Príhovor Zuzany Čaputovej na Veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR

Príhovor Zuzany Čaputovej na Veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR

Bratislava 30. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Prinášame vám príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej, s ktorým dnes vystúpila na Veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu OS SR

Na snímke prezidentka SR a hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR Zuzana Čaputová

“Vážený pán minister obrany,
Vážený pán náčelník Generálneho štábu,
Vážené profesionálne vojačky, vážení profesionálni vojaci,
Vážení hostia, dámy a páni,

Reklama

na dnešnom veliteľskom zhromaždení sa stretávame prvýkrát od môjho nástupu do funkcie. Veľmi si želám, aby sa práve takéto stretnutia stali užitočnou platformou, ktorá nám umožní, aby sme spolu vecne diskutovali o výzvach a príležitostiach v rezorte obrany a v našich ozbrojených silách.

Po niekoľkých mesiacoch vo funkcii môžem s plnou vážnosťou povedať, že ozbrojené sily majú medzi našimi obyvateľmi veľmi dobré meno. Viem to aj vďaka mojim cestám po Slovensku. Rada preto konštatujem, že to, čo pre Slovenskú republiku robíte, má pre jej občanov veľký význam a verejnosť vaše pôsobenie pozitívne oceňuje.

Reklama

Rovnaké hodnotenia počúvam aj v zahraničí. Na mojich rokovaniach v orgánoch Severoatlantickej aliancie, ale aj pri stretnutiach s kolegami z iných krajín počúvam, že naši vojaci sú skutoční profesionáli. Že v operáciách a misiách si plnia svoje úlohy riadne, zodpovedne a vo vysokej kvalite. Nielen ja, ale všetci občania Slovenska majú preto dôvod byť na vás a vašich kolegov hrdí. Za to všetko, čo pre Slovensko a jeho občanov doma i v zahraničí robíte, vám úprimne ďakujem. Ďakujem vám za službu, ktorú odvádzate, aj za to, že pri nej zotrvávate aj v podmienkach, ktoré by iných už možno dávno odradili.

Vážení prítomní,
o niekoľko týždňov budú na Slovensku parlamentné voľby. Dnes už nie je ničím neobvyklým, že obrana, bezpečnosť, ale aj stav a pomery v ozbrojených silách sa často stávajú predmetom politického boja a kampaní. Naše záväzky i naše členstvo v Severoatlantickej aliancii a v Európskej únii sa stávajú terčom kritiky, účelového spochybňovania a snahy získavať lacné politické body. Chcem vás preto požiadať, aby ste sa tým nenechali vyrušiť a ani zneistiť. Ozbrojené sily Slovenskej republiky sú nielen jedným z najdôležitejších symbolov našej štátnej suverenity, ale sú aj zhmotnením nášho členstva v Aliancii. Medzi vami nemôžu byť – a ja pevne verím, že ani nie sú – žiadne pochybnosti, že kolektívna obrana, tak ako aj naše členstvo v únii, sú tým najlepším možným riešením, aké sme ako štát mohli zabezpečiť pre slobodu, demokraciu, ale aj prosperitu a bezpečnosť našich občanov.

Tak ako vždy aj v tomto období od vedenia ministerstva obrany očakávam, že bude hlasom rozvahy, rozumu a odbornosti. Že sa tak ako doteraz nenecháte na žiadnej úrovni zlákať vidinou politickej priazne na úkor vojenskej profesionality a principiálnosti. Že nebudete v odborných debatách ustupovať politickým záujmom, ktoré nie vždy zodpovedajú najlepším záujmom ozbrojených síl, či medzinárodnému postaveniu a dobrému menu Slovenskej republiky.

V tejto súvislosti musím, žiaľ, spomenúť jeden konkrétny prípad, ktorý má zásadný spoločenský a politický rozmer. Nedávne trestné oznámenie podané vojenským spravodajstvom, ktoré bolo o 10 dní odmietnuté orgánmi činnými v trestnom konaní, vyvolalo nielen početné otázky, ale aj vrhlo negatívny tieň na prácu profesionálov spravodajstva. Takýto prípad môže verejnosť vnímať ako sebapoškodenie odbornosti, nestrannosti, profesionality a najmä poškodenie dobrého mena jednej z dôležitých súčastí bezpečnosti štátu. Nemôžeme sa čudovať tomu, že sa po takomto zlyhaní objavili pochybnosti spojené s vedením tejto služby.

Vážené príslušníčky, vážení príslušníci ozbrojených síl,
vašu službu, o ktorej som povedala, že si ju verejnosť váži, nepovažujem za samozrejmosť. Často ju vykonávate v ťažkých podmienkach. V podmienkach, ktoré niekedy neboli vytvorené zhoršenou bezpečnostnou situáciou, či prírodnou katastrofou, ale prístupom k ozbrojeným silám za posledné roky. Nedostatky, ktoré vznikli vo vašom zabezpečení, vo vojenskej infraštruktúre, v personálnom vybavení, ale najmä v bojovej pripravenosti, sa nedajú napraviť či zaplátať v priebehu niekoľkých rokov. Nemôžeme podliehať ani ilúzii, že ak na obranu vynaložíme v blízkej budúcnosti zdroje vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu, tak sa tým zázračne vyriešia všetky alebo väčšina našich problémov. Sami najlepšie viete, že to tak nie je.

Reklama

Nemám v úmysle a ani si nemyslím, že je to mojou úlohou, aby som teraz prechádzala oblasť po oblasti a pripomínala, čo sa za posledný rok podarilo viac a čo menej. Vy to viete lepšie ako ktokoľvek iný. Moje nasledujúce poznámky budú smerovať k oblastiam, ktoré možno nie vždy sú úplne vo vašich rukách, ale ktoré priamo ovplyvňujú to, v akom stave sa ozbrojené sily nachádzajú. A prečo sa tiež často stávajú terčom mediálnej i politickej kritiky.

Nedávno som mala možnosť prečítať si správu o operačnej pripravenosti našich ozbrojených síl. Pýtala som sa na dôvody a príčiny jej záverov. Odpovede, ktoré som dostala, sa zásade zhodovali: nedostatky sú spôsobené dlhodobým podfinancovaním, zanedbaním niektorých oblastí a v súčasnosti aj nerovnomerným rozdeľovaním prostriedkov.

Najväčšiu mieru skepticizmu a nevieru v perspektívu skorého zlepšenia možno v oblasti ďalšieho rozvoja ozbrojených síl cítiť vo vojenskej infraštruktúre. Smutným faktom je, že dnes máte zväčša zdroje na úhradu len takých výdavkov, ktoré zaplatiť musíte, aby vás, ako sa hovorí, nevypli. A disponujete v prevažnej miere ešte aj zdrojmi, ktoré idú na aktuálne, viditeľné aktivity – také, z ktorých sa hradí naša prítomnosť v zahraničí, účasť v medzinárodných aktivitách, či na cvičeniach.

Podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, okrem modernizačných projektov najmenej zdrojov smeruje do infraštruktúry, do ľudí a do techniky. Do toho, čo tvorí srdce ozbrojených síl a vašej bojovej pripravenosti.

Ak sa bude nárast rozpočtu, tak ako doteraz, sústreďovať len na modernizáciu a aktuálne aktivity, operačná pripravenosť sa nezlepší. A potom budú na mieste otázky o efektívnosti zvyšovania výdavkov na obranu. Našim cieľom nemôžu byť čiastkové pozitívne výsledky a fotografie pri novej technike, ale dosiahnutie úrovne operačnej pripravenosti v súlade so štandardmi NATO. A vy viete, že v tejto oblasti máme ešte ďaleko k spokojnosti. Lenže práve v tejto oblasti je potrebné dosiahnuť zásadnú zmenu a dospieť ku konkrétnym výsledkom. Verím a očakávam, že ako predstavitelia ozbrojených síl budete na tom spoločne pracovať s dnešným i budúcim vedením ministerstva obrany, ktoré vzíde z parlamentných volieb.

Reklama

Modernizácia sa, žiaľ, stala asi verejne najkritizovanejšou oblasťou života ozbrojených síl. Nemyslím, že k tomu došlo preto, lebo niekto chce ozbrojeným silám úmyselne škodiť. Kritika, vyplynula z toho, že nákupy novej techniky sprevádzali otázniky, na ktoré verejnosť, nielen široká, ale ani odborná, nedostávali vždy vyčerpávajúce a dôkladné odpovede. Pritom ide o legitímne otázky. Jednoducho, chýbala transparentnosť, chýbala odborná verejná debata. Preto dnes nevieme, akú techniku ozbrojené sily v konečnom dôsledku dostanú. Či to budú vozidlá 8×8, 4×4 alebo radary. Pretože niektoré obstarávania boli zablokované politicky pre netransparentnosť alebo pre podozrenia z neefektívnosti a iné pozastavili príslušné kontrolné úrady. Žiaľ, obeťou týchto nezvládnutých postupov sú ozbrojené sily.

V tejto súvislosti je potrebné vyzdvihnúť miesto a dôležitosť komunikácie s verejnosťou, ktorá sa nedá ničím nahradiť. Priznám sa, že nie celkom rozumiem tomu, prečo nemôžu generáli vystúpiť na verejnosti so svojimi názormi na obranu štátu a na potreby ozbrojených síl. Prečo nemôžu vystúpiť s vysvetlením a prípadne aj obhajobou rozvojových projektov armády.

Moje návštevy na posádkach aj rozhovory s viacerými z vás mali jedno spoločné. Zhodovali ste sa v tom, že chýbajú ľudia. Pozitívna správa je, že tento rok sa zastavil pokles príslušníkov ozbrojených síl. Ale tiež je známe, že dosiahnuť požadovanú 90 percentnú personálnu naplnenosť, zostáva skôr zbožným želaním. Verím, že nedávno prijatý zákon pomôže vytvoriť lepšie podmienky pre profesionálnu službu. Ale nie je to zrejme liek na všetky problémy. Chápem, že ťažko prilákate do ozbrojených síl kvalitných ľudí, ak budú slúžiť v schátraných objektoch, trápiť sa s nefunkčnou či morálne zastaranou technikou.

Už na začiatku svojho mandátu som povedala, že budem klásť vysoké odborné, morálne aj ľudské nároky na kandidátov na funkcie, vymenovanie ktorých patrí do mojej právomoci. Tak, ako vyžadujem splnenie týchto nárokov od sudcov, či veľvyslancov, rovnako budem postupovať aj pri menovaní a povyšovaní generálov. Som rada, že prví traja, ktorých som nedávno menovala a povýšila, tieto nároky spĺňali. Pretože tak ako pri sudcoch aj v prípade generálov je ich zodpovednosť veľmi veľká. Sú zodpovední nielen za to, že ozbrojené sily budú plniť svoje úlohy tak, aby boli v prípade potreby schopné brániť našich občanov. Ale ich zodpovednosťou je aj to, aby boli vzormi a rešpektovanými veliteľmi v ozbrojených silách a morálnou a odbornou autoritou pre verejnosť.

Vážené veliteľky, vážení velitelia,
to, ako sa budú ozbrojené sily v najbližších rokoch rozvíjať, závisí vo vo veľkej miere od politických rozhodnutí. Ale to, či politické rozhodnutia budú prijímané na základe kvalifikovaných informácií, na základe faktov a vysoko odborne, je aj vo vašich rukách. Kvalitu rozhodnutí zásadne ovplyvní, či dokážete a ako dobre dokážete identifikovať vaše potreby, nástroje a potrebné zdroje. A ako zrozumiteľne ich dokážete s politickým vedením konzultovať. Lepšia pripravenosť, lepšie plnenie záväzkov a úloh, adekvátny rozvoj ozbrojených síl sú spoločnou úlohou nás všetkých.

Chcem vás na záver požiadať, aby ste všetkým profesionálnym vojačkám, profesionálnym vojakom, ale aj civilným zamestnancom tlmočili moje poďakovanie za ich obetavú službu . Odovzdajte im, prosím, moje pozdravy a želania zdravia, šťastia a úspechov v práci, ale aj v osobnom živote.

Ďakujem za Vašu pozornosť.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali