevřené, ale když vkročím dovnitř, jse s Pánem sami. A katolíci tu mají gemeindehausy a jugendheimy a úředníky a placené kostelníky a referenty a prostorné fary, ale semináře prázdné. Ale jsou-li dnes prázdné smináře, budou zítra prázdné kostelní lavice. Anebo budou možná poloplné dál a Církev se naučí fungovat bez kněží – a bez Krista, který je beztak kazdodennímu provozu této dobře rízené instituce poněkud na překážku. Bál jsem se, že bude problém dostat cestou jídlo a nocleh, mnohem težší je však dostat svaté přijímaní. /str. 71/ „Církev, ktorá vyjde k lidem a dá jim všechno, avšak neukáže Boha se totiž stane stejně zbytečnou jako kuchař, který nevaří, doktor, který je sice milým společníkem, ale nepředpisuje už léky. Všechno kromě Boha je totiž lépe k dostání jinde.“ /str. 78/ Tušil jsem, že se chřadnutí Západu nezastaví, dokud kostel bude památkou, ne přítomností, dokud pokolení uctívačú sebe sama, uctívačú možná milých a mírumilovných, znovu nepadne na kolena a nezačne se klanět.“ /str. 103/ „Vždy, všude, ve všech kulturách mladí naslouchali moudrosti starcú – a také hlasu ješte dávnejších generací, ktoré je předešli. Teď mladí vychovávají staré a právě odtud se snad bere pubertálnost doby. Jenže jak se mohou mladí od starých učiť, když sami staří se chtějí mladým podobat, když si před sebe sami stavějí vzor dúchodce cyklisty, lyžaře, člověka aktivního a běhavého, ve formě se udržujícího, pro nehož je slovo stařec nadávkou a který si udržuje fyzičku až do mrtvičky – a pak mu zbýva jen pohazování pěnovým míčkem a plyšák do postele… …Po staletích postižených chudobou a hladem, nyní zvítězila kutura blahobytné beznaděje, ktorá jen za malou chvíli začne pornásledovat ty, kdo s ní nedrží krok a kdo se odváží vystavit pochybnostem nekteré z jejich dogmat.“ /str. 127/

Cesta na Západ Po stopách ochočeného Boha
Ilustračné foto

Jeden z najobšírnejších dialógov, ktorých je v knihe viacero, vedie s otcom Raymondom, 87-ročným kňazom, ktorý má v správe niekoľko farností v meste pri rieke Oise a snaží sa mu pripomenúť že Cirkev musí byť najprv posilňovaná vo vnútri, aby mohla vychádzať von. Najprv musí čerpať zo vzťahu k Trojjedinému, než k nemu začne privádzať druhých.

Počas cesty prijal pohostinnosť na mnohých farách a v pohľade na sviatostnú pastoráciu sa sústredil na otázku, či ešte vo farnosti vysluhujú sviatosť zmierenia a dostal rozličné odpovede, ktoré naplnili jeho predpoklady. Tiež mal možnosť nahliadnuť na rozličné spôsoby a formy pastorácie. Zdá sa mu že cirkev viac spravuje majetky, venuje sa charitatívnym činnostiam, sv. omše sú nahrádzané spoločenskými stretnutiami. Svojimi filozofickými a teologickými pohľadmi inšpiruje čitateľa nielen prijať informácie ale pozýva nevtieravo k zamysleniu aj k debate o zložitosti súčasnej doby a situácií v Cirkvi a možno aj k rozhodnutiam a činnom.

Tiež ho počas cesty sprevádzajú myšlienky na jeho bývalú spolužiačku, priateľku a platonickú lásku Anežku, s ktorou vedie občas fiktívny dialóg, o ktorej vie, že žije v Paríži a rád by sa s ňou stretol aj keď na jeho správy a telefonáty nereagovala už dlhý čas. V Lisieux uvažuje:

Po staletí sa v ní sousedící jinakosti vztahovaly k jedinému Středu, ale dnes je Střed ztracen, popřen a stavba už nemuže stát. Kontinent rozervaných lidí a rozpadlých rodin je nejednotný navzdory všem politickým uniím. Pravá jednota se buduje zdola, ze dna, odkud sa úpí k Nejvyššímu. Člověk je sjednocen nejprve v sobě – tím, že se ztratí a najde v Bohu – pak ve své rodině, ve svém sousedství, potom ve svém státě. Není pokus o politické sjednocování světa vnitřne nesjednocenými lidmi, těmi, kde neusilují o jednotu s Bohem, jen stavěním babylonské věže? Není to konkurenční projekt vuči Nebeskému Jeruzalému, v jehož středu stojí oltář a na něm krvácející Beránek? Neskončí tatová konstrukce v troskách? Bylo mi líto Evropy, že už jí nepojí víra, ktorá ji vystavěla. A co huř bylo mi líto mě.“ /str. 175/

Reklama

Záver knihy je prekvapivý. V Paríži, v chráme Panny Márie Víťaznej, sa stretáva so svojou priateľkou Anežkou a vedú spolu dlho prerušený dialóg o sebe, o rodine, o Cirkvi, o svete o problémoch, ktoré nás presahujú viac než si to pripúšťame…

Kniha, ktorá toho, že je napísaná pútavo, osloví aj hlbokou znalosťou filozofie a teológie, z ktorej autor vychádza, a pre čitateľa je podnetom najmenej k diskusií nad predloženými problémami, ktoré sa dotýkajú aj našej Cirkvi i spoločnosti, i našich rodinných i osobných životov a  čitateľa môžu inšpirovať aspoň k zamysleniu a hľadaniu riešení, či k ich porovnávaniu. Má 208 strán, formát A5, je v brožovanej forme. Na obálke je čiernobiela fotografia zničeného kríža uprostred prírody.

Ľudovít Košík

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali