Šéf Človeka v tiesni priznal farbu. Jeho Neziskovka robí inde to, proti čomu sa v Bielorusku postavil. Aké ciele majú agenti tajných služieb po krytím neziskovky?

Šéf Človeka v tiesni priznal farbu. Jeho Neziskovka robí inde to, proti čomu sa v Bielorusku postavil. Aké ciele majú agenti tajných služieb po krytím neziskovky?

Bratislava 17. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot video, Sputnik)

 

Strelil sa Človek v tiesni do vlastnej nohy? Šéf kontroverznej neziskovky podporil premiéra Babiša a ešte navyše priznal to, čo sa svet nemal dozvedieť

Andrej Babiš
Na snímke Andrej Babiš

S mimovládnymi organizáciami je problém. Nehovoríme samo sebou o Horskej službe ČR, ani dokonca o Futbalovej asociácii ČR – aj keď v tomto konkrétnom prípade môžeme byť na oprávnených pochybách. Reč sa má o politických neziskovkách.

Reklama

 

Nečakaný ťah Človeka v tiesni

Aktivity politických neziskoviek sú vo väčšine prípadov kontroverzné. Rozbíjajú pokoj českej spoločnosti, chcú nás učiť novotám, o ktoré má málo kto záujem. A to sa rozumie, bojujú s propagandou a fake news, pretože to je módny trend a dobre to zarába.

Reklama

České politické neziskovky si nedovoľujú len a len na českú spoločnosť. Vďaka rôznym grantom z EÚ alebo Spojených štátov šíria svoj liberálny pohľad na svet do ďalších štátov. Najaktívnejšia mimovládka je v tomto smere Človek v tiesni. To sa vie a táto Neziskovka neskrýva svoje zahraničné aktivity. Stará sa do Ukrajiny, Ruska a dokonca Sýrie. Smutné je, že má podporu českej vlády.

Teraz dochádza k istým procesom v Bielorusku. Protestuje sa tam proti vláde. To je normálny jav, ktorý poznáme aj u nás. Občas dochádza k tvrdým policajným zásahom. Ako v minulých dňoch vo Francúzsku alebo v Nemecku. Európska únia by, ale rada na Bielorusko uvalila sankcie.

A teraz sa dostávame k tej pikantnej situácii. Premiér Andrej Babiš minulý týždeň zablokoval stretnutie lídrov V4 s predstaviteľmi bieloruskej opozície. Tak to podávajú médiá hlavného prúdu. To lepšoľudí rozhnevalo k nepríčetnosti a vyvolalo to smršť obvinení na sociálnych sieťach.

Český rozhlas si pozval do svojho vysielania šéfa neziskovky Človek v tiesni Šimona Panka, a ten sa k celej záležitosti tiež vyjadril.

“Premiér v kríze reagoval dobre, v zásade podobne ako väčšina európskych politikov: odsúdil brutalitu, podčiarkol právo na slobodné a férové ​​voľby. Teraz zrazu povedal, že tam nemala byť opozícia pozvaná. Myslím, že to nemal komentovať a nemal to vetovať. Mal to nechať na hostiteľoch, ktorými sú Poliaci,” vyhlásil Pánek.

Reklama

A tu prichádza to prekvapenie. Pánek pripustil, že výrazné zahraničné akcie by demonštrantom, ktorí volajú predovšetkým po usporiadaní nových volieb, príliš nepomohli.

“Príliš silné intervencie z okolitých štátov by nepomohli,” povedal šéf Človeka v tiesni.

Áno, čítate dobre, drahí čitatelia. Šéf neziskovky, ktorá zasahuje do záležitostí cudzích štátov, sa chytil za nos a vyhlásil, že liberálna zahraničná intervencia môže byť na škodu. Nečakané precitnutie. Škoda, že si to isté neuvedomil pred šiestimi rokmi, keď sa začala roztáčať vojnová mašinéria na Ukrajine.

Znamená, že od tohto okamihu nebude Človek v tiesni zasahovať do záležitostí iných štátov? Nie, to si nikto nerobí nádeje. Vyhlásenie Panka je, ale zaujímavé. Asi vie, že jeho Neziskovka nerobí poctivé veci.

neziskovka Človek v tiesni
Na snímke neziskovka Človek v tiesni
Nová stratégia Človeka v tiesni

O priznaní šéfa Človeka v tiesni Sputnik hovoril so známym publicistom a nakladateľom Lukášom Lhoťanom.

Reklama

“Nepoznám motiváciu pána Panka, ale logicky to dáva zmysel. Pozrite sa na Ukrajinu. Tam sa angažovala celá EÚ s USA a ako to dopadlo? Tisíce mŕtvych, rozvrátená krajina. A aký prínos ten majdanovský prevrat mal? Od roku 2015 z Ukrajiny malo utiecť okolo 13 milióna ľudí (presné počty nie sú známe, pozn. red.), Ktorí v podmienkach vlády stúpencov ukrajinského nacionalizmu a EÚ nechcú žiť. Ešte desivejšie je, že majdanovský prevrat mal zásadný vplyv na pôrodnosť Ukrajiny. Pôrodnosť sa prepadla o 40%. Tá krajina je spoločensky na ceste k sebazničeniu za zvukov hymny EÚ a pochodov ukrajinských nacionalistov,” domnieva sa publicista.

“Myslím si, že Pánek si toto uvedomuje a nechce, aby podobným spôsobom dopadlo Bielorusko. Ukrajina je totiž jedna veľká prehra politiky EÚ a hlavne aktivít skupiny, ktorej je Pánek členom. Oni si dobre uvedomujú, že podobne môžu stratiť Bielorusko, pretože silná angažovanosť Poľska a ďalších krajín by podporila tvrdenia prezidenta Lukašenka, že ide o riadenú snahu Západu rozvrátiť Bielorusko a poškodiť tak aj Rusko, čo pravda bude. Ovládnutie Bieloruska prozápadným režimom by bola ťažká rana schopnosti Ruska brániť enklávu Kaliningrad a tiež by to malo ekonomické vplyvy,” hovorí známy exper.

Znamená to, že Človek v tiesni nemá žiadne páky na ovplyvňovanie situácie, a tak to vzdal alebo sa mení prístup neziskovky?

“Nie som znalcom schopnosti tejto organizácie a ich zdrojov, pokiaľ viem, tak sýrske a ruské bezpečnostné orgány tvrdia (v Rusku z toho organizáciu obvinili novinári z televíznej stanice TV Center, pozn. red.), Že organizácia Človek v tiesni je krycia organizácia pre aktivity istých západných tajných služieb, napríklad v Sýrii, na Ukrajine a kedysi aj v Rusku. Nemyslím si, že by sa Človek v tiesni vzdal. Tá organizácia sa zameriava na dlhodobé ovplyvňovanie spoločností a verejnej mienky, skôr si myslím, že mení stratégiu, keď vidí, že tá stará nefunguje dobre,” mieni pán Lhoťan.

publicista a nakladateľ Lukáš Lhoťan
Na snímke publicista a nakladateľ Lukáš Lhoťan
Dopadne to s Bieloruskom ako so Sýriou?

Čakáte, že takýto postoj Človek v tiesni zaujme aj k iným krajinám, trebars k Rusku?

“To fakt neviem, bude potrebné ďalej sledovať vývoj ich aktivít. Faktom je, že posledná operácia ‘tejto neziskovky v Sýrii a na Ukrajine veľmi nepomohli k víťazstvu prozápadných síl. Naopak skôr len pomohli situáciu zhoršiť. Je teda otázka, čo vlastne je cieľom skrytej politickej agendy tejto neziskovky? Tá humanitárna časť je najviditeľnejšia, ale to, čo verejnosť nevidí, sú aktivity spolupracovníkov a agentov tajných služieb v kolektíve osôb okolo tejto neziskovky, čo vlastne je dnes ich cieľom? Ja to neviem a myslím si, že rovnako neistí sú analytici, napríklad v Rusku. Zatiaľ to podľa posledných krokov vyzerá, že pod pláštikom humanitárnych záležitostí (napríklad v Sýrii, na Ukrajine a pod.) Zbierajú operatívci tajných služieb v kolektíve Človeka v tiesni len informácie a budujú agentúrne siete, ale k čomu? Plánujú potom nejakú inú činnosť ako zber informácií? To ja neviem,” hovorí expert.

Urobil Andrej Babiš správne, že sa nezišiel s delegáciou bieloruskej opozície?

“Ja si myslím, že áno. My Česi máme dobré meno na oboch stranách, veď už v Sýrii sa ukázalo, že opatrný prístup Čechov bol správny a naši diplomati tam potom zachraňovali pre zvyšok EÚ ľudí a pod. Keby sme vtedy na začiatku poslúchli niektorých politikov napríklad z KDU-ČSL, tak tam nemáme žiadnych diplomatov a možno by tam aj zadržaní Česi zomreli bez pomoci. Takže prístup pána Babiša je správny, nakoniec to skončí tak, že všetci tí dnešní veľkí bojovníci proti Lukašenkovi budú odstavení a Lukašenko s nimi nebude ochotný rokovať, ale s pánom Babišom trebars áno. A tak Česi môžu potom opäť pomôcť v riešení celej situácie lepšie ako teraz s nejakými teatrálnymi gestami,” hovorí známy publicista Lukáš Lhoťan.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali