Roman Michelko: Ukrajina – prípadová štúdia vojny mediálnych manipulácií

Roman Michelko: Ukrajina – prípadová štúdia vojny mediálnych manipulácií

Bratislava 9. marca 2015 (HSP-Evgeniy Maloletka)

 

V súvislosti s Ukrajinou sme už dlhé mesiace, resp. vyše roka svedkami horúcej mediálnej vojny. Naše mainstreamové médiá vytvárajú obraz o tom, že Ukrajina sa akosi spontánne zbavila skorumpovanej, neschopnej, a navyše ešte aj proruskej vlády. Ľudia na Ukrajine majú konečne po mnohých rokoch až desaťročiach šancu sami rozhodovať o svojom osude a v tomto ich demokratickom vývoji im bránia veľmocenské záujmy Ruska.

Doba, keď na interpretáciu takýchto udalostí mali monopol elektronické médiá, prípadne starostlivo vybraní a indoktrinovaní komentátori v niekoľkých mienkotvorných denníkoch, je nenávratne preč. V súčasnosti môžeme sledovať obrovský boom spravodajských webov s alternatívnym obsahom, čo pri dnešnej internetizácii začína vytvárať celkom slušnú protiváhu voči oficiálnym interpretáciám. Je zaujímavé, že keď mainstreamové médiá nedokážu čeliť, či vyvracať argumenty alternatívnych informačných zdrojov, tak narýchlo vyťahujú samozvaných antikonšpirátorov, rýchlo kvasených expertov na odhaľovanie takýchto praktík. Tí sa snažia mainstreamovým čitateľom či poslucháčom vsugerovať, že všetky alebo takmer všetky alternatívne weby sú pod vplyvom spravodajských služieb Ruskej federácie a niektoré z nich sú takýmito službami priamo zriadené a riadené.

Reklama

Realita je úplne iná a prozaická. Ľudia (ale aj tvorcovia alternatívnych spravodajských webov) majú dnes podstatne väčšiu šancu nájsť si alternatívne názory, majú podstatne širší prístup k širokému spektru informácií a jediná vec, ktorú by sa mali naučiť, je kriticky ich hodnotiť a vytvárať si názor predovšetkým na základe overených faktov. Možno práve preto, že takýto prístup mám aj ja sám, moje názory, napríklad na ukrajinskú krízu, sa podstatne líšia od oficiálnych interpretácií.

Vráťme sa teda k oficiálnym príčinám ukrajinského Majdanu. Na čom sa dá zhodnúť, je skutočnosť, že protesty (možno aj spontánne) začali po Janukovyčovom odmietnutí prístupovej zmluvy do Európskej únie na Vilniuskom summite. O príčinách, pre ktoré to urobil, by sme mohli siahodlho diskutovať, ale pre celú kauzu nie sú až také podstatné. Interpretácie mediálneho mainstreamu sa začínajú zásadne rozchádzať po tvrdom zásahu polície proti demonštrantom v decembri 2013. Zásah prišiel v čase, keď protesty už ochabovali a pravdepodobne by sa čoskoro spontánne skončili. Je aj veľmi pravdepodobné, že toto rozhodnutie išlo poza chrbát Janukovyča s cieľom zneužiť situáciu a zásadne urýchliť politický vývoj. A skutočne, protesty po brutálnom zásahu poriadkových zložiek znova eskalovali. To, čo nastalo potom, je už všeobecne známe – denné výsadky západoeurópskych politikov, ktorí podporovali Majdan nemožno hodnotiť inak ako hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénneho štátu. V tom čase sa okolo Majdanu vyskytli aj veľmi radikálne a extrémistické skupiny, napríklad Pravý sektor, ktoré vážne poškodili étos bojovníkov za lepšiu Ukrajinu.

Reklama

Po definitívnom páde Janukovyča, ktorý sa uskutočnil napriek politickým dohodám sprostredkovaných Európskou úniou, nastala vláda ulice. Absolútne neprijateľný psychický nátlak na poslancov, ich fyzické napádanie, povestné klávesové hlasovanie, keď jeden poslanec hlasoval aj za desať či pätnásť kolegov, alebo dokonca exces, keď oficiálne hlasoval aj niekoľko dní mŕtvy poslanec.

Metódy, ktorými sa nová moc ujala vlády, boli veľmi odpudivé a neveštili nič dobré. Nehovoriac o tom, že už prvé kroky novej vlády s minimálnou legitimitou boli viac ako kontroverzné. Ukrajina bola a je rozdelená krajina. Jazykovo, etnicky, politickými preferenciami a kultúrne. Jedným z prvých krokov novej garnitúry bolo zrušenie zákona, ktorý povyšoval v niektorých oblastiach ruský jazyk na druhý štátny jazyk. Tento akt nebolo možné vnímať inak ako cielený útok na ruskojazyčnú menšinu a vo svojom dôsledku to viedlo k lavíne, ktorá skončila odtrhnutím Krymu a separatistickými tendenciami v dvoch východoukrajinských regiónoch. Čo je však najdôležitejšie, revolúcia na Majdane rozhodne nebude viesť k transformácii Ukrajiny na slušný demokratický štát, v ktorom budú panovať pomery blízke tým západoeurópskym.

Nič nedeformuje politický systém Ukrajiny viac ako prítomnosť cynických a bezškrupulóznych oligarchov a tí, ako vieme, veľmi skoro prešli na stranu Majdanu s cieľom nielen udržať, ale priam posilniť si svoje postavenie. Ak aj v budúcnosti budú „tvrdiť“ politickú muziku na Ukrajine ľudia ako Kolomojskyj alebo Achmetov, bežných Ukrajincov nič dobré nečaká. Práve naopak, čoskoro ich čaká liberalizácia (rozumej prudké až niekoľkonásobné zvýšenie) cien energií, plynu, elektriny, pokles miezd, a dôchodkov, škrtanie sociálnych programov, strata tradičných ruských trhov a podobne. Preto už vo veľmi krátkom čase môžeme očakávať rekordnú nezamestnanosť, krach obrovského množstva podnikov, ktoré budú na extrémne konkurenčnom európskom trhu nekonkurencieschopné. V čase prudkého pádu hodnoty ukrajinskej Hrivny a pri extrémnych až tridsať percentných úrokoch v bankách, sa bude ukrajinská vláda masívne zadlžovať, aby nakúpila najmodernejšiu vojenskú techniku. Už dnes sú násilné odvody brancov na východný front veľmi nepopulárne a je veľmi pravdepodobné, že Ukrajinu čaká ešte jedna revolúcia. V tomto prípade sa však – s najväčšou pravdepodobnosťou – jej nasmerovanie nášmu mediálnemu mainstreamu páčiť nebude.

Takýto obraz o Ukrajina sa dá pomerne jednoducho zostaviť z množstva verejne dostupných webových spravodajských stránok a som presvedčený, že je podstatne objektívnejší, než ho predostierajú naše mienkotvorné médiá a na jeho formovaní sa v žiadanom prípade nepodieľali ruské spravodajské služby ani nič podobné.

Politológ Roman Michelko

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali