Sklenár: Systém protivzdušnej obrany by mohla zaobstarať ešte táto vláda

Sklenár: Systém protivzdušnej obrany by mohla zaobstarať ešte táto vláda

Bratislava/Praha 2. júna 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Barbora Vizváryová)

Aktualizované 2. júna 2023 17:23

Proces zaobstarania systému protivzdušnej obrany by slovenská vláda odborníkov chcela dokončiť ešte do septembrových predčasných parlamentných volieb, pričom projekt by mohli urýchliť aj skúsenosti Česka. Po stretnutí s českou rezortnou partnerkou Janou Černochovou to v piatok v Prahe uviedol slovenský minister obrany Martin Sklenár, informuje spravodajkyňa TASR

Sklenár Černochová
Na snímke slovenský minister obrany Martin Sklenár a česká ministerka obrany Jana Černochová

“Skúsenosti, ktoré nám česká strana aj počas dnešného rozhovoru ponúkla zo svojho obstarávania, sú pre nás užitočné a pomáhajú nám posunúť sa vpred rýchlejšie,” povedal slovenský šéf rezortu obrany. “Dúfame, že toto bude jeden z projektov, ktorý sa aj našej vláde odborníkov podarí dotiahnuť do konca ešte pred voľbami,” dodal.

Reklama

Ministri spolu hovorili aj o ďalších projektoch. “Tak, ako nám má čo ponúknuť Slovensko, tak my máme čo ponúknuť Slovensku. Konkrétne sme diskutovali o možnostiach, ktoré sa týkajú ručných zbraní a lietadiel,” povedala Černochová a spresnila, že ide o cvičné lietadlá L-39NG. Je podľa nej na rozhodnutí slovenskej vlády, či bude mať o české stroje záujem.

Sklenárovi sa poďakovala za to, že jeho rezort pomohol Česku vyriešiť problém s nákupom bojových vozidiel pechoty, keď sa české ministerstvo dostalo vo výberovom konaní do zložitej situácie. Pripomenula, že s jeho predchodcom Jaroslavom Naďom uzavrela na Slovensku memorandom o spolupráci. Rovnaké stroje v tom čase nakupovala aj SR. Spolupracovať chcú tiež pri niektorých vojenských skúškach, ktoré sú nutné v rámci uvádzania týchto strojov do prevádzky.

Reklama

Bývalému ministrovi tiež odkázala poďakovanie za pomoc pri vyrokúvaní obrannej dohody s USA. Poskytol jej podľa nej know-how, aby sa Česko niektorým veciam v dohode vyhlo.

Černochová zdôraznila, že hoci je Sklenár ministrom úradníckej vlády, jeho návštevu to nijako neznižuje. Sklenár sa stal ministrom obrany v polovici mája, keď slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu odborníkov. Dovtedy pôsobil na ministerstve obrany ako generálny riaditeľ sekcie obrannej politiky.

 

Sklenár: Dezinformácie sa sústredia na kampaň, proces volieb v SR neovplyvnia

Škodlivý dezinformačný vplyv v predvolebnej kampani na Slovensku je podľa ministra obrany SR Martina Sklenára reálny. Proces volieb to však podľa neho neovplyvní a ich výsledky budú objektívne. Uviedol to v piatok po stretnutí s českou ministerkou obrany Janou Černochovou, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

“Škodlivý dezinformačný vplyv v predvolebnej kampani je veľmi reálny. Vidíme to na skúsenostiach aj z iných krajín, či už z Británie, alebo zo Spojených štátov, z Francúzska,” povedal Sklenár.

Reklama

Zdôraznil, že je nutné oddeliť túto skutočnosť od procesu sčítavania hlasov. “Tam môžeme plnohodnotne očakávať absolútnu kredibilitu takéhoto procesu. Ľudia nemusia mať pocit, že by bol akýmkoľvek spôsobom ovplyvniteľný alebo ovplyvnený. Výsledky volieb budú absolútne objektívne,” vyhlásil slovenský minister.

Dezinformácie sú podľa neho súčasťou dnešného sveta, nemožno ich existenciu popierať ani si pred nimi zatvárať oči. “Treba to práveže, naopak, otvorene priznať, aby mali ľudia možnosť si v takomto informovanom prostredí vyhodnocovať, z akých zdrojov čerpajú a aké informácie používajú na vytváranie si svojho názoru práve pri voľbách,” vysvetlil šéf slovenského rezortu obrany.

Predčasné parlamentné voľby, ktoré sa budú na Slovensku konať 30. septembra, označil za dôležitý akt v rámci demokratického systému. Verí, že Slováci budú mať dostatok informácií, aby si v predvolebnej kampani vytvorili informovaný názor.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali