Ruské hypersonické rakety prinášajú Ukrajine novú hrozbu

Ruské hypersonické rakety prinášajú Ukrajine novú hrozbu

Kyjev 11. marca 2023 (HSP/ft/Foto:TASR/AP-Vadim Belikov)

 

Ukrajinci si začali myslieť, že vyhrali svoju “zimnú vojnu” po tom, ako prežili opakované bombardovanie ruského energetického a vykurovacieho systému svojej krajiny. Ničivý raketový úder, pri ktorom Moskva začiatkom štvrtka použila niekoľko svojich hrozivých hypersonických rakiet Kindžal, im však brutálne pripomenul, že hrozba sa ani zďaleka neskončila

Vojna na Ukrajine
Na snímke tri ruské rakety vypálené z ruskej Belgorodskej oblasti

“Je chybou myslieť si, že skončili s útokmi na obyvateľstvo, že skončili s raketovými útokmi na elektrickú infraštruktúru,” povedal pre Financial Times Oleksij Danilov, šéf ukrajinskej národnej bezpečnosti.

Reklama

“Toto nie je vojna medzi vojakmi a vojakmi. Toto je vojna zameraná na zničenie zariadení kritickej infraštruktúry… na zabezpečenie svetla, vody a vykurovania.”

Rusko vystrelilo 81 rakiet vrátane šiestich Kh-47 Kindžal na ciele po celej Ukrajine. Išlo o prvý hromadný úder mimo frontovej línie za viac ako tri týždne. Zasiahnuté boli tri tepelné elektrárne a Záporožská jadrová elektráreň dočasne prišla o dodávky elektrickej energie potrebnej na chladenie reaktorov.

Reklama

Od konca januára sa dodávky elektrickej energie na Ukrajine začali stabilizovať, keďže sa zvýšila odolnosť elektrickej siete a zlepšená protivzdušná obrana zostrelila väčšinu ruských rakiet a útočných dronov, komentuje britský Financial Times.

Vo štvrtok však bolo zachytených len 38 z 81 rakiet, pričom ďalších osem bolo vyradených z cieľa protiopatreniami. To je výrazne nižšia miera zachytenia ako 80 %, ktoré ukrajinské sily protivzdušnej obrany deklarovali začiatkom tohto roka.

Zničené rakety boli väčšinou podzvukové riadené strely a pomaly letiace útočné drony. Žiadna z 25 vysokorýchlostných alebo balistických rakiet rôznych typov, vrátane rakiet Kindžal, nebola zostrelená. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že na to nemajú kapacity.

Predpokladá sa, že Moskva už v minulosti použila proti Ukrajine svoje rakety Kindžal odpaľované zo vzduchu, ale nikdy nie v takejto salve.

Podľa Justina Bronka, vedúceho výskumného pracovníka Kráľovského inštitútu Spojených služieb v Londýne, to bolo nezvyčajné, pretože Kindžal je vzácna a vysoko sofistikovaná balistická strela určená na prekonanie najmodernejších systémov protivzdušnej obrany. Môže letieť rýchlosťou desaťnásobku rýchlosti zvuku.

Reklama

“Je to jeden z mála špecializovaných systémov, ktoré by Rusko muselo v prípade stretu napríklad s NATO použiť opatrne,” povedal Bronk a dodal, že Rusko ich má vo výzbroji pravdepodobne už len “desiatky”.

Predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky uviedol, že Rusko začalo svoju inváziu vo februári minulého roka so zásobami približne 50 Kindžalov a pred štvrtkovými údermi ich na Ukrajinu vystrelilo asi 15.

Útok neznamená zmenu ruskej taktiky, uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ignat. Za posledný rok moskovské sily vystrelili niekoľko stoviek balistických rakiet Iskander, ako aj ďalšie superrýchle rakety, napríklad výkonnú Kh-22, ktorá má 950 kg hlavicu, a S-300, ktorá sa zvyčajne používa ako raketa protivzdušnej obrany.

Použitie toľkých drahých rakiet Kindžal je však zarážajúce. Podľa Bronka existujú tri možné vysvetlenia. Po prvé, Rusko sa mohlo snažiť prekonať protivzdušnú obranu na konkrétnom mieste na Ukrajine, hoci zdôraznil, že balistické rakety Iskander M, ktoré sa používajú v oveľa väčšom množstve, sa už ukázali ako ťažko zastaviteľné.

Druhým dôvodom bolo, že zásoby iných balistických rakiet sa vyčerpali. Predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky tvrdil, že Moskva má už len asi 90 rakiet Iskander M, 45 Iskander K a 36 rakiet Kh-22. Ukrajinskí predstavitelia sa domnievajú, že západné sankcie výrazne obmedzujú ruské výrobné kapacity rakiet, hoci Bronk povedal, že Moskva môže byť stále schopná vyrobiť šesť rakiet Iskander M mesačne.

Reklama

“To, čo vypálili cez noc, zodpovedá tomu, čo môžu vyrobiť za jeden mesiac na doplnenie zásob,” povedal predstaviteľ vojenskej rozviedky.

Tretím dôvodom bolo podľa Bronka “dôsledné zvláštne prideľovanie zbraní do cieľových súborov”, keď Rusko využíva drahocennú sofistikovanú výzbroj na údery na ukrajinské pozície alebo infraštruktúru, keď by stačila slabšia zbraň. Čiastočne by sa to dalo vysvetliť centralizovaným rozhodovaním Moskvy ďaleko od frontových línií.

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že údery zdôraznili potrebu sofistikovanejších systémov protivzdušnej obrany s dlhším dosahom a rýchlejšieho nasadenia tých, ktoré už prisľúbili západní spojenci.

Podľa Financial Times, ukrajinská protivzdušná obrana sa za posledný rok výrazne zlepšila vďaka novému západnému vybaveniu a lepšej technike, ale stále jej chýbajú prostriedky zem-vzduch na zachytenie rýchlo letiacich balistických rakiet.

Ukrajina dostala jeden z dvoch systémov protivzdušnej obrany Patriot, ktoré jej prisľúbili USA a Nemecko, ale ešte nie je funkčný. Očakáva aj niekoľko odpaľovacích zariadení Patriot od Holandska.

Patriot je najmodernejší systém protivzdušnej obrany stredného dosahu, aký môže Západ ponúknuť – nebol však testovaný proti Kindžalom. Podobný systém Samp-T, ktorý sľúbilo Francúzsko a Taliansko, tiež ešte nedorazil.

“Potrebujeme zbrane, zbrane a ešte viac zbraní,” povedal Danilov. “Rusko bude naďalej zvyšovať stupeň agresie, ak svet bude mlčať.”

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali