Varšava 28. januára 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Henrich Mišovič)
Nie je prekvapením, že Poľsko patrí medzi najväčších vývozcov mäsa v celej EÚ. Na internete sa však objavili znepokojujúce informácie o tom, že na poľských bitúnkoch produkujú mäsové výrobky aj z chorých zvierat. Informoval o tom investigatívny novinár, ktorý sa na bitúnkoch nechal zamestnať. O udalosti píše portál Aktuálně.cz
Poľský novinár Patryk Szczepaniak sa nechal zamestnať v podniku mäsového priemyslu, aby zistil, ako to v ňom chodí. Behom pár týždňov sa mu na bitúnku v Mazovskom vojvodstve, ktoré sa nachádza neďaleko Varšavy, podarilo natočiť šokujúce zábery. Na niektorých z nich možno vidieť umierajúce či choré kravy, ktoré sú dovezené na porážku.
Szczepaniak sa podľa portálu zúčastnil celkovo troch nočných smien, na ktorých boli porazené kravy, ktoré boli tak choré, že sa nedokázali ani udržať na nohách. Kravy mali okolo rohov a nôh priviazané povrazy, aby ich bolo možné na porážku vôbec dostať. Sám novinár dokonca prezradil, že keď na bitúnkoch spracovával mäso, niektoré kusy smrdeli hnilobou.
Podľa jeho tvrdenia veterinár u porážok údajne nebol prítomný. Rovnako sa nezúčastnil ani následného spracovania mäsa, ktoré mal podľa platných nariadení kontrolovať. Potvrdenie o nezávadnosti mäsa tak v podniku vypĺňali samotní zamestnanci.
“Môj nadriadený mi povedal, aby som označil mäso ako zdravé a odrezal škaredé časti. Bolo to hrozné, verte mi. Ten pach hnijúceho mäsa vás núti zvracať,” popísal novinár neľahké chvíle, ktoré na bitúnkoch zažíval. Dodal, že musel odrezávať napríklad nádory alebo preležané kusy mäsa.
Portál pripomína, že v roku 2017 sa z Poľska vyviezlo asi 415 tisíc ton hovädzieho mäsa. A najväčším odberateľom je Veľká Británia. Tieto informácie tak okamžite vzbudili v Spojenom kráľovstve obrovskú diskusiu.
“Ak existuje nejaký dôkaz o tom, že toto mäso opustilo Poľsko, potom to môže byť dôvod na vydanie varovania pre celú Európu. To by zahŕňalo informovanie príslušných dohliadacích úradov ale potenciálne aj polície v jednotlivých štátoch Európy,” vyjadril sa k celej veci profesor Chris Elliot, ktorý je zakladateľom inštitútu s názvom Medzinárodná kvalita potravín.
Asi mesiac po tom, čo novinár ako zamestnanec bitúnku skončil, sa rozhodol, že bude daný podnik sledovať aj ďalej, tentoraz však zvonku. Podarilo sa mu tak zachytiť ďalšie vozidlá, ktoré na bitúnok privážali choré kravy. Všetko malo podľa portálu prebiehať v noci.
Szczepaniak na záver konfrontoval vedenie tohto podniku, rovnako ako tamojšieho veterinára. Podľa informácií však obe strany akékoľvek pochybenia odmietajú.
Bohužiaľ, v Poľsku nejde o prvý takýto prípad. Už skôr bol za rovnaký čin odsúdený majiteľ bitúnku neďaleko Lodže a podobný prípad sa rieši aj na východe krajiny. Podľa portálu je takéto konanie pre podniky výnosné. Za choré zvieratá totiž mnohokrát zaplatia päťkrát až šesťkrát menej ako za zdravé kusy.