Spoločnosť BlackRock, Ukrajina a davoský gang

Spoločnosť BlackRock, Ukrajina a davoský gang

Bratislava 26. januára 2023 (HSP/Foto:Screenshot Twitter)

 

Pokiaľ ide o agendu tých, ktorí sa snažia profitovať z utrpenia a biedy vďaka svojim vysokým politickým a mediálnym konexiám, musíme sa zobudiť skôr, než bude neskoro, píše Juan Ángel Soto

Laurence D. Fink
Na snímke výkonný riaditeľ spoločnosti BlackRock Laurence D. Fink

Vo všeobecnosti sa západná verejná mienka stavia k vojne na Ukrajine z humanitárnej perspektívy, ktorá súcití s obrovským utrpením ukrajinského ľudu a zároveň morálne odsudzuje agresora: Putina.

Reklama

Po prvé, humanitárne zameranie stojí v ceste tvrdej geopolitickej analýze. A to jednak preto, čo je v stávke, a jednak preto, že na globálnej šachovnici pôsobí ako hybná sila štátna moc, na rozdiel od humánneho súcitu. Ale nielenže čisto humanitárne zameranie zakrýva takéto dôležité úvahy; ešte horšie je, že tí, ktorí sa odvážia zapojiť do nesentimentálneho geopolitického diskurzu mimo vojenských a spravodajských kruhov, sú automaticky odsúdení médiami a politickou triedou a potom ostrakizovaní. Zdá sa, že geopolitika je spôsob analýzy, ktorý neschvaľuje súd politickej korektnosti.

Po druhé, humanitárna perspektíva, ktorou sa vojna na Ukrajine posudzuje, značne zjednodušuje zložitosť aktérov a záujmov, prisudzuje Zelenskému kvázi mesianistické vlastnosti, ktorými by mohol čeliť svojej nemesis, Putinovi, a redukuje na jeden rozmer konflikt, ktorý v skutočnosti zahŕňa mnoho navzájom sa doplňujúcich i protichodných.

Reklama

Jedným z najdôležitejších aspektov je úloha, ktorú v ukrajinskej vojne zohráva BlackRock – popredný svetový hedžový fond, ktorý sa môže pochváliť aktívami v hodnote viac ako 10 biliónov dolárov.

Pred dvoma týždňami usporiadal ukrajinský prezident videokonferenciu s generálnym riaditeľom spoločnosti BlackRock Larrym Finkom, na ktorej dosiahli “dohodu o koordinácii investičného úsilia na obnovu vojnou zničenej krajiny”. Plán obnovy sa začne realizovať s cieľmi stanovenými v krátkodobom horizonte, ako bolo uvedené po spomínanom stretnutí. Ukázalo sa tiež, že niektorí vedúci pracovníci finančného gigantu navštívia Ukrajinu ešte v tomto roku, aby vláde poradili, “ako štruktúrovať finančné prostriedky na obnovu krajiny”, čo už bolo stanovené v dohode o spolupráci, ktorú 10. novembra 2022 podpísali ukrajinské ministerstvo hospodárstva a spoločnosť BlackRock Financial Market Advisory (FMA).

Spoločnosť BlackRock zjavne nepodniká v oblasti humanitárnej pomoci. A hoci je ťažké – alebo možno nie až také ťažké – predstaviť si túto firmu, ako povzbudzuje svojich klientov, aby považovali obnovu Ukrajiny za “skvelú investíciu”, je to obraz, ktorý stojí za zamyslenie, pretože pravdepodobne čoskoro bude pravdivý.

História spoločnosti BlackRock v tomto konflikte je zároveň oveľa hlbšia, a to tak z hľadiska jeho dôsledkov, ako aj načasovania. Už v septembri 2022 Zelenskyj a Fink diskutovali o tom, ako prilákať verejné a súkromné investície na Ukrajinu. Len mesiac predtým Eric Van Nostrand, ktorý predtým zastával pozície výkonného riaditeľa a vedúceho výskumu pre udržateľné investície a multi-asset stratégie, opustil spoločnosť Blackrock a nastúpil na ministerstvo financií, ktoré je zodpovedné za výrobu všetkých amerických peňazí a poštových známok, riadenie federálnych financií a dohľad nad bankami. Jeho nová úloha? Bude pracovať ako hlavný poradca pre ekonomické otázky spojené s Ruskom a Ukrajinou a bude priamo podriadený Benovi Harrisovi, námestníkovi ministra financií pre hospodársku politiku.

K tomu sa pridáva, a možno je to najdôležitejšie, úloha popredného svetového správcu hedžových fondov na americkom a globálnom trhu s nehnuteľnosťami. V lete minulého roka sa v správe denníka Wall Street Journal tvrdilo, že BlackRock je jedným z najviac deformujúcich investičných fondov v oblasti nehnuteľností, pričom sa ukázalo, že venuje obrovské sumy peňazí na skupovanie súkromných domov, od sídlisk až po celé štvrte. Jeho cieľom je? Zvýšiť ceny, extrémne sťažiť vlastníctvo domov a vytvoriť celé generácie rentiérov, okrem ďalších dôsledkov, ako je vyhnanie pracujúcich vrstiev z ich rodových komunít, ktoré sa namiesto toho stávajú exkluzívnym loviskom niekoľkých bohatých investorov.

Reklama

Dielikom, ktorý dopĺňa skladačku, je zdroj peňazí, ktorými ukrajinská vláda platí za poradenské služby spoločnosti BlackRock – ktorá opäť nezahŕňa charitu do svojho investičného portfólia. A odpoveď je jasná: z daní popredných západných demokracií a najmä amerických daňových poplatníkov, ktorí už v roku 2022 bankovali ukrajinské vojenské úsilie sumou 13 miliárd dolárov. Toto úsilie bude pokračovať, ako vtedy vyhlásil Biden, “tak dlho, ako to bude potrebné”. Inými slovami, my všetci platíme BlackRock prostredníctvom Zelenského vlády za vypracovanie cestovnej mapy, ktorá zaručuje predovšetkým vlastné investície a poskytuje americkému gigantovi potrebnú likviditu, aby sme si nemohli kúpiť dom, hlavný prediktor pokroku a ekonomickej a rodinnej stability. Takéto sebapoškodzovanie je možné len vďaka zlomyseľnosti alebo ignorancii zvolených vlád a médií, ktoré sa podieľajú na globalistickej agende, z ktorej má prospech len zopár ľudí na úkor ostatných, ako to odhalila samotná spoločnosť BlackRock vo svojich prognózach na rok 2023. Tieto prognózy sa skutočne nápadne podobajú vízii sveta, ktorá bola prezentovaná na stretnutí Davoského fóra, ktoré sa konalo minulý týždeň a na ktorom sa zišli všetci obvyklí podozriví – medzi nimi aj samotný Fink, ktorý je členom správnej rady Svetového ekonomického fóra.

Zdá sa, že Zelenskyj sa tam vybral na nákupy, pretože v Davose našiel vôľu aj zdroje, ktoré hľadá. Okrem spoločnosti BlackRock, ktorá má v tejto sfére jasné ekonomické záujmy, Odile Françoise Renaud-Basso, prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) – ktorá v roku 2022 investovala 1,7 miliardy eur do energetickej, dopravnej a inej infraštruktúry na Ukrajine – v Davose zdôraznila, že “čím viac urobíme teraz, tým menej budeme musieť urobiť pri obnove”.

Táto naliehavosť je zarážajúca vzhľadom na to, že vojna sa zrejme čoskoro neskončí a náklady na obnovu naďalej rastú. V spoločnej správe ukrajinskej vlády, Európskej komisie a Svetovej banky zo septembra 2022 sa odhaduje, že náklady na rekonštrukciu a obnovu už dosiahli 322 miliárd eur a táto suma každým dňom rastie. Preto sa nad náhlivosťou, s akou sa koordinuje rekonštrukcia krajiny, vznáša tieň falošných záujmov a, ako sa časom môže ukázať, aj korupcie.

Vzhľadom na to všetko je vhodné byť obzvlášť ostražitý, pretože niet pochýb o tom, že informácie, ktoré sa k nám dostávajú prostredníctvom tradičných médií, sú prinajmenšom povrchné a ideologicky skreslené. Neexistuje jedna, ale skôr množstvo perspektív, z ktorých možno pristupovať ku konfliktu gigantických rozmerov, akým je vojna na Ukrajine, a v hre je aj množstvo záujmov. Pokiaľ ide o agendu tých, ktorí sa vďaka svojim vysokým politickým a mediálnym konexiám snažia profitovať z utrpenia a nešťastia, musíme sa zobudiť skôr, ako bude neskoro. Sú organizovaní a ako vidno, nevynechajú žiadnu príležitosť – ani vojnu, ako by povedal Churchill. Kde je naša odpoveď?

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali