Štátny tajomník ministerstva obrany pokračuje vo vysvetľovaní, tentokrát načrtol priority NATO vrátane posilnenia vojsk na hranici s Ruskom

Štátny tajomník ministerstva obrany pokračuje vo vysvetľovaní, tentokrát načrtol priority NATO vrátane posilnenia vojsk na hranici s Ruskom

Bratislava 9. júla 2018 (HSP/Foto:TASR – Michal Svítok)

 

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák, nominant strany Most-Híd, zverejnil na sociálnej sieti mapu pred samitom NATO, na ktorej prezentoval hlavné body najnovšej pripravovanej politiky Aliancie vrátane zvýšenia prítomnosti vojsk v pobaltských štátoch, teda na hraniciach Ruskej federácie

Na snímke Róbert Ondrejcsák

O týždeň 11. a 12. júla sa v Bruseli uskutoční samit NATO. Stretnú sa prezidenti a predsedovia vlád 29 členských štátov Aliancie, pričom hlavnými témami stretnutia budú posilnenie kolektívne obrany, rozpočet, operácie (vrátane Afganistanu), vzťahy s Ruskom, nové veliteľské štruktúry, partnerstvá (Gruzínsko, Ukrajina, Bosna Hercegovina a ďalšie), ako aj rozširovanie (Macedónsko).

Reklama

Róbert Ondrejcsák uvádza, že v prípade posilnenia kolektívnej obrany a schopnosti efektívne reagovať na hrozby bude kľúčová Iniciatíva pripravenosti – tzv. 4 x 30 – ktorá hovorí, že Aliancia by mala byť schopná do 30 dní nasadiť 30 práporov, 30 vojenských lodí a 30 letiek.

“Hovoriť sa bude aj o EfP – Posilnenej predsunutej prítomnosti Aliancie v troch pobaltských štátoch a Poľsku. V každom B3 štáte a Poľsku je rozmiestnená jedna multinárodná práporná skupina, cca s 1000 vojakmi, pod velením Spojeného kráľovstva, Kanady, Nemecka a USA.”

Reklama

Dodáva, že čo sa týka rozpočtu, predovšetkým zo strany Washingtonu bude silný dôraz kladený na 2% z HDP na obranu, resp. prezentácia vierohodného časového harmonogramu, ako chcú členské štáty naplniť záväzok dosiahnuť túto úroveň v roku 2024. V súčasnosti sú na tejto úrovni len Veľká Británia, Spojené štáty, Lotyšsko, Estónsko, Grécko, prípadne Poľsko, Rumunsko a Litva.

“Z operácií sa bude klásť dôraz na doplnenie nedostatkových spôsobilostí v Afganistane, na Irak.”

 

Dvojitá stratégia voči Rusku

V súvislosti s Ruskom sa podľa štátneho tajomníka potvrdí dvojitá stratégia – odstrašenie a dialóg. Na odstrašenie potrebuje Aliancia vierohodné a nasaditeľné sily (preto sú dôležité napr. EfP alebo 4 x 30). Dialóg by mal byť vedený aby sa situácia v hot-spotoch ako Baltské či Čierne more neeskalovala nekontrolovane v dôsledku nejakého incidentu. Zároveň situácia na Ukrajine je nevyhnutnou súčasťou komunikácie Aliancie s Ruskom.

Reklama

Majú sa tiež prezentovať nové veliteľské štruktúry. Vytvorenie dvoch nových veliteľstiev – 1. pre severný Atlantik v Norfolku v USA, pre zabezpečenie kľúčových námorných trás medzi Európou a Amerikou. 2. pre vojenskú mobilitu v nemeckom Ulme – kľúčový prvok schopnosti posilniť východné krídlo, navyše iniciatíva v úzkej koordinácii s Európskou úniou, a PESCO.

“K partnerstvám: Gruzínsko – reálny progres spôsobilostí, Ukrajina – nevyhnutnosť pokračovania reforiem. V oboch prípadoch potvrdenie záverov Bukureštského samitu z roku 2008, že raz sa tieto štáty môžu stať členmi NATO. V prípade Bosny a Hercegoviny sa očakáva udelenie MAP.”

“Rozširovanie: vďaka progresu medzi Skopje a Aténami ohľadne názvu krajiny sa otvorila možnosť pozvať Macedónsko do Aliancie. Bude to dôležitý signál pre západný Balkán, ale aj pre ďalších, že rozširovanie sa neskončilo, politika otvorených dverí platí.”

 

Stanoviská Slovenska

Reklama

Následne Róbert Ondrejcsák predstavil postoje Slovenska ku konkrétnym témam:

V oblasti rozpočtu podľa neho v roku 2020 dosiahneme 1,6% HDP na obranu, v 2021 1,7% a do roku 2024 2 percentá. Patríme teda k členským štátom, ktoré poskytnú reálny plán zvyšovania obranného rozpočtu. Zároveň už teraz dosiahneme výdavky na modernizáciu a rozvoj na úrovni 20% obranného rozpočtu. Paralelne so záväzkom hovoríme, že Aliancia je viac ako len peniaze a rozpočet; je založená na hodnotách a na spoločnej obrane a solidarite.

Prítomnosť v Pobaltí v EfP: “V súčasnosti máme v Lotyšsku pod kanadským velením 152 vojakov. Deklarujeme záväzok pokračovať aj po ukončení súčasného mandátu po 2019, bez prerušenia,” uviedol.

Deklaroval tiež, že Slovensko víta novú veliteľskú štruktúru vrátane nových veliteľstiev v Ulme a Norfolku a deklaruje naplnenie pozícií.

Postoj NATO k Rusku – podľa Ondrejcsáka podporujeme všetky iniciatívy na posilnenie odstrašenia, čiže schopnosti brániť sa, ako aj dialóg v záujme deeskalácie napätia v prípade krízových situácií.

Dodal, že Slovensko dlhodobo patrí k podporovateľom európskych a euroatlantických integračných ambícií Gruzínska a Ukrajiny. “Ssamozrejme po splnení všetkých kritérií členstva. Zároveň obom štátom pomáhame v reformách a tranzícii. Teritoriálna integrita oboch štátov je nemenná.”

“Slovensko podporuje udelenie štatútu MAP (Membership Action Plan) pre Bosnu a Hercegovinu. K najdôležitejším rozhodnutiam samitu vôbec by mala byť pozvánka pre Skopje na prístupové rokovania. Politika otvorených dverí musí zostať v platnosti,” vysvetlil štátny tajomník ministerstva obrany.

Pred týždňom zároveň Róbert Ondrejcsák prezentoval mapu, na ktorej ukázal údajne agresie a anexie Ruska v poslednom období. Jeho vyjadrenia vyvolali značnú vlnu diskusie (viac v článku).

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali