Rozpory na Západe v čase blížiacej sa zimy: Amerika si musí uvedomiť, že verejná mienka o vojne sa v mnohých krajinách EÚ mení

Rozpory na Západe v čase blížiacej sa zimy: Amerika si musí uvedomiť, že verejná mienka o vojne sa v mnohých krajinách EÚ mení

Moskva 3. decembra 2022 (HSP/responsiblestatecraft/Foto:Pixabay)

 

S rastúcimi cenami energií a klesajúcimi teplotami sa európska verejnosť cíti pod tlakom sekundárnych účinkov vojny na Ukrajine, píše Connor Echols pre Responsible Statecraft

europa
Ilustračné foto

Rusko v posledných týždňoch spustilo na Ukrajine raketovú paľbu, ktorá zasiahla kľúčovú infraštruktúru v celej krajine. Cieľ tejto kampane sa zdá byť z pohľadu Moskvy jasný: Ak Ukrajinci prídu o teplo a elektrinu počas krutých zimných mesiacov, budú prístupnejší ukončeniu vojny.

Reklama

Táto brutálna logika sa podobným spôsobom prejavila aj mimo Ukrajiny. Krajiny globálneho Juhu dramaticky utrpeli sekundárnymi dôsledkami vojny, medzi ktoré patrí zhoršenie globálnej potravinovej krízy a veľký skok cien mnohých základných tovarov. Možno aj preto chudobnejšie krajiny už prejavili oveľa väčšiu ochotu počítať s nedokonalým ukončením konfliktu než ich európske a americké náprotivky.

Zdá sa však, že s blížiacou sa zimou a rastúcimi cenami energií je príroda pripravená prevýšiť politiku. Podľa analýzy časopisu Economist vedie 10-percentný nárast cien energií k 0,6-percentnému nárastu úmrtí v Európe. “Preto by energetická kríza v tomto roku mohla spôsobiť viac ako 100 000 dodatočných úmrtí starších ľudí v celej Európe,” píše Economist.

Reklama

To je nepochybne jedným z dôvodov, prečo sa predstavitelia Európskej únie začali v posledných týždňoch vyhovárať na Spojené štáty. Ako poznamenáva Politico, vedúci predstavitelia EÚ sa domnievajú, že Washington profituje z vojny, pričom nesie relatívne málo jej zlých účinkov.

“Ak sa na to pozrieme triezvo, krajina, ktorá najviac profituje z tejto vojny, sú USA, pretože predávajú viac plynu za vyššie ceny a pretože predávajú viac zbraní,” povedal jeden z európskych lídrov, ktorý hovoril s Politico, a dodal, že “Amerika si musí uvedomiť, že verejná mienka [o vojne] sa v mnohých krajinách EÚ mení.”

Táto zmena názorov verejnosti zatiaľ nemala veľký vplyv na európskych lídrov, ktorí sa naďalej pevne držia (aspoň na verejnosti) postoja, že Ukrajina musí sama rozhodnúť, kedy začne rokovať s Ruskom. Ako však nedávno uviedol Anatol Lieven z Quincyho inštitútu, tento názor sa oveľa ľahšie obhajoval v prvých dňoch vojny, keď “sa zdalo, že existencia Ukrajiny ako nezávislého štátu je ohrozená”.

“[P]o sérii ukrajinských úspechov a obmedzení ruských síl na obmedzené oblasti východnej a južnej Ukrajiny sa nevyhnutne začínajú objavovať trhliny v európskej solidarite a ochote obetovať sa za ukrajinské víťazstvo,” napísal Lieven.

Táto zmena údajne ovplyvnila myslenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý tento týždeň navštívil Washington. Pred Macronovým stredajším stretnutím s prezidentom Joeom Bidenom denník Financial Times uviedol, že francúzsky líder plánuje “apelovať na Joea Bidena, aby pri svojich politických rozhodnutiach viac zohľadňoval škody, ktoré európskemu hospodárstvu spôsobila vojna na Ukrajine”.

Reklama

Či tento odkaz na stretnutí odznel, sa ešte len uvidí. FT si však v článku všimol ďalšiu zaujímavú vrásku: podľa jedného z amerických predstaviteľov “Macronovo úsilie udržať otvorený diplomatický kanál k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ako aj k jeho ukrajinskému kolegovi Volodymyrovi Zelenskému, považuje Washington za užitočné”.

To môže pomôcť vysvetliť, prečo Macron počas svojej cesty do Washingtonu zdvojnásobil svoje výzvy na diplomaciu. V rozhovore pre televíziu ABC francúzsky líder povedal, že Putin “urobil chybu”, keď napadol Ukrajinu, ale tvrdil, že rokovania sú stále možné.

“Nemôžeme sa vrátiť k rokovaciemu stolu a o niečom diskutovať?” spýtal sa. “Myslím si, že je to stále možné.”

Ďalšie diplomatické správy týkajúce sa vojny na Ukrajine:

– Podľa denníka Washington Post Rusko v stredu oznámilo, že jednostranne odloží plánované rokovania so Spojenými štátmi o novej zmluve START, jedinej významnej dohode o kontrole jadrových zbraní medzi oboma krajinami. Vo vysvetlení tohto rozhodnutia hovorca moskovského ministerstva zahraničných vecí obvinil Washington, že “pomáha kyjevskému režimu zabíjať našich vojakov a civilistov v ruských regiónoch, zabezpečuje tento čoraz ničivejší spôsob ozbrojeného boja a posiela na Ukrajinu amerických inštruktorov, poradcov a žoldnierov”. Hoci zmluva zostáva v platnosti do roku 2026, už tri roky Moskva a Washington neuskutočnili inšpekcie zamerané na zabezpečenie toho, aby druhá strana dodržiavala svoje záväzky.

Reklama

– Veľvyslanec Kremľa vo Vatikáne vyjadril v utorok “rozhorčenie” nad nedávnym komentárom pápeža Františka, v ktorom pontifik naznačil, že “najkrutejší” ruskí vojaci “sú možno tí, ktorí sú z Ruska, ale nie sú z ruskej tradície, ako napríklad Čečenci, Burjati a tak ďalej”, uvádza agentúra AP. Pápežovo vyhlásenie riskuje, že poškodí jeho úlohu sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý v posledných mesiacoch pomohol uľahčiť niekoľko výmen väzňov.

– Podľa agentúry Reuters Spojené štáty od začiatku vojny najmenej raz využili horúcu linku na dekonfliktáciu s Ruskom, aby vyjadrili obavy z útokov Moskvy na ukrajinskú infraštruktúru. Podrobnosti tohto telefonátu nie sú jasné, ale je pozoruhodný ako zriedkavý príklad vojenských kontaktov na vysokej úrovni medzi oboma krajinami.

– Podľa agentúry AP jeden z najvyšších ruských diplomatov v utorok naznačil, že Spojené štáty a Rusko sú blízko k dosiahnutiu dohody o výmene väzňov, na základe ktorej by sa domov vrátila americká basketbalová hviezda Brittney Grinerová. “Žiaľ, niekoľkokrát sa zdalo, že sa chystá rozhodnutie v jej prospech, ale nikdy k nemu nedošlo,” povedal námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Predstaviteľ vyjadril poľutovanie nad tým, že komunikácia medzi Moskvou a Washingtonom bola v posledných mesiacoch na nízkej úrovni, a dodal, že dohoda “by nepochybne vyslala pozitívny signál, že nie všetko je v rusko-amerických vzťahoch také úplne beznádejné”.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali