Spoločnosť General Electric štartuje globálnu krízu

Spoločnosť General Electric štartuje globálnu krízu

Boston 17. novembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto: TASR/AP-Mark Schiefelbein)

 

Spoločnosť General Electric, jedna z najväčších spoločností na svete, sa pomaly blíži k bankrotu. Trhová kapitalizácia priemyselného giganta je takmer dvakrát menšia než jej dlhy. Analytici sú presvedčení, že pokles akcií spoločnosti GE bude pokračovať a označujú to za prvú lastovičku novej globálnej ekonomickej katastrofy, píšu ruské médiá

Ilustračné foto

Lavína strát

Reklama

Na trhu sa objavil hlavný kandidát na rolu „ďalších bratov Lehmanovcov. Je známe, že oznámenie bankrotu tejto investičnej banky, jednej z vedúcich bánk na svete, znamenalo v roku 2008 začiatok krízy.

Dnes sa táto tragédia bratov Lehmanovcov opakuje, a to s ďalšou známou americkou spoločnosťou, General Electric. Len v minulom týždni klesli akcie danej spoločnosti o 11 % a od začiatku roku cenné papiere stratili až 56 % hodnoty. Teraz tak spoločnosť GE stojí trikrát menej, ako tomu bolo v roku 2007.

Reklama

V treťom štvrťročí informovala spoločnosť o strate 23 miliárd dolárov, čo je tretina jej trhovej kapitalizácie, pričom za celý rok 2017 straty spoločnosti GE boli „len” šesť miliárd.

Na obzore zatiaľ nie je žiadne zlepšenie. Naviac odborníci predpovedajú, že straty budú najmenej v ďalších dvoch rokoch znova rásť.

„Výnosy spoločnosti nedávno preukázali horšiu dynamiku, než sa očakávalo, a to prakticky takmer na všetkých frontoch,” tvrdia analytici zo spoločnosti JPMorgan. „Z celkom ôsmimi segmentmi GE, ktoré boli pred dvomi rokmi ešte ziskové, sa v roku 2020 asi šesť z nich sotva dostane na nulu alebo pôjde dokonca do mínusu.”

Za hlavnú príčinu problémov spoločnosti General Electric je považovaný slabý dopyt po plynových turbínach, čo sú hlavné produkty tejto spoločnosti. Predpoklady pre terajší kolaps však vznikli už dávno.

Spoločnosť Generel Electric bola založená v roku 1878 slávnym vynálezcom Thomasom Edisonom a je jednou z najstarších amerických spoločností.

Reklama

Už po mnoho desaťročí rozširuje táto spoločnosť spektrum svojich činností, rovnako ako sortiment výrobkov. Ku koncu 20. storočia do spoločnosti patrili tiež úseky na výrobu železničných lokomotív, leteckých motorov, zbraní, zdravotníckeho zariadenia, plynových turbín a elektrického zariadenia.

Existovali tiež dva útvary na predaj elektriny, ropy a zemného plynu a dve finančné dcérske spoločnosti: GE Capital, ktorá bola zodpovedná za úvery a poistenie, a GE Equity, ktorá sa zaoberala nákupom veľkých balíčkov akcií iných spoločnostiach.

Spoločnosť General Electric bola tou najväčšou spoločnosťou na svete. Globálna kríza v roku 2008 ju ale tvrdo zasiahla. Vtedy korporácii takmer zničila finančná dcérska spoločnosť GE Capital, v ktorej bilancii sa nazhromaždilo veľa nezabezpečených hypotekárnych úverov a finančných derivátov.

Vrcholoví manažéri spoločnosti vynaložili v roku 2014 veľa času a úsilia na to, aby presvedčili francúzsku vládu o predaji energetický obchodnej spoločnosti Alstom za 10,1 miliárd dolárov. Tým bola nakoniec Edisonova myšlienka rozdrvená.

Riaditelia GE dúfali, že táto dohoda zbaví spoločnosť dôležitého konkurenta a posilní pozíciu v boji proti nemeckému Siemensu. Analytici však ich optimizmus nezdieľali.

Reklama

A veľmi skoro sa prišlo na to, že analytici mali pravdu. Novo získané aktíva totiž priniesli len straty.

Je to ale ešte horšie. Tento rok pre spoločnosť GE nezačal najlepšie, lebo sa začalo vyšetrovanie Komisie pre cenné papiere a burzu v súvislosti s nevhodnými finančnými praktikami. Spoločnosť General Electric si požičiavala peniaze prakticky s nulovou reálnou sadzbou.

V septembri spoločnosť zasiahla nová rana. Niekoľko elektrární v USA muselo prerušiť prácu z dôvodu chydy na turbínach, ktoré vyrábala práve táto spoločnosť. Energetický úsek sa tak ocitol “na pokraji smrti”, ako uviedol Scott Davis, vedúci analytik spoločnosti Melius Research.

Larry Culp, generálny riaditeľ spoločnosti General Electric, v nedeľu oznámil, že spoločnosť má v priebehu roka v úmysle zbaviť sa majetku vo výške 20 miliárd dolárov, a to za účelom zníženia dlhu. Prvý krok už bol urobený, keď 14. novembra GE oznámila predaj poisťovacej dcérskej spoločnosti Baker Hughes.

Vďaka tomu akcie spoločnosti síce krátko vzrástli, ale potom pokračoval pokles. Dlh spoločnosti General Electric presahuje 115 miliárd dolárov, takže 20 miliárd nikoho nespasí.

„Súčasná cenová úroveň akcií spoločnosti General Electric dostatočne neodráža zásadné zmeny k horšiemu, k čomu v spoločnosti dochádza,” domnievajú sa analytici JP Morgan Chase.

Predpokladaná cena akcií bola znížená o šesť dolárov, čo je o štvrtinu menej ako aktuálna kotácia.

Ešte viac než cena akcií však analytikov znepokojujú obligácie spoločnosti General Electric. V októbri spoločnosť Moody’s znížila ich rating o dva stupne. Formálne tak obligácie zatiaľ udržujú investičný rating, ale na trhu je už situácia iná.

V ďalšom roku a pol bude mať GE najväčší dlh medzi všetkými spoločnosťami s podobným ratingom.

Vzhľadom k tomu, že trhová hodnota spoločnosti General Electric je v súčasnosti 1,5-krát nižšia ako výška jeho dlhu, existuje tu vážne nebezpečie krachu.

Reklama

A tento krach spôsobí na trhoch paniku. Investori budú hromadne rozpredávať obligácie spoločností, ktorých reálna pozícia nezodpovedá ich pomerne vysokému úverovému ratingu.

To všetko by tiež mohlo viesť k bankrotu nielen samotných emitentov, ale aj mnohých držiteľov cenných papierov, vrátane penzijných a podielových fondov. Výsledkom by potom mohla byť nová finančná kríza, ktorá bude porovnateľná s krízou z roku 2008.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali