STANOVISKO: M. KADÚC: Prezident to v tichosti „celkom nečakane“ predsa len dal

STANOVISKO: M. KADÚC: Prezident to v tichosti „celkom nečakane“ predsa len dal

Bratislava 17. júla (TASR) – "Zvážil som všetky aspekty právne aj ostatné, ktoré by mohli namietať vaše vymenovanie. Zistil som, že niet takého dôvodu, preto som takto rozhodol," – to sú slová prezidenta na adresu už nového Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Prezident tak po "tanečkoch", že nemá čas na posudzovanie zvoleného kandidáta pána Čižnára, po mediálne prípustnom mesiaci, no bez nadbytočných komentárov, rozhodol tak, ako sa dalo od "akoby člena Smeru" očakávať.

Po tom všetkom, ako pán prezident prispel k traumatizovaniu spoločnosti ohľadne jednej z najsilnejších pozícii v Slovenskej republike, by nepochybne stálo za vysvetlenie, aké konkrétne aspekty pán prezident zvažoval, keď pri skôr a právoplatne zvolenom kandidátovi Čentéšovi išlo okrem iného o pre pána prezidenta "terciálnu záležitosť", príp. o osobnú nedôveru založenú na verejnosti skrytom základe, a hlavne x stranový list plný irelevantných skutočností, prečo odmieta vymenovať Čentéša.

Osobitne by ma zaujímalo, ako sa pán prezident vysporiadal s právnymi otázkami typu, že poslanci, ktorí volili kandidáta na tento post nie z vlastnej viny, nepoznali dôvody, prečo sa premiér rozhodol túto voľbu zrealizovať (opoziční poslanci, vrátane mňa, na túto skutočnosť viackrát pána premiéra vyzývali, no nedočkali iného ako ignorácie), pričom na stole Ústavného súdu sú podania, ktoré môžu do celej veci vniesť viac svetla a najmä spravodlivosti.

Treba pripomenúť, že začiatkom júla sudcovia Ústavného súdu prijali nové opatrenie (zmena rozvrhu práce), ktorým fakticky odblokovali Ústavný súd. Síce neskoro, ale predsa. Skutočne ma zaujíma, ako sa pán prezident vyrovnal s otázkou, čo ak nastane situácia, že sa ukáže jeho pochybenie v tejto veci a Slovensko bude mať dvoch generálnych prokurátorov. Budú dovtedy vykonané kroky nového GP platné, alebo neplatné? Takýchto otázok je samozrejme viac. Aj to, kto za takýto stav ponesie zodpovednosť, je ďalšia a nemenej dôležitá otázka.

Reklama

Z tohto všetkého, čo sa za posledné mesiace udialo, sa zdá, že pre časť najvyšších ústavných činiteľov je Ústavný súd zbytočnou záťažou pri ich vôli vládnuť bez zbytočných obmedzení. Ak to takto pôjde ďalej tak sa obávam, že sa čoraz viac blížime k smrteľnej rane nášmu právneho štátu, a teda aj demokracii.

Aby som nebol len kritický, jedna smietka pozitívneho vyjadrenia predsa len zaznela. Podľa slov pána prezidenta nastupuje Čižnár do funkcie, kde bude rozhodovať aj o ekonomike. "Vaše nesprávne rozhodnutia môžu ovplyvniť príchod investícií," takto múdro povedal. Aktuálne je teda len na pánovi Čižnárovi, ako sa k tomuto vyjadreniu pána prezidenta postaví. A teda či bude prisluhovačom vládnej strany a jej potrebám, alebo bude vykonávať celkom nestranný dozor nad dodržiavaním zákonov v štáte, ktorý aj jeho pričinením môže zostať právnym. Verím, chcem veriť, že pán Čižnár učiní zadosť svojej povesti.

Reklama

Miroslav Kadúc, poslanec NR SR

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali