Slávnosť patrónov Európy v slovenskom srdci Ríma s pozdravom Svätého Otca

Slávnosť patrónov Európy v slovenskom srdci Ríma s pozdravom Svätého Otca

Rím 15. februára 2021 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS-ScP-Vatican)

 

V nedeľu 14. februára sa v Pápežskom slovenskom ústave a kolégiu svätých Cyrila a Metoda v Ríme slávila – v úzkom kruhu za prísnych hygienických predpisov – slávnostná svätá omša pri príležitosti titulu miestneho Kostola svätých Cyrila a Metoda

slávnosť patrónov
Ilustračné foto

V ten istý deň, ktorý je dátumom sviatku svätých Cyrila a Metoda v rámci univerzálnej Cirkvi, pripomenul vo Večnom meste duchovný odkaz solúnskych bratov aj Svätý Otec František. Vyzdvihol ich odvážny evanjelizačný prístup a povzbudil inšpirovať sa nimi v dnešnom ekumenickom úsilí o jednotu.

Reklama

 

Pozdrav pápeža nositeľom cyrilometodského dedičstva

V poludňajšom príhovore z okna Apoštolského paláca pri modlitbe Anjel Pána sa pápež František vyjadril týmito slovami:

Reklama

„Dnes, na sviatok svätých Cyrila a Metoda, evanjelizátorov slovanských národov, vyhlásených sv. Jánom Pavlom II. za spolupatrónov Európy, zdravím s láskou všetky spoločenstvá, ktoré žijú na územiach evanjelizovaných svätými bratmi. Ich príhovor nech pomôže nachádzať nové cesty na sprostredkovanie evanjelia. Oni dvaja nemali strach nachádzať nové cesty, aby sprostredkovali evanjelium. A nech ich príhovor posilní v kresťanských cirkvách túžbu kráčať smerom k plnej jednote pri rešpektovaní rozdielov.“

 

Slávnosť v slovenskom srdci Ríma

Ďakovnej svätej omši v Kostole svätých Cyrila a Metoda predsedal kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Homíliu predniesol rektor ústavu a kolégia Pavol Zvara. Na slávnosti boli prítomní aj veľvyslanec SR pri Svätej stolici Marek Lisánsky, veľvyslanec SR pri Talianskej republike Ján Šoth, veľvyslanec ČR pri Svätej stolici Václav Kolaja a rektor Pápežského kolégia Nepomucenum Roman Czudek.

V homílii rektor Zvara pripomenul, že cyrilometodská myšlienka sa s novou silou objavila na začiatku 20. storočia medzi slovenskými vysťahovalcami v slobodnom prostredí Ameriky. Doma sa tak stalo po vzniku česko-slovenského štátu v podobe vymenovania nových troch biskupov pre uprázdnené slovenské diecézy. A táto myšlienka našla svoju realizáciu aj v založení Slovenského ústavu svätých Cyrila a Metoda v Ríme (1961), ktorý vznikol a naďalej pôsobí za výraznej podpory Združenia slovenských katolíkov v USA.

 

Reklama
Cirkevné výročia na Slovensku i v USA

Svätou omšou si komunita slovenských kňazov a rehoľných sestier pripomenula okrem cyrilometodskej misie aj sté výročie vysviacky biskupov Jána Vojtaššáka, Mariana Blahu a Karola Kmeťka a stodesiate výročie založenia Združenia slovenských katolíkov v USA. Toto výročie pripadne na 22. februára 2021. Združenie založila vo Wilkes-Barre (Pensylvánia) skupina amerických kňazov slovenského pôvodu, na čele s Jozefom Murgašom.

Eucharistická slávnosť na pôde Pápežského slovenského kolégia symbolicky potvrdila udržanie dlhoročnej tradície aj v náročných podmienkach pandémie, hoci krajanské stretnutie Slovákov z Ríma a okolia tento rok nebolo možné usporiadať. Podobne sa tento rok nekonala ani slávnostná bohoslužba slovanských národov v Bazilike sv. Klementa v Ríme.

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali