Špecializovaný trestný súd má na vypracovanie rozsudku v prípade zavraždeného Kuciaka ešte dva týždne

Špecializovaný trestný súd má na vypracovanie rozsudku v prípade zavraždeného Kuciaka ešte dva týždne

Bratislava 10. septembra 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok (3.9.) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej oslobodil spod obžaloby Mariana K. a Alenu Zs., má na písomné odôvodnenie rozsudku ešte maximálne dva týždne. Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová už po vyhlásení rozsudku avizovala, že požiada predsedu ŠTS Jána Hrubalu o predlženie lehoty na písomné odôvodnenie

Kuciak Kušnírová spis súd
Na snímke spisy vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

“Po vyhlásení rozsudku ho samosudca, resp. predseda senátu musí písomne odôvodniť. Pri väzobnej trestnej veci má sudca na písomné odôvodnenie rozsudku 10 pracovných dní. V prípade potreby však môže požiadať predsedu súdu o predĺženie tejto lehoty o ďalších 10 pracovných dní. Pri neväzobnej trestnej veci má sudca na písomné vypracovanie a odôvodnenie rozsudku 30 pracovných dní, rovnako tak s možnosťou ďalšieho predĺženia,” vysvetlila postup po vyhlásení rozsudku hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Reklama

Ako ďalej uviedla, po vypracovaní sa rozsudok zasiela všetkým stranám v konaní spolu s výzvou na zaslanie písomného odôvodnenia odvolania v prípade, ak bolo zahlásené.

“Po doručení písomného zdôvodnenia odvolaní na súd sa tieto rozposielajú stranám v konaní, ktorých sa odvolanie týka, na vyjadrenie. Na záver prvostupňový súd celý trestný spis aj so všetkými odvolaniami predkladá súdu odvolaciemu. V prípade ŠTS je odvolacím súdom Najvyšší súd SR,” pripomenula hovorkyňa.

Reklama

Spis vo veci zavraždeného Kuciaka má momentálne rozsah 30.585 strán a 71 zväzkov.

 

Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku

Senát ŠTS v Pezinku oslobodil 3. septembra spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný. Sudkyňa v prípade Mariana K. a Aleny Zs. v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali.

Podľa rozsudku musí Tomáš Sz. nahradiť rodine Kuciakovcov majetkovú škodu 1490 eur a nemajetkovú škodu 140.000 eur. Molnárovej rodine má zaplatiť nemajetkovú škodu vo výške 40.000 eur. Keďže nebolo dokázané, že Marian K. a Alena Zs. skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali, ŠTS odkázal rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov s ich návrhom na náhradu škody voči Marianovi K. a Alene Zs. na civilný proces.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) priamo po vyhlásení verdiktu podal odvolanie. Sťažnosť podali aj zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic a zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Celá kauza teda poputuje na NS SR.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od soboty 4. mája obnoví vlakovú dopravu v úseku Kúty a Šaštín-Stráže. Náhradné autobusy, ktoré jazdili počas výluky, budú zrušené. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:18

Izraelská polícia v utorok vo východnom Jeruzaleme smrteľne postrelila muža z Turecka, ktorý predtým nožom zaútočil na príslušníka izraelskej pohraničnej polície a spôsobil mu stredne ťažké zranenia.

15:13

Slovenská pošta (SP) rozšírila sieť výdajných miest PoštaPOINT, aktuálne ich je vyše 100. Ide o výdajné miesta v partnerských prevádzkach pošty. Možno ich nájsť v mestách i na vidieku, otvorené bývajú aj cez víkendy či do neskorých popoludňajších hodín. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Guzi.

15:10

Od spustenia Národnej linky na pomoc deťom v ohrození VIAC AKO NI(C)K kontaktovalo konzultantov cez čet vyše 6500 ľudí, spolu viac ako 20.000-krát. Prostredníctvom e-mailu to bolo viac ako 170 ľudí. Okrem iného boli častými témami samota, šikana, vzťahy s rodičmi či depresívne stavy. Informovalo o tom v utorok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

15:08

Česko od utorka do konca septembra preventívne sprísni bezpečnostné opatrenia. Ide o reakciu na odporúčania odborníkov, pripravované športové či spoločenské akcie, aj na bezpečnostnú situáciu vo svete. V utorok to po rokovaní vlády oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

14:42

Česká vláda v utorok schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy. Zvýhodní pracujúcich dôchodcov a ocení starostlivosť o závislé osoby. V utorok to oznámil český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka.

14:40

Britský kráľ Karol III. sa v utorok vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.

14:35

Dve desaťročia od prvého veľkého rozšírenia Európskej Únie (EÚ) na východ boli pre krajiny strednej a východnej Európy úspešné. Z hľadiska hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa si výrazne polepšili a krajiny ako Česká republika a Slovinsko sú teraz na rovnakej úrovni ako mnohé západoeurópske štáty. Uviedol to v utorok Viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche, wiiw).

14:22

Desiatky propalestínskych demonštrantov v utorok obsadili budovu Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Podobným incidentom čelia aj ďalšie univerzity v USA.

14:21

Šance na vystúpenie Poľska z Európskej únie (tzv. polexit) sú veľmi malé. V utorok to uviedli poľskí odborníci krátko pred oslavami 20. výročia vstupu krajiny do EÚ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali