Roman Michelko: Esencia opozičnej úbohosti

Roman Michelko: Esencia opozičnej úbohosti

Bratislava 14. decembra 2017 (HSP/Foto:Pixabay)

 

V súvislosti s prijímaním aktuálnych sociálnych balíčkov – výraznejšia valorizácia najnižšej mzdy, príplatky za nočnú prácu či trináste a štrnáste platy – počuť z opozície dvojaký naratív. Ten prvý znie, že vláda si niečo vymyslí, ale zaplatiť to majú iní, rozumej podnikatelia. Ten druhý je zas o tom, že časť tohto zvýšenia miezd, respektíve príplatkov sa aj tak nepremietne vo vyšších príjmoch, pretože logicky zvýšením  príjmov sa zvyšujú aj odvody. Tak sa na tieto pseudoargumenty pozrime podrobnejšie.

Ilustračné foto

Ten prvý len dokonale ilustruje v zásade sociopatickú poruchu jej hlásateľov, zároveň však aj mentálne obmedzenie či blok, ktorí si naši ekonomickí neoliberáli nesú vo svojej mentálnej výbave od ranných deväťdesiatych rokov. Ich predstava „nášho“ dobiehania najvyspelejšieho sveta stavia na jedinej komparatívnej výhode a tou je nízkonákladová, rozumej žobrácky pletená , ale pritom vysoko kvalifikovaná a veľmi disciplinovaná pracovná sila. Odhliadnuc od toho, že dlhodobo je toto cesta do Bangladéša, tento model dobiehania sa vyčerpal.

Reklama

Ak chceme naďalej  ako spoločnosť napredovať, musíme nadnárodným spoločnostiam poskytnúť niečo iné. Efektívnu štátnu správu, rýchle a férové súdnictvo, plne rozvinutú a kvalitnú infraštruktúru, kvalitné školstvo a v neposlednej miere aj sociálny zmier. Dosiahnuť to je však podstatne komplikovanejšie, ako dlhodobo a systematicky okliešťovať práva zamestnancov, eliminovať vplyv odborov, ignorovať tripartitu a podobne. Pritom treba jasne zdôrazniť, že práve dnes je ten najlepší čas na zreálňovanie a postupné vyrovnávanie miezd medzi Slovenskom a najvyspelejšími štátmi Európy.

Žijeme v čase dlhodobej a práve progredujúcej konjunktúry. Produktivita práce na Slovensku dnes dosahuje približne osemdesiat percent produktivity práce v Nemecku a v postate je paritná voči Slovinsku. Pritom mzdová úroveň je voči tej nemeckej sotva tretinová a voči Slovinsku sotva polovičná. Prečo to tak je? Pretože nemecké, ale aj slovinské podniky musia dať svojim zamestnancom podstatne viac zo svojich ziskov než na Slovensku. Prečo to robia? Pretože pochopili, čo je to spoločenská zodpovednosť firiem. V konečnom dôsledku vytváranie menších ziskov je kompenzované spokojnými zamestnancami, čo je hodnota, ktorá je pre perspektívu firmy veľmi dôležitá. Čím skôr to zamestnávatelia a ich opoziční adlátusi pochopia, tým lepšie.

Reklama

No a teraz poďme k druhému naratívu. Podľa neho si zvýšenie platov aj tak v značnej miere privlastní štát, v hardcore personifikovaný samým „arcidiablom“ Ficom.   Toto tvrdenie je vrcholom či priam esenciálnym prejavom tej najodpudivejšej politickej perfídnosti. Tak predovšetkým, odvody si nikdy neberie štát, ale v lepšom prípade verejné inštitúcie ako Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) alebo Sociálna poisťovňa, v horšom prípade súkromné zdravotné poisťovne. Teda prostriedky, ktoré tam idú, sa vracajú svojim platiteľom  – zamestnacom vo forme hradenia zdravotnej starostlivosti alebo akumuláciou prostriedkov na svoj dôchodok. A áno dodnes je možné, aby si akcionári súkromných zdravotných poisťovní vyplácali nehorázne zisky, ale to len preto, že Ústavný súd SR  zákaz vyberania si zisku zo zdravotných poisťovní vyhlásil za protiústavný.

A práve tu  sa už viackrát naplno prejavilo farizejstvo našej opozície. Vždy a často pod extrémne trápnymi zámienkami odmietli podporiť vládu pri prijatí ústavného zákona, ktorý by zisk zdravotných poisťovní zakázal, alebo ich obmedzil na správny fond vo výške súčasných troch percent objemu vybratých prostriedkov. Ľudia, samozrejme, majú aj iný nástroj na to, aby si ich odvody neprivlastňovali akcionári súkromných zdravotných poisťovní. Stačí sa prepoistiť do VšZP a každý poistenec vie, že všetky prostriedky, ktoré tam pošle, pôjdu do zdravotného systému.

Na snímke politológ Roman Michelko

Podobne je to pri dôchodkovom poistení. Dnes po tom, čo ľudia mohli na vlastnej koži okúsiť, čo „koštujú“ tie barnumskou reklamou ohlasované  švajčiarske dôchodky, každý chápe, že  boli len trápnym marketingovým ťahom. Politici štyrikrát otvorili systém a umožnili sporiteľom z druhého piliera  vystúpiť.  Pripúšťam, že veľmi úzkej vrstve vysoko solventných mladých sporiteľov, ktorí dokážu aktívne riadiť svoje investičné portfólio, môže druhý dôchodkový pilier aj niečo priniesť. Absolútna väčšina sporiteľov na to však doplatí a smiať sa budú len súkromné správcovské spoločnosti.

Summa summarum, to čo v posledných časoch predvádza opozícia v súvislosti so sociálnymi balíčkami, je prejavom toho najpodlejšieho cynizmu, najhrubozrnnejšej demagógie a najväčšej politickej nehanebnosti. Hádam to skôr či neskôr pochopí aj časť jej voličov.

Politológ Roman Michelko

Reklama

 

Text vyšiel aj v SNN

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali