Správa z Washingtonu uvádza, že americký zbrojný priemysel nie je pripravený na konflikt s Čínou

Správa z Washingtonu uvádza, že americký zbrojný priemysel nie je pripravený na konflikt s Čínou

Washington 24. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos, Efrem Lukatsky)

 

Vojna na Ukrajine poukazuje na neschopnosť amerických zbrojárskych spoločností doplniť vojenské zásoby, informuje The Wall Street Journal

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Vojna na Ukrajine odhalila rozsiahle problémy v americkom zbrojárskom priemysle, ktoré podľa novej štúdie môžu obmedziť schopnosť americkej armády viesť dlhotrvajúcu vojnu proti Číne.

Reklama

Od minuloročnej ruskej invázie do krajiny sa USA zaviazali poslať Ukrajine vojenské vybavenie a zásoby v hodnote viac ako 27 miliárd dolárov – od prilieb až po vozidlá Humvee. Prílev zbraní sa pripisuje tomu, že pomohol ukrajinským silám otupiť inváziu ruského prezidenta Vladimira Putina v tejto najväčšej pozemnej vojne v Európe od druhej svetovej vojny.

Podľa štúdie, ktorej autorom je Seth Jones, senior viceprezident Centra pre strategické a medzinárodné štúdie, think tanku so sídlom vo Washingtone, D.C., však zdĺhavý konflikt odhalil aj strategické nebezpečenstvo, ktorému USA čelia, keďže zásoby zbraní klesli na nízku úroveň a obranné spoločnosti nie sú vybavené na ich rýchle doplnenie.

Reklama

“Podstatné je, že obranná priemyselná základňa podľa môjho názoru nie je pripravená na súčasné bezpečnostné prostredie,” povedal v rozhovore pán Jones. Dodal, že priemysel teraz funguje spôsobom, ktorý je “vhodnejší pre mierové prostredie”.

Jones uviedol, že štúdia, ktorá odráža príspevky vysokých vojenských, obranných, kongresových, priemyselných a iných vládnych predstaviteľov, ukázala, ako rýchlo by americkej armáde došla munícia v potenciálnom konflikte s Čínou v Indopacifiku.

“Ako môžete účinne odstrašovať, ak nemáte dostatočné zásoby munície, ktorú budete potrebovať pre scenár typu Čína – Taiwanský prieliv?” povedal pán Jones.

Viac ako posledných 20 rokov bojovali USA v Iraku, Afganistane a inde proti povstalcom, čo je stratégia náročná na vojenské sily, ale konflikt na Ukrajine je do veľkej miery konvenčnou vojnou, ktorá sa spolieha viac na ťažké zbrane. Prípadný konflikt s Čínou v Indopacifiku by sa líšil od prevažne pozemnej vojny, ktorá sa odohráva na Ukrajine, ale napriek tomu by musel hlboko čerpať zo zásob zbraní USA.

Problémy s priemyselnou základňou, ktoré sú sčasti dôsledkom zastaraných postupov uzatvárania vojenských zmlúv a pomalej byrokracie, majú podľa zistení štúdie v súčasnosti vplyv na schopnosť vytvoriť dôveryhodný odstrašujúci prostriedok v indo-tichomorskom regióne alebo čeliť Číne vo vojenskom konflikte.

Reklama

“Tieto nedostatky by Spojeným štátom mimoriadne sťažili udržanie dlhotrvajúceho konfliktu,” uvádza sa v správe. “Zdôrazňujú tiež, že americká obranná priemyselná základňa nemá dostatočnú zálohovú kapacitu pre veľkú vojnu.”

Miera spotreby zbraní zo strany Ukrajincov rýchlo ukazuje, akým problémom by mohla čeliť priemyselná základňa USA v prípade dlhšieho konfliktu o Taiwan. V štúdii sa uvádza, že napríklad počet raketových striel Javelin zaslaných na Ukrajinu od augusta minulého roka sa rovná približne siedmim rokom výroby na základe miery výroby vo fiškálnom roku 2022.

Počet protilietadlových systémov Stinger poskytnutých Kyjevu predstavuje približne rovnaký počet systémov vyvezených do zahraničia za posledných 20 rokov, uvádza sa v štúdii. Medzitým viac ako milión nábojov 155 mm, ktoré Washington poslal na Ukrajinu, zmenšilo vlastné zásoby americkej armády, ktoré sa podľa štúdie v súčasnosti považujú za nízke.

Zásoby systému Javelin, húfnicového delostrelectva a protileteckých radarov sa podľa štúdie tiež považujú za nízke.

Ukraine Tensions_Javelin
Na snímke protitankové strely Javelin

Platformy, ako napríklad systém pobrežnej obrany Harpoon, ktorý sa považuje za významnú súčasť obrannej stratégie Taiwanu, sa považujú za stredné, hoci súčasné zásoby nemusia byť dostatočné pre vojnové obdobie, uvádza sa v štúdii.

Reklama

“História priemyselnej mobilizácie naznačuje, že obrannej priemyselnej základni bude trvať roky, kým vyrobí a dodá dostatočné množstvo kritických zbraňových systémov a munície a rekapitalizuje zásoby, ktoré boli spotrebované,” uvádza sa v štúdii.

Aj vojenskí predstavitelia v posledných mesiacoch vyjadrili rastúcu frustráciu z priemyselnej základne. Admirál Daryl Caudle, šéf veliteľstva amerických námorných síl, obvinil obranný priemysel z oneskorených dodávok zbraní.

“Neodpúšťam im, že nedodávajú výzbroj, ktorú potrebujeme,” povedal, keď sa ho pýtali na vyváženie pripravenosti americkej armády v súvislosti s dodávkami americkej pomoci Ukrajine v hodnote miliárd dolárov.

“Všetky tie veci okolo covidu, súčiastok, dodávateľského reťazca – jednoducho ma to nezaujíma,” povedal. “Všetci máme ťažkú prácu.”

Zatiaľ čo USA a ich spojenci mohli od minuloročnej invázie poslať na Ukrajinu zbrane za miliardy dolárov, plánovači Pentagónu očakávajú, že Taiwan by po začatí konfliktu nemohol byť ľahko zásobovaný, pretože čínske sily by ostrov pravdepodobne zablokovali. Na základe predajov schválených od roku 2019 je už teraz na Taiwane nevyriešených viac ako 19 miliárd dolárov amerických zbraní.

Štúdia CSIS si vzala na mušku najmä vládu USA, ktorá sa nedokázala prispôsobiť a zostáva “neochotná riskovať, neefektívna a pomalá”, pokiaľ ide o priemyselnú základňu. A vládne predpisy, ktoré upravujú zahraničný vojenský predaj, sú podľa štúdie zastarané, pričom sa v nej uvádza, že súčasný proces môže trvať 18 až 24 mesiacov.

“V snahe zabrániť tomu, aby sa vojenské technológie dostali do rúk protivníkov, zaviedli Spojené štáty regulačný režim, ktorý je príliš pomalý na to, aby mohol spolupracovať s kritickými krajinami v prvej línii,” uvádza sa v správe.

V štúdii sa uvádza jeden príklad, v ktorom rozhodnutie o poskytnutí nemenovaného zbraňového systému Taiwanu s využitím amerického procesu zahraničného vojenského predaja predĺžilo termín dodávky o dva roky, čo znamenalo, že pri započítaní dvojročného výrobného času trvalo štyri roky, kým sa dostal na ostrov.

“Ide o významný a problematický rozdiel vzhľadom na pretrvávajúce napätie v Taiwanskom prielive,” uvádza sa v štúdii.

“Aj keď druh zbraní, ktoré podľa amerických predstaviteľov Taiwan potrebuje na boj, je v mnohých prípadoch iný ako ten, ktorý bol poslaný na Ukrajinu, konflikt v Európe napriek tomu odhalil trhliny v priemyselnej základni a vláde pre boj s problémom,” povedal pán Jones.

Reklama

Vláda sa zároveň ešte musí prispôsobiť tomu, čo pán Jones a ďalší považujú za vojnovú mentalitu, ktorá si vyžaduje vládnu agilitu a efektívnosť, aby obranný priemysel mohol vyrábať viac zbraní.

Na druhej strane čínska autokratická vláda v posledných rokoch výrazne investovala do modernizácie armády, pokračuje WSJ.

Séria vojnových hier, ktoré CSIS uskutočnila v posledných mesiacoch, ukázala, že USA by v prípade konfliktu s Čínou mohli vyčerpať niektoré zbrane vrátane presne navádzanej munície dlhého dosahu za menej ako jeden týždeň.

Jones odporúča, aby USA prehodnotili svoje celkové požiadavky na muníciu, a vyzýva Kongres, aby v tejto veci usporiadal vypočutia. Predseda Zboru náčelníkov štábov armádny generál Mark Milley v novembri povedal, že takéto úsilie sa už vyvíja.

V štúdii sa tiež navrhuje prehodnotiť americké požiadavky na doplnenie zásob, vytvoriť strategickú muničnú rezervu a určiť udržateľný plán obstarávania munície na splnenie súčasných a budúcich požiadaviek.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali