Pripravte sa na multipolárny menový svet

Pripravte sa na multipolárny menový svet

Washington 31. marca 2023 (HSP/ft/Foto:TASR/AP-Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin)

 

Podľa Financial Times, americký dolár stále dominuje na dlhopisových trhoch, ale niektoré údaje naznačujú, že by sa situácia mohla zmeniť

Čínsky prezident Si Ťin-pching pokračuje v trojdňovej návšteve Ruska
Na snímke ruská (vľavo) a čínska delegácia počas spoločných rozhovorov v Moskve

Tento mesiac Rusko a Čína vyvolávajú vo Washingtone novú nervozitu. Dôvodom sú predovšetkým ich inscenované prejavy diplomatickej jednoty okolo Ukrajiny a mnohých ďalších záležitostí.

Reklama

Ale je to aj kvôli peniazom: počas návštevy Si Ťin-pchinga v Moskve minulý týždeň sa Vladimir Putin zaviazal prijať renminbi na “platby medzi Ruskom a krajinami Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky” v snahe vytlačiť dolár.

A to v čase, keď Moskva už čoraz viac využíva renminbi na svoj rastúci obchod s Čínou a prijíma ho do rezerv svojej centrálnej banky, aby znížila svoju expozíciu voči “toxickým” – americkým – aktívam.

Reklama

Má to význam? Donedávna by väčšina západných ekonómov povedala “sakra, nie”. Koniec koncov, dlho sa predpokladalo, že uzavretý charakter čínskeho kapitálového účtu je prekážkou širšieho používania jej meny.

Putinovo oznámenie však práve teraz pôsobí mimoriadne emotívne. Jedným z dôvodov sú obavy, že bankové turbulencie, inflácia a hroziaci boj o dlhový strop v USA tento mesiac znižujú atraktívnosť dolárových aktív. “Dolár sa znehodnocuje, aby sa financovala záchrana bánk,” vyhlásil tento týždeň libertariánsky ekonóm Peter Schiff, čím vyjadril názor rozšírený na americkej pravici.

Medzitým Jim O’Neill, bývalý ekonóm Goldman Sachs, ktorý zaviedol označenie “Brics” (skratka pre brazílsky, ruský, indický a čínsky blok), uverejnil tento týždeň dokument, v ktorom tvrdí, že “dolár zohráva príliš dominantnú úlohu v globálnych financiách”, a vyzýva rozvíjajúce sa trhy, aby znížili svoje riziká.

Ďalším faktorom vyvolávajúcim znepokojenie je však skutočnosť, že ešte pred Siovou návštevou Moskvy saudskoarabská vláda oznámila, že začne fakturovať časť vývozu ropy do Číny v jüanoch. Samostatne Francúzsko práve uskutočnilo svoj prvý predaj kvapalného zemného plynu v RMB a Brazília prijala túto menu pre časť svojho obchodu s Čínou.

Absolútne nič nenasvedčuje tomu, že by tieto symbolické gestá v súčasnosti škodili zelenej bankovke. Áno, podiel dolára na svetových rezervách klesol zo 72 % v roku 1999 na 59 %, keďže centrálne banky čoraz viac diverzifikujú svoje investičné fondy a zbavujú sa viazania mien. A pravdou je aj to, že nástup digitálnych mien centrálnych bánk na veľkoobchodnej úrovni (medzi bankami) by teoreticky mohol túto diverzifikáciu urýchliť tým, že neamerickým centrálnym bankám uľahčí priame vzájomné obchodovanie v ich vlastných menách.

Reklama

Dolár však stále dominuje na dlhových trhoch a objem dolárov držaných v zahraničí v tomto storočí prudko vzrástol. A jedným z pozoruhodných a prehliadaných detailov tohto mesačného zmätku je, že si táto mena udržala “takmer rekordnú silu oproti menám krajín G10 a rozvíjajúcich sa trhov”, ako nedávno na Twitteri napísal Robin Brooks, hlavný ekonóm Inštitútu pre medzinárodné financie.

Počas nedávnej krízy sa totiž zelenej bankovky chcelo zmocniť toľko globálnych investorov, že Federálny rezervný systém spustil program denných swapov s ostatnými centrálnymi bankami. “Toto rozšírené využívanie dolárových swapových liniek paradoxne ešte viac posilní globálny dolárový systém a jeho silné sieťové efekty,” predpovedá David Beckworth, výskumný pracovník Mercatus Center na George Mason University.

Alebo inak povedané, dolár si vzhľadom na fiškálne problémy, ktoré sužujú Ameriku, možno práve teraz nezaslúži vyhrať žiadnu súťaž krásy, ale mnohí investori ho stále považujú za najmenej škaredú možnosť vo veľmi škaredom svete, a to vďaka tomuto sieťovému efektu a skutočnosti, že kapitálové trhy s eurom a RMB sú plytké, resp. uzavreté.

Skôr než však niekto dospeje k záveru, že to znamená, že môže Putinovu hrozbu úplne ignorovať, mal by si pozrieť podnetný výskum o fakturácii obchodu, ktorý vlani zverejnilo Centrum pre výskum hospodárskej politiky.

Pred desiatimi rokmi sa všeobecne predpokladalo, že ďalším faktorom podporujúcim dolár je “lepivosť” štruktúry obchodnej fakturácie, ako poznamenala Gita Gopinath, zástupkyňa šéfa MMF. V dokumente CEPR sa však naznačuje, že sa to teraz možno pomaly mení – s tým, ako sa v posledných rokoch rozšíril čínsky obchod, vzrástlo aj používanie RMB.

Reklama

A to až do takej miery, že v súčasnosti pri fakturácii obchodu prevyšuje používanie eura, čo je “vzhľadom na nízky stupeň otvorenosti kapitálového účtu Číny zarážajúce”, uvádza CEPR. A tvrdí, že “v rozpore s bežnou múdrosťou nedostatočná otvorenosť kapitálového účtu nemusí úplne zabrániť tomu, aby RMB zohrával silnejšiu úlohu ako medzinárodná a rezervná mena”.

Koniec koncov, konštatuje, už vznikol offshore trh s RMB v hodnote 200 miliárd USD – a táto mena sa “používa pri fakturácii a zúčtovaní čínskeho zahraničného obchodu a platieb” a “v globálnej sieti zúčtovania a platieb”.

CEPR predpokladá, že v najbližších rokoch by sa mohol vytvoriť “multipolárny” menový svet, po ktorom teraz volá O’Neill. Nebol by to taký dramatický prechod, aký by si želali Putin alebo Si, alebo akého sa obávajú alarmisti z Washingtonu.

Podľa názoru Financial Times sa to však javí ako rozumná strednodobá stávka. A dokonca aj “len” multipolárny model by mohol byť pre amerických politikov šokom vzhľadom na to, koľko vonkajšieho financovania USA potrebujú. Takže investori aj tvorcovia politík musia v najbližších mesiacoch sledovať maniakálne detaily obchodnej fakturácie. Putinovo chvastúnstvo sa môže ukázať ako bezzubé; môže však byť aj slamkou do vetra, uzatvára Financial Times.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali