Pripravuje sa Izrael na ďalší útok voči Asadovi?

Pripravuje sa Izrael na ďalší útok voči Asadovi?

Golanské výšiny 27. júla 2018 (HSP/SvPressa/Foto:TASR/AP-Ariel Schalit)

 

Ruský analytik Sergej Iščenko na portáli SvPressa upriamuje svoju pozornosť na rast napätia na juhozápadnej hranici Sýrie. V posledných dňoch v blízkosti Golanských výšin Izraelci zostrelili sýrske bojové lietadlo, ktoré podľa sýrskych zdrojov nenarušilo vzdušný priestor Golanských výšin a teroristi, ktorých na hranici s Izraelom úspešne likvidujú sýrske vládne jednotky v provincii Suveida uskutočnili teroristický útok, pri ktorom zahynulo 215 sýrskych civilistov.

Ilustračné foto

V Suveide stále ešte existuje menšia enkláva teroristov ISIS, ktorí však počas svojej dlhoročnej existencie takmer na hranici Izraela nemali žiadne problémy s izraelskou armádou. Mnohí odborníci to považujú za nepriamy dôkaz faktu, že Izrael participoval na budovaní ISIS a bandy ISIS sa mohli spoliehať na izraelskú a americkú podporu. Teroristi, ktorých existencia sa dostala do záverečnej fázy, takže panny a zurčiaci potok sú na dosah, svoju frustráciu z blízkeho konca ventilujú na útokoch voči civilistom, pretože sýrske vládne jednotky presahujú ich sily.. Alebo ide o súčasť hry, v ktorej sa angažuje aj tretia strana. Strana, ktorá si želá, aby na Blízkom východe vznikol nový konflikt, ktorý by sa rozhorel s nebývalou intenzitou. Mnohí experti sú presvedčení, že touto treťou silou sú americkí jastrabi a protitrumpovská opozícia.

Reklama

Samozrejme, k tomu, aby konflikt vypukol a aby sa sťažila diplomatická dominancia Ruska na Blízkom východe, je potrebné útočiť na dve strany. Sýrčania sú vydráždení smrťou 215 civilistov v Suveide a smrťou sýrskeho vojenského pilota. Aby zúril aj Izrael, tak v posledných 48 hodinách prišlo k ostreľovaniu brehov Tiberiadského jazera, ktoré leží na západnom úpätí Golanských výšin. Na obľúbené pláže dopadlo niekoľko rakiet BM-21 systému Grad, väčšina rakiet však dopadla severnejšie a žiadne straty na životoch či výraznejšie škody rakety nespôsobili.

Staršie sovietske systémy Grad a rakety BM-21 majú k dispozícii rovnako teroristi, ako aj príslušníci sýrskych vládnych síl. Teoreticky teda stále existuje možnosť, že rakety vystrelili na Izrael sýrski vládni vojaci, rozzúrení teroristickým útokom v Suvejde a podľa sýrskych zdrojov zákerným zostrelením sýrskeho Su-22, táto možnosť je však nepravdepodobná. Prečo by rozzúrení Sýrčania ostreľovali pobrežie Tiberiadskeho jazera, keď by mohli z Gradov ostreľovať ozaj dôležité centrá izraelskej infraštruktúry nachádzajúce sa na Golanoch a v blízkosti Golanských výšin? Nehovoriac o tom, že izraelské lietadlá vždy usilovne ostreľujú všetky sýrske vojenské ciele, ktoré by mohli ohrozovať izraelské územie. Izrael cielene útočí na základne raketových vojsk i protivzdušnej obrany.

Reklama

Čisto vojenský fakt. Modernizované rakety BM-21 majú dostrel približne 35 – 40 km, Golany z východu na západ sú široké približne 25 km. Takže ak by sýrski vojaci naozaj chceli uštedriť Izraelu úder, zamerali by sa na mestá a dediny ležiace na izraelskej teritórii v blízkosti Golanských výšin. Ak by sa však sýrske Grady objavili v blízkosti Golán, pravdepodobne by prišlo k útoku izraelského letectva, ktoré však v tomto prípade nekonalo. Nezabúdajme však ani na skutočnosť, že sýrske vládne vojská sa ešte na všetkých miestach nedostali na hraničnú líniu a ešte nekontrolujú celé územie v blízkosti izraelských hraníc. Stále tu ešte bojujú protiasadovské bandy, takže možnosti vládnych Gradov dostreliť na izraelské územie sú  nízke. (Čo sa týka Gradov, každá PVO má ťažkosti zostreľovať takéto rakety s vysokou rýchlosťou a veľmi krátkym doletom. Problémom je aj to, že jedna salva vystrelená za cca 20 sekúnd obsahuje 20 rakiet, závisí od typu Gradu, nosič nesie 40 rakiet)

Oveľa pravdepodobnejšia je preto možnosť, že rakety vystrelili teroristi (tí ešte na začiatku konfliktu v Sýrii ukoristili mnohé ťažké zbrane zo sýrskych vojenských skladov, Grady verzia BM-21 majú k dispozícii), ktorí vedia, že sa bez izraelskej podpory blíži ich rýchly koniec. Možno teroristi dúfajú, že ak sa im podarí vyostriť vzťahy medzi Izraelom a Sýriou, opätovne budú dostávať izraelskú a americkú pomoc.

Predstava, že naozaj strieľali teroristi z ISIS na izraelské územie z Gradov, pretože v ich zúfalých hlavách sa zrodil plán, že vyostrením situácie znova získajú americkú a izraelskú podporu, je však takisto veľmi málo pravdepodobná. Počas sýrskej občianskej vojny teroristi nerobili nič, čo by bolo v rozpore so záujmami Izraela a USA, koho Izrael potreboval zo Sýrie zachrániť, toho už na izraelské územie stiahol. Podľa dohôd s Rusmi bol zvyšok teroristov určený na likvidáciu, sýrska armáda dostala zelenú, aby situáciu na hranici s Izraelom vyriešila.

Skutočnosť, že Rusi dostali za rokovací stôl Izrael, Sýriu a Irán však dráždi protitrumpovskú opozíciu a jastrabov z radov neoconov, ktorých plány sa nedaria. Americkí neoconi z radov protitrumpovskej opozície majú najväčší záujem na rozpútaní mohutného konfliktu na Blízkom východe, ktorý by prekreslil existujúce hranice. Irak, Sýria, Irán, Afganistan, Izrael sú súčasťou týchto plánov, pričom neoconi predpokladajú, že Izrael vyjde z tohto konfliktu posilnený a získa ďalšie územia. Kvôli pôsobeniu Ruska a Iránu sa však plány neoconov nedaria. Ak by sa však konflikt s masívnou účasťou Izraela rozhorel, ruské diplomatické víťazstva by sa zmietli zo stola.

 

Reklama

Takže z troch možností:

1. útok nasrdených  sýrskych vojakov, ktorí chceli pomstiť smrť civilistov v Suveide a smrť pilota Su-22,

2. útok teroristov ISIS, ktorí dúfajú, že kvôli vyostreniu situácie medzi Izraelom a Sýriou sa znova dostanú k izraelskej a americkej pomoci,

3. akcia protitrumpovskej opozície, neoconov a ich spojencov, ktorí potrebujú veľkú vojnu na Blízkom východe vychádza ako najpravdepodobnejšia možnosť akcia protitrumpovskej opozície a neoconov.

Podľa ruských, iránskych či sýrskych zdrojov sa však Izrael už teraz pripravuje na mohutnejší letecký útok voči Sýrii, pretože tvrdí, že sa stále obáva rastúceho vplyvu Iránu a Hizballáhu v Sýrii. Prípadný útok Izraela však môže byť aj krokom v réžii presadzovanej americkými neoconmi.

Reklama

Na záver ešte názory dvoch ruských odborníkov. Podľa  ruského odborníka na Blízky východ, Karina Gevorgjana, v ostreľovaní izraelského územia mohli mať prsty aj Sýrčania. Prečo by si Asad trochu nekopol do Izraela, keď izraelská PVO nemá možnosti na Grady reagovať? V Sýrii sa obyvatelia tešia, že Sýria zaútočila na izraelské územie, Asadova reputácia v očiach Arabov s určitosťou stúpla. Útok bol pritom koncipovaný tak, aby nedal Izraelu seriózny dôvod k priamej agresii.

Podľa informácií ruského vojenského odborníka, ktorý portálu svpressa poskytol svoje stanovisko a ktorý si ostal želal ostať v utajení, Sýria neinformovala Rusko o žiadnom pripravovanom útoku voči Izraelu, práve naopak Rusi vystríhali Sýrčanov a nabádali ich k maximálnej opatrnosti pri bojových akciách v blízkosti izraelských hraníc. Nemenovaný ruský dôstojník zdôraznil, že s Izraelcami sa veľmi ťažko rokuje, nedodržiavajú dohody. Ostreľovania izraelského územia sa však s určitosťou nezúčastňovali ani Rusi a ani Sýrčania na vyššej úrovni.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali