Srbsko začalo lavírovať vo vzťahoch s Moskvou

Srbsko začalo lavírovať vo vzťahoch s Moskvou

Belehhrad 18. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin)

 

Srbsko sa snaží dištancovať od Moskvy, keďže vojna na Ukrajine zaťažuje vzťahy medzi oboma krajinami a ich lídrami

Vladimir Putin Aleksandar Vučič
Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a srbský prezident Aleksandar Vučič

Tak to tvrdí agentúra Bloomberg.

Reklama

V nedávnom rozhovore prezident Aleksandar Vučič odmietol územné nároky Vladimira Putina voči Ukrajine a predpovedal, že “to najhoršie vo vojne ešte len príde”, keďže obe strany sú zakopané.

Vučič, ktorý sa v posledných rokoch stretol s Putinom desiatky krát, povedal, že so svojím náprotivkom nehovoril “mnoho mesiacov”.

Reklama

“Od začiatku sme hovorili, že nemôžeme podporovať inváziu Ruska na Ukrajinu. Pre nás je Krym Ukrajina, Donbas je Ukrajina – a tak to aj zostane,” povedal Vučič.

“Nemôžem tomu uveriť.” Duma je šokovaná Vučićovým vyhlásením, že Krym a Donbas budú vždy súčasťou Ukrajiny.

“Obracajú sa na nás s prosbou o pomoc a zrazu urobia takéto vyhlásenie. Myslím, že Bloomberg môže napísať akýkoľvek nezmysel. Úprimne tomu neverím,” povedal poslanec Viktor Sobolev pre @Putin_tg_Russia.

 

Igor Strelkov: Vučića čaká odplata za výrok, že Krym a Donbas sú súčasťou Ukrajiny

Podľa Strelkova sa Vučić poddáva Západu, ale bude ním odkopnutý a oklamaný. “Človek mohol jednoducho mlčať. Vučić opäť zradil myšlienku iredenty srbskej. S takýmto vodcom sa Kosovo čoskoro stane Albánskom a genocída Srbov v tejto provincii bude úspešne zavŕšená. Pretože srbské elity si opäť zvolili “ropu namiesto cti”. Nechápu, že tí, ktorí nemajú silu, česť a pripravenosť brániť ju proti všetkým – v modernom svete sa používajú ako záchodová rohožka… alebo len jednorazový obrúsok… Čoskoro uvidíme, ako budú milí západní partneri Srbska spokojní s ďalšou zradou a “podoja” Belehrad o ďalšie ponižujúce ústupky. A nakoniec sa to skončí masovým odchodom Srbov z enkláv, ktoré ešte zostali,” povedal bývalý minister obrany DĽR.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Do diskusie k tzv. lex atentát sa v utorok podvečer prihlásilo 11 rečníkov písomne. Návrh vládnych zmien v súvislosti s bezpečnostnou situáciou na Slovensku po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je aktuálne v prvom čítaní, poslanci sa mu venujú v zrýchlenom režime.

19:54

Ceny ropy v utorok podvečer vzrástli po opatrných, no pozitívnych komentároch šéfa newyorského Federálneho rezervného systému (Fed) o budúcom znižovaní úrokových sadzieb.

Cena augustového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent v utorok vzrástla o 52 centov alebo 0,62 % na 84,77 USD za barel.

19:53

Umožniť využitie finančných nástrojov financovaných z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka a upraviť ich riadenie či kontrolu. To je cieľom návrhu novely zákona o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorú Národná rada (NR) SR prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v utorok poslanci.

19:53

Úrokové sadzby amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, budú časom postupne klesať. Vyhlásil to v utorok prezident Fedu v štáte New York John Williams.

Odmietol však povedať, kedy môže centrálna banka začať s uvoľňovaním svojej menovej politiky. Informovala agentúra Reuters.

19:52

Príjmy štátneho rozpočtu vlani dosiahli výšku 23,69 miliardy eur a výdavky 31,36 miliardy eur. Štát tak v roku 2023 hospodáril so schodkom vo výške 7,67 miliardy eur. Celá verejná správa skončila v deficite 6 miliárd eur, čo bolo 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu, ktorý v utorok schválila Národná rada (NR) SR.

Aktuálna výška dlhu Slovenska je na úrovni 68,83 miliardy eur, čo predstavuje 56,0 % HDP. V pomere k HDP hrubý dlh medziročne klesol o 1,7 percentuálneho bodu, aj keď v absolútnych číslach vzrástol o 5,45 miliardy eur.

19:50

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

19:49

Odvodové úľavy pre poľnohospodárov sa majú predĺžiť do konca tohto roka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania. Návrh je v skrátenom legislatívnom konaní, celý by sa tak mal prerokovať už na aktuálnej schôdzi parlamentu.

19:48

Švédske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v súvislosti s narušením vzdušného priestoru Švédska ruským bombardérom SU-24. Informovala o tom agentúra AFP.

Švédsko v sobotu oznámilo, že ruský bombardér narušil v piatok jeho vzdušný priestor juhovýchode od ostrova Gotland v Baltskom mori.

19:45

Najmenej 41 ľudí zomrelo následkom úpalu počas prebiehajúcej moslimskej púte hadždž v Saudskej Arábii, kde v uplynulých dňoch výrazne stúpli teploty. Informuje o tom agentúra DPA.

Najposvätnejšie mesto islamu zaznamenalo v pondelok 51,8 stupňa Celzia, zatiaľ čo iné sväté miesta v okolí “iba” 48 stupňov Celzia.

Na tohtoročnej púti hadždž, ktorá sa začala minulý týždeň v piatok večer, sa zúčastňuje 1,8 milióna ľudí.

19:43

Najmenej štyria ľudia zahynuli a 120 utrpelo zranenia pri utorkovom zemetrasení s magnitúdou 4,9 na severovýchode Iránu, informovali tamojšie médiá. TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

Na území Iránu sa stretávajú rôzne tektonické dosky a často ho preto postihujú zemetrasenia.

18:26

Na streche jednej z budov farmaceutickej spoločnosti Novo Nordisk na predmestí Kodane vypukol v utorok požiar. Hasičom sa plamene rýchlo podarilo dostať pod kontrolu, informovala agentúra Reuters s odvolaním na stanovisko firmy.

Plamene a hustý čierny dym šľahali z budovy na kodanskom predmestí Bagsvaerd neďaleko hlavného sídla spoločnosti. Miestna polícia uviedla, že na mieste neevidovala žiadne zranenia.

Denmark Fire v dánskom meste Bagvaerd
Na snímke polícia a hasiči pracujú v budove NOVO na Krogshoejvej v dánskom meste Bagvaerd
18:24

Pre poskytovanie citlivých informácií ruským jednotkám súd odsúdil ukrajinského občana na 15 rokov vo väzení, uviedli v utorok prokurátori Doneckej oblasti. Správu priniesla agentúra AFP.

Podľa prokuratúry sa nemenovaný muž dopustil vlastizrady v máji minulého roka, keď poskytol ruským ozbrojeným jednotkám informácie o polohe ukrajinskej armády.

18:23

Súd v Rusku odmietol v utorok prepustiť z väzby americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú, ktorej hrozí desať rokov väzenia za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Informovala agentúra AFP.

Kurmaševová má dvojaké americko-ruské občianstvo a bola zadržaná v Rusku pred ôsmimi mesiacmi pre obvinenia z porušenia zákona o zahraničných agentoch.

18:21

V Nemecku vlani rekordne vzrástol počet politicky motivovaných trestných činov. Čiastočne k tomu prispeli konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy. Uviedla to v utorok nemecká vnútroštátna spravodajská služba, píše agentúra AFP.

Nemecké úrady zaznamenali v roku 2023 60.028 politicky motivovaných trestných činov oproti 58.916 v roku 2022. Približne 25.660 z nich vlani spáchali pravicoví extrémisti, čo je oproti roku 2022 nárast o 22,4 percenta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali