Bratislava 29. júna 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Chudnutie nie je možné bez vlákniny, a preto v jedálničku musí byť veľa zeleniny, upozornila lekárka a odborníčka na výživu Jelena Solomatinová v interview pre noviny Večerná Moskva. Vysvetlila, že potravinová vláknina odvádza z organizmu tuk
Ak chcete schudnúť, mali by ste zaradiť do svojho jedálnička rôzne druhy kapusty, ktoré obsahuje kyselinu tartronovou, brániaca premene uhľohydrátov na ďalšie kilogramy. Ženy trpiace ochorením štítnej žľazy sa musia poradiť so svojím lekárom, pretože môžu z kapusty priberať.
Je potrebné piť veľa tekutín a dávať prednosť zelenine obsahujúce veľa vody, napríklad uhorkám.
Lekárka tiež odporučila jedlá zo zeleru.
“Tie druhy zeleniny a byliniek, ktoré pri trávení vyžadujú veľa energie, sú skvelou možnosťou, ako sa zbaviť tukových kalórií!” Povedala.
Solomatinová pripomenula výhody strukovín, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi a vyvolávajú pocit sýtosti.
Do jedla je dobré pridávať rôzne korenia: čierne a červené korenie, zázvor. Obsahujú piperín, kapsaicín a gingeroly, ktoré zlepšujú krvný obeh a zvyšujú telesnú teplotu, stimulujú trávenie a metabolizmus.
Vhodné sú aj zeleninové polievky, lebo sú nízkokalorické a tlmia pocit hladu.
Kávu, čaj a kakao možno piť so škoricou a vanilkou, čo uľavuje túžbam po sladkostiach, hovorí lekárka. Okrem toho je povolená v malom množstve tmavá čokoláda, uviedla.
“Semienka a orechy obsahujú veľa horčíka, a tiež pomáhajú vzdať sa sladkostí. Píniové (cédrové) oriešky sú dobré, “citujú noviny doktorku Solomatinovú.
Zemiaky je najlepšie jesť varené a studené, pretože v tomto prípade škrob, ktorý obsahujú, nebude prekážkou chudnutie. Kaleráb Repak (okrúhlica) alebo topinambur (jeruzalemský artičok) môžu byť užitočnou náhradou tejto potraviny, dodala odborníčka na výživu.
“Tieto druhy koreňovej zeleniny obsahujú obrovské množstvo užitočných látok, vlákninu. Sú podobné zemiakom, ale obsahujú niekoľkokrát menej škrobu. Jeruzalemský artičok okrem toho dodáva organizmu inzulín, ktorý je preventívnym prostriedkom proti cukrovke, “upozornila.
Lekárka vysvetlila, že milovníci toastov by mali dať najskôr chlieb do mrazničky. Počas prípravy bude škrob modifikovaný a nebude sa ukladať “na bokoch”.
Odborníčka vyhlásila, že nesmieme zabúdať na mäso.
“Môžu to byť varené kuracie prsíčka, králičie mäso, chudé hovädzie mäso. Hovädzie mäso obsahuje veľa železa, ktoré okysličuje tuky, ale červené mäso by sme nemali jesť častejšie ako dvakrát týždenne. Mužom odporúčame zjesť každý deň malý kúsok slaniny, ktorá má pozitívny účinok na prostatu,” povedala.
Dopoludnia je užitočné zjesť jedno alebo dve vajcia. Jednou z možností môžu byť miešané vajcia s paradajkami – po tepelnej úprave obsahujú veľa lykopénu, ktorý nám dáva veľa energie, zlepšuje funkciu mozgu a fyzickú reakciu.
Odborníčka na výživu pripomenula, že musíme jesť pomaly a jedlo môžeme začať malou porciou zeleninového šalátu, ktorý “prebije” chuť na jedlo.