Bratislava 16. júna 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Nesprávne skladovanie potravín vedie k tomu, že sa rýchlejšie kazia, osychajú, tvrdnú a majú nepríjemný zápach a cirkulácia vzduchu v chladničke je narušená kvôli nadmernému zaťaženiu. Pozrime sa, ako správne využívať miesto v chladničke, aby výrobky zostali čerstvé a zdravé čo najdlhšie
Skladáme do poličiek
Dodržujte správne skladovanie potravín v závislosti na rozložení teploty na poličkách. Horné poličky sú spravidla najteplejšie. Tu môžeme ukladať mliečne výrobky a dolné poličky sú vhodné pre mäso a ryby.
Bočné poličky nie sú vhodné pre výrobky podliehajúce skaze, pretože teplota je tam okolo 10 °C. Ukladajte tam kečupy a podobné omáčky, trvanlivé tovary a vo zvláštnych priehradkách vajcia a maslo, tam musí byť špeciálna teplota.
Ovocie a zelenina by mali byť vo vysúvacích zásuvkách, ale to väčšina z nás dodržiava.
Hotové výrobky skladujte v uzavretých nádobách
Nevyhnutne s pevne uzavretým vekom. Prečo je dôležité kvalitné balenie? Po prvé, hotové jedlo tak vydrží dlhšie. Po druhé, vône sa nemiešajú. V chladničke nevznikajú žiadne nepríjemné pachy. Po tretie, jedlá nestrácajú svoju chuť.
Surové potraviny a tepelne spracované jedlo skladujte zvlášť
Nemôžeme hovoriť o susedstve potravín a jedla v domácej chladničke – jednoducho nemáme toľko priestoru. Preto môžeme surové ryby skladovať vedľa surového mäsa, ale nie dlho. Ale nemôžeme k nim pridať hotové jedlo do rovnakej nádoby.
Nedávajte na jednu poličku tieto potraviny:
– údeniny spoločne s ovocím a zeleninou
– ovocie a zeleninu
– zeleninu a ryby
– údeniny a syr
Vyberte s chladničky konzervy
Okrem toho, že väčšina konzerv je nenáročná na teplotný režim, sú plechovky a poháre ťažké. A ak sú poličky nesprávne vystavené priamemu zaťaženiu, je v chladničke narušená cirkulácia vzduchu a teplotný režim.
Ako ukladať jedlo a potraviny do mrazničky?
Horná polička je najslabšia. Je vhodná pre zmrazovanie ovocia a zeleniny. Do prostrednej môžeme ukladať polotovary. A najspodnejšia je pre mäso, ryby alebo zmrzlinu.