Sporný bod

Sporný bod

Bratislava 10. januára 2024 (HSP/ The National Interest / Foto:Twitter)

 

Napriek tomu, že Spojené štáty sú najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu. The National Interest informuje, že americké obranné spoločnosti nie sú prítomné v revitalizovanom ukrajinskom obrannom sektore

zbraň zbraňový systém vojna
Ilustračné foto

Pomoc Ukrajine sa stala v americkom Kongrese sporným bodom, avšak do konca tohto roka sa neočakáva žiadny balík pomoci. Predseda parlamentu Mike Johnson aj líder väčšiny v Senáte Chuck Schumer jasne vyhlásili, že podpora Ukrajiny je v záujme USA. Jednou z hlavných výčitiek Kongresu však je, že Bidenova administratíva nevypracovala stratégiu ukrajinského víťazstva.

Reklama

Autor článku Mykola Hryckowian tvrdí, že to je spravodlivá kritika. Je zrejmé, že rusko-ukrajinská vojna sa stala “vyčerpávajúcou vojnou”. Takže okrem posielania vojenskej pomoci (ako sú ATACMS, F-16 a munícia) je potrebné pomôcť ukončiť vojnu a vytvoriť trvalý mier.

 

Reklama

Ukrajinský obranný priemysel

V tejto oblasti je rozhodujúci silný a udržateľný ukrajinský obranný priemysel. Historickými príkladmi sú Izrael, Južná Kórea a Turecko, z ktorých každý má solídny domáci obranný výrobný sektor, ktorý uspokojuje jeho bezpečnostné potreby a prispieva k bezpečnosti jeho spojencov. Ukrajina to môže dosiahnuť spoluprácou USA a Európy pri oživení svojho obranného sektora.

Ukrajine nie je obranná výroba cudzia a má v tejto oblasti mnoho súčasných aj bývalých úspechov : Ukrajina bola významným konštruktérom a výrobcom špičkových zbraní pre ZSSR. Viaceré z týchto zdedených podnikov majú úspešné systémy, ktoré sa dnes používajú vo vojne (medzi nimi protilodná strela Neptun, ATGM Stugna a MLRS Vilkh).

Od roku 2014 sa rozbehol ukrajinský súkromný obranný sektor, ktorý v spolupráci so štátnymi podnikmi vyvinul a dodáva na front nové zbrane, napríklad samohybnú húfnicu Bohdan. Súkromný sektor sa stal inovatívnym vo vývoji umelej inteligencie, bezpilotných lietadiel, bezpilotných námorných dronov a robotických bojových systémov, ktoré sa ukázali ako kľúčové v boji.

Nedávno ukrajinský štátny výrobca zbraní Ukroboronprom oznámil iniciatívy na masovú výrobu bezpilotných lietadiel kamikadze s dlhým doletom, čo je ďalšia kľúčová technológia používaná v súčasnom konflikte. Od roku 2014 sa tento priemysel tiež samoorganizoval do niekoľkých výrobných združení, ako je Asociácia ukrajinských obranných výrobcov (AUDM) a Národná asociácia ukrajinského obranného priemyslu (NAUDI).

Ale napriek želaniu ministra strategického priemyslu Olexandra Kamyšina  – aby sa Ukrajina stala centrom obrannej výroby – masová výroba týchto ukrajinských zbraní zatiaľ nie je taká silná, ako by bolo potrebné. Na to, aby Ukrajina mala udržateľný obranný priemysel, sú potrebné priame investície do ukrajinských podnikov a výstavba spevnených výrobných zariadení na západe krajiny – mimo frontu.

Reklama

Túto stratégiu v súčasnosti realizujú Nemecko a Turecko. Napriek rizikám, ktoré predstavuje investovanie a výroba v krajine vo vojne, nemecký zbrojársky konglomerát Rheinmetall oznámil, že bude udržiavať a vyrábať zbrane na Ukrajine. Rovnako aj turecký výrobca bezpilotných lietadiel Baykar, ktorý bude spoločne vyrábať bezpilotné lietadlá Bayraktyar a Acini s použitím motorov ukrajinskej výroby.

 

Americké obranné spoločnosti

V týchto aktivitách však do očí bijúco chýbajú americké zbrojárske firmy. Napriek tomu, že Spojené štáty sú najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu, americké obranné spoločnosti neboli prítomné v revitalizovanom ukrajinskom obrannom sektore – až donedávna. V decembri minulého roka sa Bidenova administratíva zrejme prebrala z tohto nedostatku a zorganizovala úvodnú americko-ukrajinskú konferenciu o priemyselnej základni.

Predstavuje to vynikajúci prvý krok. Po nej by mali nasledovať ďalšie vládne iniciatívy zamerané na posilnenie ukrajinskej obranno-priemyselnej základne. Na tento účel existuje niekoľko nástrojov, medzi nimi iniciatíva Pentagónu na podporu bezpečnosti Ukrajiny, zahraničné vojenské financovanie (FMF), 300 miliárd dolárov zmrazených ruských aktív, ktoré sú teraz deponované na Západe, a americká Agentúra pre medzinárodný rozvoj.

Rusko-ukrajinská vojna bolestivo ukázala, že vojna plného rozsahu a vysokej intenzity nie je minulosťou. Taktiež jasne ukázala, že existujúce odhady zbrojenia na Západe sú žalostne nedostatočné. Zásoby sa musia doplniť a vo východnej Európe sa musia uviesť do prevádzky nové výrobné kapacity.

Reklama

Autor zastáva názor, že ak vojna nepovedie k zvrhnutiu súčasného ruského režimu, pravdepodobnosť budúcich vojen vo východnej Európe je vysoká.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Ruský prezident Vladimir Putin privítal v stredu postup svojich jednotiek “na všetkých frontoch” na bojisku na Ukrajine.

14:56

Ukrajinská bezpečnostná služba v stredu oznámila, že zadržala šesť ľudí podozrivých z pomoci Rusku pri vlaňajšom útoku na obytný dom v meste Pokrovsk, a obvinila ich z vlastizrady.

14:48

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu v Kyjeve oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške dvoch miliárd dolárov (1,9 miliardy eur). Zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa má sama rozhodnúť, či použije americké zbrane na ruskom území.

14:44

Švajčiarsky najvyšší trestný súd v stredu odsúdil na 20 rokov odňatia slobody bývalého gambijského ministra vnútra Ousmana Sonka. Išlo o zločiny proti ľudskosti počas represií bezpečnostných síl tejto západoafrickej krajiny voči odporcom dlhoročného diktátora Yahyu Jammeha. Oznámila to mimovládna organizácia TRIAL International so sídlom v Ženeve.

14:04

Ak sa Izraelu podarí poraziť hnutie Hamas v Pásme Gazy, “zameria sa na Turecko”. Vyhlásil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

13:59

Írsko uzná palestínsku štátnosť do konca mája, oznámil v stredu tamojší minister zahraničných vecí Micheál Martin. Dátum však nespresnil.

13:58

Ruská armáda získala plnú kontrolu nad obcou Robotyne v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Okrem toho sa jej podarilo dobyť aj ďalšie dve obce v Charkovskej oblasti na severovýchode, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany.

13:56

V Nemecku sú momentálne zmrazené ruské aktíva v hodnote 3,95 miliardy eur. Vyplýva to z listu ministerstva financií (MF).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali