SMK: Účasť na globálnom pakte OSN o migrácii je dlhodobý záväzok, pre budúce generácie predstavuje nevídané bezpečnostné a sociálne riziká

SMK: Účasť na globálnom pakte OSN o migrácii je dlhodobý záväzok, pre budúce generácie predstavuje nevídané bezpečnostné a sociálne riziká

Bratislava 15. novembra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) vyzvala strany Most-Híd a Smer-SD, aby skoncovali so zastrašovaním v súvislosti s Globálnym paktom OSN o migrácii, uviedol to vo štvrtok na tlačovej konferencii právnik Dávid Nagy. Predseda strany József Menyhárt podotkol, že táto téma sa týka aj maďarskej komunity na Slovensku tak isto, ako aj celej krajiny a Európy

Na snímke predseda strany SMK József Menyhárt

Nagy tvrdí, že je potrebné zaujať stanovisko v súlade so záujmami väčšiny voličov, občanov Slovenska a celej Európy. “SMK dôrazne odmieta vydieračskú politiku od reality odtrhnutej úzkej elitnej vrstvy v záujme napomáhania migrácie. Vyhrážanie sa v tom zmysle, že odmietnutím paktu o migrácii sa zaradíme do skupiny špekulantských krajín, a to sa nám môže vrátiť pri rokovaniach o európskom rozpočte na najbližších sedem rokov, je priamym zastrašovaním väčšiny, ktorá s hlásateľmi paktu nesúhlasí,” povedal.

Reklama

“Účasť na globálnom pakte OSN o migrácii je dlhodobý záväzok, znamenajúci pre budúce generácie nevídané bezpečnostné a sociálne riziká, okrem toho ohrozuje aj našu kultúrnu identitu,” uzavrel Nagy.

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu za účasti ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD). Šéf slovenskej diplomacie nedávno okrem iného vyhlásil, že Globálny pakt OSN o migrácii je politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti a formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu.

Reklama

Slovenská národná strana (SNS) nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný. Do Národnej rady SR predložili uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

06:51

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

06:47

Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:46

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť.

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali