Rozhovory kandidátov v RTVS: Harabin: Treba zachrániť kresťanskú rodinu. Daňo: Ukážme skutočný stav aj zahraničiu. Bugár: Prezidentské veto je potrebné použiť tam, kde hrozí porušenie práv menšín

Rozhovory kandidátov v RTVS: Harabin: Treba zachrániť kresťanskú rodinu. Daňo: Ukážme skutočný stav aj zahraničiu. Bugár: Prezidentské veto je potrebné použiť tam, kde hrozí porušenie práv menšín

Bratislava 22. februára 2019 (HSP/Foto:Screenshot RTVS)

 

RTVS priniesla rozhovory s ďalšími troma kandidátmi na post prezidenta SR. Diskusie sa zúčastnili Štefan Harabin, Martin Daňo a Béla Bugár

Na snímke prezidentskí kandidáti Štefan Harabin, Martin Daňo a Béla Bugár

Harabin: Budem dôstojne reprezentovať Slovensko v súlade s väčšinovou vôľou obyvateľstva

Reklama

Harabin uviedol, že kandiduje, pretože stav v spoločnosti je taký, že už neplatí právny štát a poriadok.

“Najvyšší ústavní činitelia nedodržiavajú ústavu, neplnia si svoje povinnosti vyplývajúce z ich funkcií.”

Reklama

Zdôraznil, že ho trápi stav spoločnosti v otázke aktuálnej životnej úrovne, sociálneho zabezpečenia, zdravotnej starostlivosti a vzdelávania. ”

Ako prezident republiky sa zasadím o to, aby začala platiť normálna vec –  a to právo pre bežných občanov, aby neboli predmetom šikany a svojvôle štátnych úradníkov.”

Harabin hovoril o záchrane štátnosti v súvislosti s intenzívnymi integračnými snahami. “Treba zachrániť kresťanskú rodinu, pretože zámery migrácie islamského charakteru sú takého zámeru, že majú nahradiť našu kresťanskú rodinu.”

Na otázku, či by využil možnosť prednášať správu o stave republiky uviedol, že by okrem tejto možnosti využil aj príležitosť zúčastniť sa vládnych a parlamentných rokovaní. “A takisto nepodpíšem žiaden zákon, ktorý by bol neústavný. Keď budem prevetovaný, tak to dám na Ústavný súd.”

“Poznám rozsah právomocí, budem slúžiť občanom,” uviedol v rozhovore Štefan Harabin.

Reklama

O udeľovaní štátnych vyznamenaní povedal, že je potrebné “obrátiť filozofiu a dávať vyznamenania ľuďom, ktorí sa zaslúžili o napredovanie Slovenska a štátnosti”.

Pri zahranično-politických otázkach Harabin uviedol, že je právom prezidenta zastupovať štát navonok. “Samozrejme, že budem hľadať konsenzus s ostatnými ústavnými činiteľmi, ale budem zároveň dôstojne reprezentovať Slovensko v súlade s väčšinovou vôľou obyvateľstva.”

 

Daňo: Chcem ukázať skutočný stav

Dôvodom kandidatúry novinára Martina Daňa bolo podľa jeho slov to, aby sa ukázalo, že aj obyčajný pracujúci občan bez politických väzieb má možnosť kandidovať na najvyššiu ústavnú funkciu bez podpory oligarchov, finančníkov a politických strán.

Reklama

“Bol som prvý kandidát, ktorý predložil poslanecké podpisy. Prešiel som so žiadosťou takmer sto poslancov či podporia občana, ktorý nemá toľko prostriedkov a času zbierať niekoľko mesiacov podpisy v uliciach.”

Martin Daňo dodal, že jeho cieľom je ukázať skutočnú realitu. “Mám cez tisíc videí na internete. Ktokoľvek si ich môže pozrieť. Potýkam sa so svojvôľou sudcov, úradníkov, exekútorov, mnohokrát som bol trestne stíhaný za mnohé veci na základe činnosti, ktorú robím.”

“Mnohí politici hovoria, že sa tu deje úspešný príbeh, ale ja si myslím, že skutočná realita v domácnostiach a v uliciach je úplne iná,” hovorí pre RTVS Daňo.

Podľa Daňa sú súčasné právomoci prezidenta “dosť minimálne” a je potrebné sa zamyslieť aj na možnosťou zrušenia tohto úradu.

“Keď sa raz ja stanem prezidentom, tak garantujem, že budem dve volebné obdobia a budem robiť takú aktivitu, že sa môže stať, že samotný parlament zruší prezidentský úrad.”

Právo veta by Martin Daňo využil v prípade každého zákona, ktorý “ide proti zdravému rozumu a bežným ľuďom.”

Deklaroval tiež, že bude prezidentom, ktorý udelí najviac štátnych vyznamenaní a najviac amnestií. “Ale nie žiadnym funkcionárom a pochybným osobnostiam ako sa tu deje, ale rádovým občanom, ktorí tu za 30 rokov dokázali prežiť v týchto podmienkach.”

V zahraničnej politike avizoval aktivitu, avšak nie v globálnom meradle, ale skôr na lokálnejšej úrovni. “Aj navonok zahraničiu treba dať vedieť, v akých podmienkach tu ľudia žijú. Napríklad sa tu robia štatistiky o priemernej mzde cez súkromné spoločnosti, že sa tu zarába tisíc euro, ale všetko sú to klamlivé štatistiky.”

 

Bugár: Všade sú nejaké napätia

Reklama

“Ak sa pozrieme na celú Európsku úniu alebo na Slovensko, všade sú nejaké napätia a práve v tejto situácii budúci prezident musí mať dostatočný nadhľad a musí byť človekom, ktorý bude spájať a nie rozdeľovať,” uviedol na úvod rozhovoru v RTVS kandidát strany Most-Híd a jej predseda Béla Bugár.

Súčasné právomoci prezidenta sú podľa neho dostatočné a silné, aj keď zriadením je tento štát parlamentnou demokraciou, nie prezidentským systémom.

“Prezident vždy môže navrhnúť riešenia, držať nejakú tému na stole a robiť kontrolnú úlohu.”

V správe o stave republiky by podľa Bugára mal prezident spomínať aj pozitívne veci. Ide podľa neho o dôležitú úlohu hlavy štátu.

Prezidentské právo veta je podľa Bugára potrebné využiť tam, kde hrozí porušenie základných ľudských práv alebo práv menšín.“Samozrejme, vždy vtedy, keď daný zákon by škodil záujmom aspoň časti obyvateľov.”

Reklama

Štátne vyznamenanie by udelil osobnostiam, na ktoré je podľa neho treba upozorniť a nie sú v spoločnosti až tak známi. “Prezident môže vyzdvihovať ľudí, ktorí môžu byť príkladom pre ostatných. Zároveň treba vyberať takých, ktorí nerozdeľujú spoločnosť.”

Pri vymenovaní sudcov, vysokých štátnych úradníkov a podobne by skúmal jednak odborné predpoklady, ale ako hovorí, je potrebné posudzovať “či sú morálne schopní vykonávať danú pozíciu.”

K zahraničnej politike uviedol, že aj prezident si musí uvedomiť, že Slovensko je člen EÚ a NATO. “Musíme sa chovať tak, aby sme boli aktívnymi hráčmi v týchto zoskupeniach. Aj keď prezident môže mať iný názor ako niektorí členovia vlády, tento smer musí dodržať.”

 

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali