Referendám sa za Hegero-Matovičovej vlády nedarí. Zmení sa situácia po odchode súčasného kabinetu?

Referendám sa za Hegero-Matovičovej vlády nedarí. Zmení sa situácia po odchode súčasného kabinetu?

Bratislava 19. januára 2022 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Včerajší deň (18. 1.) nebol na Slovensku práve slávnostným dňom pre referendá ako také. Uskutočnil sa okrúhly stôl opozície a strany Sme rodina, ktorý však nedospel k žiadnemu výsledku, a v Národnej rade neprešla mimoriadna schôdza k vypísaniu referenda k zmluve s USA

schôdza program
Na snímke plénum pred začatím 54. schôdze NR SR k návrhu skupiny poslancov na schválenie uznesenia NR SR o vyhlásení referenda k obrannej zmluve s USA v Bratislave 18. januára 2022. NR SR nebude v utorok rokovať o návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Poslanci totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval Smer-SD

„Zakliate“ referendá na Slovensku

Referendá sú v našej krajine dlhodobo už akousi „zakliatou“ vecou. Jediné úspešné celoštátne referendum sa u nás konalo v roku 2003 a týkalo sa vstupu Slovenska do Európskej únie. Ostatné ľudové hlasovania boli neúspešné, vrátane toho posledného, ktoré obsahovalo otázky spojené s rodinou a ktoré sa uskutočnilo v roku 2015.

Reklama

Za vládnutia súčasnej mimoriadne nepopulárnej vlády a koalície sa slovo „referendum“ začalo opäť vo veľkom skloňovať. Vyzeralo totiž ako najspoľahlivejšia možnosť, ako sa zbaviť súčasného kabinetu, ktorý Slovensku ubližuje a posmieva sa mu vlastne na dennom poriadku. Referendum by iste tentokrát malo šancu na úspech – veď si ho prialo takmer 600-tisíc ľudí – lenže to by ho nesmela „zarezať“ prezidentka Zuzana Čaputová v spolupráci s Ústavným súdom.

Odvtedy opozičný Smer-SD opätovne prichádza s témou referenda, tentokrát na zmenu ústavy tak, aby sa referendum k predčasným voľbám mohlo konať. Navyše sa odvtedy stal aktuálnym návrh nevýhodnej zmluvy s Američanmi, týkajúci sa našich dvoch vojenských letísk.

Reklama

 

Okrúhly stôl vyznel ako fraška

Aj súčasná situácia okolo (ne)možnosti konania referend nasvedčuje, aké zlé to vlastne aktuálne je s našou demokraciou. Kým pred časom boli referendá len neplatné, aspoň sa mohli uskutočniť – vrátane takých, ktoré sa týkali predčasných volieb. Aktuálne však koaliční predstavitelia svojou rétorikou naznačujú, že o žiadne referendum dnes a asi ani do budúcnosti nemajú záujem. Na základe vyhlášok hlavného hygienika a cez skrátené legislatívne konanie sa im akosi vládne lepšie, než keby mali zohľadňovať aj hlas ľudu, či hlas odborníkov.

Pokiaľ ide o spomínané stretnutie pri okrúhlom stole, to nakoniec vyznelo ako fraška. A to nielen preto, že návrh predkladaný poslancom Sme rodina Milošom Svrčekom rátal len s možnosťou skrátiť až nasledujúce volebné obdobie, ale aj z hľadiska ignorovania stretnutia, či už zo strany predstaviteľov koalície (okrem zástupcov Sme rodina), ale aj zo strany prezidentky a predsedu Ústavného súdu.

Pokiaľ ide o prípadné referendum o zmluve s USA, toto dokonca koaličný poslanec Juraj Krúpa prirovnal k referendu o lieku na prostatu! A tak, či už ide o otázku referend ako takých, otázku zmluvy s USA či aj pokiaľ hovoríme o vládnutí tejto koalície ako takom, možno na to všetko použiť jedno z týchto dvoch slov – arogancia a ignorancia.

 

Reklama
Premena sveta na technokraticky riadený

Môžeme si síce nahovárať, že pokiaľ sa vláda po ďalších voľbách zmení, nadýchneme sa v našej krajine konečne slobodnejšie. Zároveň si však musíme pripomenúť, že pandémia spustila na celom svete, alebo minimálne v celom západnom svete také procesy, ktoré demokraciu všade ešte viac obmedzujú a pripravujú premenu sveta na technokraticky riadený.

Zápas o akúkoľvek slobodu a demokraciu – vrátane referend –  tak bude už v nasledujúcich rokoch náročnejší, než ako sme na to boli zvyknutí, či už bude pokračovať súčasná vláda v pozmenenom zložení alebo nie. Treba sa na to pripraviť. Istotne to však nie je dôvod na vedenie tohto zápasu rezignovať.

Ladislav Kováčik

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

16:20

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali