“My sme EÚ”: Nekritická vládna propaganda na podporu Európskej únie pokračuje

“My sme EÚ”: Nekritická vládna propaganda na podporu Európskej únie pokračuje

Bratislava 21. februára 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok predstavil verejnosti “národný konvent o EÚ”. Ide sa o “informovanosť slovenskej verejnosti o našom členstve”. V skutočnosti ale hneď prvé video, ktoré zverejnil, vyzerá ako nepodarená propaganda a velebenie Európskej únie do nebies, bez akéhokoľvek kritického myslenia

 

Reklama
Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ ) SR Ivan Korčok

“Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR iniciovalo v minulom roku sériu diskusií na slovenských univerzitách pod názvom „Slovensko diskutuje o EÚ“. Naša ponuka sa stretla s dopytom slovenskej verejnosti. To je pre nás dôležitým impulzom tieto diskusie rozšíriť a v tomto roku v nich pokračovať vo forme Národného konventu o EÚ,” napísal Korčok v komentári pre denník N.

Ministerstvo preto spustilo iniciatívu s názvom “My sme EÚ”, čím chce prispieť do celospoločenskej diskusie o tom, akú Úniu máme a akú ju chceme mať:

Reklama

“Čo vlastne znamená byť občanom členského štátu Európskej únie? Aké výhody, ale aj záväzky naše členstvo prináša? Aký bude ďalší vývoj európskeho projektu? Existuje recept na prinavrátenie dôvery občanov v Úniu? Odpovede na tieto a ďalšie otázky budeme hľadať už počas úvodného podujatia konventu 22. februára na Bratislavskom hrade. Zúčastnia sa ho aj traja najvyšší ústavní činitelia, čím prirodzene nadviažu na svoju spoločnú deklaráciu z jesene 2017, v ktorej sme sa prihlásili k európskej orientácii Slovenska a potrebe európske témy intenzívne komunikovať s verejnosťou.”

Už prvá diskusia s tromi ústavnými činiteľmi, o ktorých je známe, že velebia Európsku úniu a chcú ísť do akéhosi jadra, naznačuje, akým smerom sa bude táto iniciatíva uberať. Národný konvent bude ďalej pokračovať v regiónoch. Od marca do decembra rezort diplomacie plánuje zorganizovať sedem podujatí v regiónoch v spolupráci so slovenskými univerzitami.

Podľa Korčoka je národny konvent o EÚ veľmi dôležitý, pretože “len prostredníctvom otvorenej diskusie dokážeme získať spätnú väzbu od občanov, vyvrátiť mýty o Únii a zmierniť negatívne postoje ľudí voči jej fungovaniu a prijímaným politikám,” napísal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí.

Na záver pripojil aj propagandistické video, ktoré vychvaľuje naše členstvo v EÚ a jeho šírenie bude zrejme súčasťou tejto iniciatívy o “informovanosti verejnosti”.

“V roku 2017 sme chodili po Slovensku a pýtali sme sa, čo pre nás Európska únia znamená,” zaznelo v úvode videa. Následne odpovedali rôzni politici, zástupca automobilky a študent už starými známymi otrepanými frázami: “Voľný pohyb osôb, štúdium v zahraničí, členstvo v eurozóne, mierový projekt.”

Reklama

Ďalšia otázka vo videu znela: “Prečo je EÚ dôležitá pre naše peňaženky?” Odpovedal podpredseda vlády SR, Peter Pellegrini: “Máme roaming za domáce ceny, nakupujeme online v iných štátoch a to už dokonca bez poplatkov.”

Ďalší odpovedajúci z Trnavskej univerzity odvetil: “Ponúka Slovensku dobrý hospodársky priestor, v ktorom sa môže ekonomicky rozvíjať.”

Predseda strany Most-Híd, Béla Bugár: “Sme na veľkom trhu, kde naše podniky sa uplatňujú, prichádza veľké množstvo investorov.”

Peter Švec – hovorca PSA Peugeot Citroen Slovakia: “To, že máme jednotnú menu, významným spôsobom uľahčuje podnikanie.”

Ďalšia otázka znela: “Ako EÚ zlepšuje život mladým ľuďom?”

Reklama

“Stopom sa dostanem na druhý koniec Európy, Erazmus, štúdium na zahraničnej vysokej škole,” odpovedali mladí ľudia vo videu.

Záverečná otázka znela, akú Európsku úniu chceme mať:

“Chceme, aby to bol priestor sociálnej a ekonomickej prosperity a priestor, ktorý dáva ľuďom pocit bezpečia,” povedal Peter Pellegrini.

Študent z Trnavskej univerzity odpovedal, že chce spoločnosť rôznych národov a rôznych kultúr. Ďalší mladý hlas odvetil, že chce zjednotenie v rozmanitosti.

Župan TSK, Jozef Viskupič, chce vidieť Európsku úniu ako geopolitického hráča a na záver “šéf tejto propagandy” Ivan Korčok odvetil, že EÚ nás má chrániť od takých kríz, aké sme zažili za ostatných 10 rokov.

Vo videu ale absentuje akákoľvek objektívna kritika. Otvorené hranice bez kontrol a cestovanie po Európe znie ľúbivo, ale prináša to aj mnohé riziká. Na Slovensko sa totiž môžu ľahko dostať aj teroristi zo západnej Európy a bez problémov sa môžu pašovať zbrane a drogy.

Za ďalšie nebola spomenutá katastrofálna migračná politika Európskej únie. Schengenská hranica je deravá a EÚ nám nanucuje prijímanie imigrantov.

Európska únia nám čím ďalej tým viac berie suverenitu a presadzuje nezmyselné byrokratické príkazy aj zákazy, ako napríklad zákaz predaja vysávačov s vysokým príkonom, zakrivenie banánov, uhoriek atď.

Čo sa týka finančného hľadiska, tiež to nevyzerá ružovo. Z nedávnej analýzy významného francúzskeho ekonóma Thomasa Pikettyho vyplýva, že krajiny východnej EÚ sú najväčšími platcami.

“Priepasť medzi východom a západom Európy sa nezmenšuje. Naopak ju prehlbuje rastúci odliv prostriedkov z východu a stenčujúci sa prúd európskych dotácií zo západu.”

Reklama

Podľa Pikettyho sa to deje cez odvádzanie ziskov dcérskych spoločností na východe do západných centrál. “Európska integrácia síce východným krajinám priniesla vyššiu produktivitu ich ekonomík a pracovné miesta, ale zisky sú z veľkej časti transferované na západ. Vzniká tak pocit koloniálnych pomerov,” upozorňuje francúzsky ekonóm.

V rokoch 2010-2016 odišlo 4,7 percenta poľského hospodárskeho výkonu v kapitálových príjmoch na západ, zatiaľ čo opačným smerom z európskeho rozpočtu to bolo 2,7 percenta. V prípade Slovenska tento pomer predstavoval 4,2 ku 2,2 percentám. Nepriaznivo toto porovnanie vyznieva aj pre Maďarsko (7,2 ku 4 percentám). Suverénne najhoršie je na tom ale Česko s pomerom 7,6 ku 1,9 percentám.

Propagandistické video ministerstva zahraničia si môžete pozrieť tu :

Samuel Gdovin

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali