Do Valencie dorazila posledná loď. Migranti dostanú čas na zotavenie

Do Valencie dorazila posledná loď. Migranti dostanú čas na zotavenie

Valencia 17. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alberto Saiz)

 

Prvá z troch lodí vezúcich 630 migrantov, ktorých predtým odmietli prijať Taliansko a Malta, dorazila v nedeľu v ranných hodinách do španielskeho prístavu Valencia. Informovala o tom agentúra DPA.

Záchranná loď Aquarius, ktorej Taliansko a Malta pred týždňom odopreli prístup do svojich prístavov, zakotvila vo východošpanielskom prístave Valencia

Pracovníci Červeného kríža okamžite poskytovali pasažierom pomoc. Medzi migrantmi je 80 žien, z toho je sedem tehotných, 32 detí vo veku od päť do 15 rokov a 61 mladistvých vo veku 15 až 17 rokov, informuje spravodajská stanica Sky News. Ďalšie dve lode z konvoja poskytnuté talianskou vládou, na ktoré premiestnili niektorých migrantov z preplneného Aquariusa, by mali do španielskeho prístavu doraziť v hodinových intervaloch, aby sa predišlo tlačeniciam pri vylodení.

Reklama

Záchranná loď Aquarius, ktorú majú v prevádzke humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), vylovila migrantov minulý týždeň z vôd Stredozemného mora.

Záchranné plavidlo Aquarius s migrantmi presmerovali do prístavu Valencia po tom, čo mu Taliansko a Malta zakázali zakotviť vo svojich prístavoch. Riešenie nakoniec ponúkol v pondelok nový španielsky premiér Pedro Sánchez. Ten oznámil, že loď sa môže priplaviť do Valencie.

Reklama

Prijímacie stredisko s viac než 1000 dobrovoľníkmi a 400 tlmočníkmi zriadil španielsky Červený kríž v prístave Valencia, kam v nedeľu v ranných hodinách dorazila prvá loď z konvoja vezúceho vyše 600 migrantov. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

Loď Dattilo, patriaca talianskej pobrežnej stráži smeruje do prástavu v španielskom meste Valencia

Ako prvá v španielskom prístave zakotvila loď Dattilo, patriaca talianskej pobrežnej stráži. Po nej bude nasledovať plavidlo Aquarius a ďalšia talianska loď Orione.

Záchranná loď Aquarius, ktorú majú v prevádzke humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), vylovila migrantov minulý týždeň z vôd Stredozemného mora. Taliansko a Malta mu však zakázali zakotviť vo svojich prístavoch. Riešenie nakoniec ponúkol v pondelok nový španielsky premiér Pedro Sánchez. Ten oznámil, že konvoj so 630 migrantmi môže zakotviť vo Valencii.

Španielske úrady prisľúbili, že migranti budú mať pridelených osobitných tlmočníkov počas trvania registračného procesu, ktorý bude trvať niekoľko týždňov.

Migranti pochádzajúci z afrických krajín budú totiž musieť požiadať o azyl. Niektorí tak urobia v Španielsku, Francúzsko sa však tiež ponúklo, že istý počet migrantov prijme, píše Sky News.

Reklama

 

Záchranná loď Aquarius po týždni zakotvila v prístave Valencia

Záchranná loď Aquarius, ktorej Taliansko a Malta pred týždňom odopreli prístup do svojich prístavov, zakotvila v nedeľu vo východošpanielskom prístave Valencia. Na palube mala 106 utečencov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Aquarius, prevádzkovaný humanitárnymi organizáciami SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), zachránil minulý týždeň z vôd Stredozemného mora 629 migrantov pochádzajúcich z afrických krajín. Po tom, čo mu Taliansko a Malta zakázali prístup do svojich prístavov, bolo plavidlo nútené podujať sa na dlhú a nebezpečnú plavbu do Španielska. Stovky utečencov z jeho paluby pred cestou do Valencie umiestnili na ďalšie dve lode talianskej pobrežnej stráže. Na plavidlo Dattilo presunuli 274 a na loď Orione 249 migrantov.

Konvoj dorazil do Valencie v nedeľu. Ako prvá v ranných hodinách zakotvila loď Dattilo, po Aquariuse ako posledná dorazí Orione.

Reklama
Dobrovoľníci a policajti počas kontroly migrantov, ktorí dorazili loďou Dattilo, patriaca talianskej pobrežnej stráži v španielskom prístavnom meste Valencia

Španielsky Červený kríž zriadil vo Valencii prijímacie stredisko s viac než 1000 dobrovoľníkmi a 400 tlmočníkmi. Španielske úrady prisľúbili, že migranti budú mať pridelených osobitných tlmočníkov počas registračného procesu, ktorý bude trvať niekoľko týždňov.

 

Do Valencie dorazila posledná loď. Migranti dostanú čas na zotavenie

Migrantom z konvoja patriaceho k lodi Aquarius povolia španielske úrady zostať v krajine nasledujúcich 45 dní a až potom začať riešiť právnu stránku svojho pobytu v Európe. Oznámila to v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na španielsku políciu.

Bernardo Alonso zo španielskej polície uviedol, že stovky migrantov, ktorí v troch lodiach dorazili v nedeľu do východošpanielskeho prístavu Valencia, budú mať takúto výnimku z dôvodu utrpenia, aké v ostatnom týždni prežili.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali