Príbeh Grety

Príbeh Grety

Bratislava 5. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Jean-Francois Badias, Alessandra Tarantino;Twitter Greta Thurnberg)

 

Tragický príbeh otca a matky, manželov, ktorí majú 2 deti s psychickými problémami, rodičov, ktorí v svojej slabosti, namiesto ich riešenia, dovolili im, aby nad nimi postupne prebrali kontrolu. 16 ročná dcéra začala ovládať najprv svojich rodičov, potom učiteľov a následne sa stala prostriedkom iných, podstatne mocnejších. Poznáte o koho ide?

“Tzv. globálne otepľovanie je spôsobované dušami, ktoré horia pekle.” E. Gotti Tedeschi. Na snímke Greta Thurnbergová a jej podpora Gay Pridu v Štokholme

20. augusta 2018 sa Gréta Thunbergová, žiačka 9. ročníka, rozhodla nechodiť do školy až do konania švédskych parlamentných volieb. Urobila tak po horúčavách v roku 2018 a po požiaroch vo Švédsku. Jej požiadavkou bolo, aby vláda znížila uhlíkové emisie podľa Parížskej dohody a protestovala každý deň počas školských hodín s nápisom “Skolstrejk för klimatet”. Gréta bola pohoršená horúčavami, ktoré vo Švédsku spôsobili viac ako šesťdesiat požiarov. Leto bolo najteplejšie a najsuchšie za posledných 262 rokov, odvtedy, čo v krajine merajú teploty. Pozrime sa však bližšie na jej príbeh.

Reklama

“V piatej triede sa začala cítiť zle. Plakala na hodinách aj o prestávkach. Prestala hovoriť a jesť,” spomínala v rozhovore pre denník Dagens Nyheter jej matka Malena Ernmanová. Najskôr si rodina myslela, že za jej stav môže šikanovanie, čo ale vedenie školy poprelo. Rodičia behali s dcérou medzi psychológmi a odborníkmi na poruchy príjmu potravy. “Boli sme s ňou 24 hodín denne. Zo všetkého najviac chcela s nami sedieť na pohovke.” Kríza sa rýchlo rozšírila na ďalších členov rodiny. Po krátkom čase sa zrútila aj jej takmer o tri roky mladšia sestra Beáta a potom to nevydržali ani rodičia.

Na snímke švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Až pod hrozbou hospitalizácie kvôli podvýžive začala Gréta znovu jesť a čoskoro si rodina vypočula i jej diagnózy. Dcéra bola diagnostikovaná ako dieťa s obsedantno-kompulzívnou poruchou a Aspergerovým syndrómom, rovnako ako jej mladšia sestra Beáta. Jej zdravotný stav bol podľa niektorých informácií spôsobený pocitmi zmaru po zhliadnutí dokumentu o odpade vo svetových moriach. Celý film preplakala. Gréta následne začala prerábať svojimi pocitmi a požiadavkami celú svoju rodinu a rodičia pod tlakom jej zlého zdravotného stavu ustupovali a prispôsobovali sa.

Reklama

Jej matka, známa operná speváčka Malena Ernmanová, sa vzdala svojej medzinárodnej kariéry, aby sa mohla stať klimatickou aktivistkou. „Gréta nás prinútila zmeniť naše životy. O klíme som nevedel nič. Začali sme sa jej intenzívnejšie venovať, čítať knihy a dcéra ich čítala tiež,“ povedal jej otec Svante. A aj keď sa mu nepáčilo, že Gréta štrajkuje miesto školy, hovorí “Rešpektujeme, že chce zaujať stanovisko. Buď môže byť doma a byť naozaj nešťastná, alebo protestovať a byť šťastná.”

Na zníženie uhlíkovej stopy prinútila celú rodinu, aby prešli na vegánsku stravu a prestali lietať lietadlom. Jej matka tiež obmedzila svoju medzinárodnú kariéru opernej speváčky. Gréta odmieta pozvanie na akékoľvek stretnutie, kam by musela letieť lietadlom. Podľa Maleny má jej dcéra až nadprirodzený dar. “Gréta je schopná vidieť, čo iní ľudia nevidia,” píše v knihe Malena Ernmanová. „Oxid uhličitý vidí voľným okom. Vidí, ako vyteká z komínov a mení atmosféru na skládke.”

Benjamin Wagner o svojej žiačke hovorí, že nepočúva dospelých. Dodáva, ale, že v tejto situácii je jediným rozumným postojom byť nerozumný. Gréta hovorí, že pochopiť najväčšiu výzvu súčasnosti dokáže naozaj každý. „Riešenie je také jednoduché, že mu rozumie aj päťročné dieťa. Musíme zastaviť emisie,“ povedala vo švédskej talkshow.

Na snímke švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová (uprostred) počas zhromaždenia študentov za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť

Hnutie sa postupne rozšírilo za švédske hranice a sa dostalo do ďalších kútov sveta. Kapské mesto, New York, Kampala, Viedeň, Wellington, Soul, Helsinki, Berlín, či Tokyo. Išlo o prvý svetový štrajk za budúcnosť planéty a klímy, ktorý sa uskutočnil v piatok 15. marca a aktívne sa doň zapojilo aj Slovensko. Okrem hlavného mesta školáci štrajkovali aj v Košiciach, Žiline a Liptovskom Mikuláši. Jednou z organizátoriek protestu v Bratislave bola študentka žurnalistiky na Univerzite Komenského Marta Fandlová.

V súčasnosti sa stretáva s ľuďmi ako Arnold Schwarzenegger, Barack Obama či pápež František. Je vnímaná ako zázračné dieťa, spasiteľka, mučeník, či naše zhmotnené hriechy a svedomie. Ak sa nad tým celým však zamyslíme triezvo, tak celý príbeh vyznieva veľmi smutne. Je to prostý ľudský príbeh psychicky poškodenej dievčiny a jej zničenej rodiny. Gréta si však rozhodne nezaslúži náš posmech, zaslúžila by si odbornú pomoc. Tú žiaľ nedostane. Namiesto toho je tu medializácia, protežovanie a zneužívanie zo strany politikov, environmentalistov, médií, na dosiahnutie ich cieľov. Tí po chuderke Gréte a jej labilných rodičoch skočili okamžite, ako uvideli svoju šancu. Skočili a odvtedy sa vezú na mladej autistke, jej sestre a jej labilných rodičoch.

Reklama
Na snímke vpravo mladá švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová a vľavo pápež František počas stretnutia po pravidelnej generálnej audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne

Okolo mladej Gréty sa vďaka sieti manipulatívnych mimovládok, zelených politikov a ľavicových nekompetentných žurnalistov vybudoval nekritický a agresívny kult “Posledných dní”. Čím katastrofickejší scenár prinesú, tým väčšia je ich radosť a tlak na nás. Dá sa povedať, že týmto svojim prístupom sa v očiach väčšiny zdiskreditovali takým spôsobom, že škody budú trvalé.

Spomeňme na bájku o pastierovi a vlkovi. Pastier toľko krát oklamal vidiečanov, že keď vlk naozaj prišiel, nik mu už neveril. K niečomu podobnému dochádza znova a znova v oblasti ochrany životného prostredia. Už bolo toľko katastrofických scenárov, toľko manipulácií, falšovania štatistík a nezmyslov, že globálne zmeny klímy sa bežnému človeku proste prejedli. Mocní opäť raz zneužívajú pocit viny dobrých ľudí, budujú svoje sekulárne náboženstvo a dali vzniknúť estachologizmu s jasnou vidinou konca sveta. Ten príde už čoskoro, do konca storočia a možno už zajtra.

Buďme ekologickí, je to prirodzené a normálne, avšak používajme vlastný rozum. Ak sa vás niekto snaží vystrašiť, používa emócie a nemá argumenty, niečo tu smrdí.

Anton Smatanik

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali