Saudská Arábia a Irán sa dohodli na obnovení vzťahov

Saudská Arábia a Irán sa dohodli na obnovení vzťahov

Peking 12. marca 2023 (HSP/Global Times/Foto: Twitter)

 

Čína, Irán a Saudská Arábia vydali v piatok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Irán a Saudská Arábia sa po rokovaní v Pekingu dohodli na obnovení vzťahov a znovuotvorení veľvyslanectiev do dvoch mesiacov

Wang Yi
Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi

Táto správa, ktorá prišla v piatok večer, pritiahla pozornosť celého sveta a považuje sa za prelom v bilaterálnych vzťahoch dlhoročných regionálnych nepriateľov Iránu a Saudskej Arábie. Niektorí analytici ocenili úsilie oboch krajín a Číny pri hľadaní mierových riešení sporov uprostred rastúcej globálnej neistoty.

Reklama

V piatok sa uskutočnilo stretnutie iránskej delegácie vedenej tajomníkom iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť Alím Šamcháním a delegácie Saudskej Arábie vedenej štátnym ministrom, členom Rady ministrov a poradcom Saudskej Arábie pre národnú bezpečnosť Musaadom bin Mohammedom Al-Alibánom, ktoré viedol Wang Yi, riaditeľ kancelárie Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru Komunistickej strany Číny (CPC). Po stretnutí bolo zverejnené spoločné vyhlásenie.

Podľa spoločného vyhlásenia, ktoré dosiahli tri krajiny, sa Irán a Saudská Arábia dohodli, že do dvoch mesiacov obnovia diplomatické vzťahy a znovu otvoria veľvyslanectvá a agentúry v oboch krajinách. Ministri zahraničných vecí oboch krajín majú viesť rozhovory zamerané na vykonávanie tohto rozhodnutia a prijať potrebné opatrenia na výmenu veľvyslancov.

Reklama

Zdôrazňujúc rešpektovanie suverenity a nezasahovanie do vnútorných záležitostí druhej strany, obe krajiny sa dohodli na vykonávaní dohody o bezpečnostnej spolupráci podpísanej 17. apríla 2001 a všeobecnej dohody dosiahnutej 27. mája 1998, ktorej cieľom je posilniť väzby v hospodárskej, obchodnej, investičnej, technickej, vedeckej, kultúrnej, športovej a mládežníckej oblasti.

Tri krajiny tiež vyjadrili pevné odhodlanie vynaložiť všetko úsilie na posilnenie regionálneho a medzinárodného mieru a bezpečnosti.

Wang zablahoželal obom krajinám k “historickému kroku” v zlepšovaní bilaterálnych vzťahov. Obe krajiny tiež položili základy pre následnú prácu tým, že načrtli časový harmonogram riešenia problémov každej strany.

Wang v piatok novinárom povedal, že rokovania medzi Iránom a Saudskou Arábiou v Pekingu dosiahli významný výsledok a sú víťazstvom dialógu a mieru, čo prináša veľmi dobré správy pre nepokojný svet.

Wang tiež poznamenal, že výsledok vyslal jasný signál, že ukrajinská kríza nie je jediným problémom vo svete a existuje mnoho otázok týkajúcich sa mieru a živobytia ľudí, ktoré si vyžadujú celosvetovú pozornosť a náležité riešenie.

Reklama

Bez ohľadu na to, aké komplikované alebo pálčivé sú niektoré otázky, zachovanie ducha vzájomného rešpektu a snaha o rovnocenný dialóg môžu pomôcť každej strane dosiahnuť urovnanie. Wang tiež zdôraznil, že Blízky východ patrí miestnym ľuďom a osud regiónu by mal byť pevne v rukách ľudí v krajinách regiónu. Posilnením koordinácie môžu vybudovať stabilnejší, mierový a prosperujúci Blízky východ.

Zlepšenie vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou má veľký význam nielen pre región a islamský svet, ale aj pre celý svet – dodáva Blízkemu východu určitú istotu, keďže svet stále pociťuje dôsledky rusko-ukrajinského konfliktu, a posilňuje dôveru v mier a rozvoj, povedal v piatok pre Global Times výkonný riaditeľ Výskumného centra pre pásmo a cestu na univerzite v Lan-čou Ču Jung-ťiao.

Tento prielom môže mať na región posilňujúci účinok a povzbudiť viac regionálnych krajín, aby zmenili predchádzajúce nepriateľské zahraničné politiky a hľadali možnú spoluprácu s inkluzívnejšou mentalitou, aby vytvorili väčší priestor pre regionálny rozvoj, povedal Ču.

Zlepšením vzťahov Irán a Saudská Arábia otvorili dvere k mieru na Blízkom východe a dali príklad riešenia sporov prostredníctvom dialógov. Čína ako dôveryhodný priateľ Iránu aj Saudskej Arábie je ochotná naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu, povedal Wang.

Dialóg je tiež úspešným uplatňovaním Globálnej bezpečnostnej iniciatívy. Ako láskavý a dôveryhodný sprostredkovateľ si Čína splnila svoju zodpovednosť hostiteľa a bude naďalej konštruktívnym aktérom pri podpore správneho riešenia globálnych horúcich otázok v súlade s vôľou každej strany, povedal Wang.

Reklama

Ali Shamkhani a Musaad bin Mohammed Al-Aliban sa tiež vysoko vyjadrili o diplomacii Číny ako významnej krajiny a vyjadrili Číne uznanie za organizovanie a podporu stretnutia a uviedli, že sú ochotní realizovať konsenzus dosiahnutý na stretnutí s cieľom posilniť susedstvo a spoločne brániť regionálnu stabilitu.

Okrem veľkého úsilia, ktoré Irán a Saudská Arábia vynaložili na dosiahnutie prelomu, Čína prispela aj ku koordinácii regionálnych krajín pri riešení pálčivých otázok. To tiež poukazuje na rastúci vplyv Číny v regióne a na celom svete, povedal Ču.

Niektoré krajiny však nemusia chcieť vidieť takéto pozitívne zlepšenie na Blízkom východe, uviedli analytici, ktorí varovali pred možným zasahovaním a vyzvali krajiny v regióne, aby sa pri riešení regionálnych sporov naďalej usilovali o dialóg a rokovania.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali