Čaputová reaguje na ďalšiu zverejnenú komunikáciu zo spisu, má ísť o správy medzi Kočnerom a Zsuzsovou

Čaputová reaguje na ďalšiu zverejnenú komunikáciu zo spisu, má ísť o správy medzi Kočnerom a Zsuzsovou

Bratislava 14. augusta 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Medializované informácie o prepojení organizovaného zločinu na bezpečnostné zložky štátu je potrebné čo najskôr preveriť a vyšetriť. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd)

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister spravodlivosti SR Gábor Gál

“To, čo sa dozvedáme z vyšetrovaní týkajúcich sa vraždy Jána Kuciaka o možnom vplyve niektorých ľudí na činnosť niektorých sudcov, prokurátorov a policajtov, je absolútne neprípustné, je to nebezpečné a je to výsmech spravodlivosti. Po stretnutí s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

„Spravodlivosť nikdy nesmie byť predmetom obchodu a nesmie byť tovarom. Nesmie slúžiť individuálnym záujmom,“ povedala prezidentka. Zároveň sa s ministrom poďakovala všetkým čestným policajtom, prokurátorom a sudcom. Prezidentka poprosila občanov, aby zlé svetlo nevrhali na všetkých ľudí v systéme. Odpovedala aj na otázky o dnes zverejnenej komunikácii obvineného Mariana K. s obvinenou Alenou Zs.

„Pre mňa je dozvedať sa tieto informácie z pozadia komunikácie Mariana K. s predstaviteľmi justičných orgánov dosť tragické,“ povedala prezidentka. Ona sama proti Marianovi K. stála v kauze Pezinská skládka. Tvrdí, že jedna vec je mať rôzne tušenia, druhá čítať neformálnu komunikáciu. „Považujem to za nesmierne nebezpečné pre fungovanie justície,“ povedala Čaputová.

Reklama

Gál zareagoval, že vždy sa nájdu osoby, ktoré si myslia, že sú nad zákonom. Dôležité je, aby to bolo iba ich presvedčenie a opäť sa poďakoval čestným vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom. Pokiaľ ide o vraždu, Gál pripomenul, že vražda sa stala v jeho rodnej obci – vo Veľkej Mači.

„Je tam futbalové ihrisko, na ktoré chodím a neďaleko je ten dom, kde Kuciak s Kušnírovou bývali. To je pre mňa také memento, také silné, že ja veľmi citlivo vnímam každú vec. A aby som zachoval dôstojnosť tejto tlačovej besedy, nechcem sa ďalej k tomu vyjadrovať,“ povedal minister spravodlivosti.

Čaputová tiež uviedla, že jej prvé myšlienky po tom, ako sa dozvedela o obsahu ďalšej uniknutej komunikácie patrili rodičom zavraždených mladých ľudí, Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nešpecifikovala, či o komunikácii už vedela pred jej zverejnením Denníkom N.

 

Reklama

 

Zverejnená komunikácia

Menovaný denník dnes zverejnil šifrovanú komunikáciu, ktorú má polícia k dispozícii. Má ísť o komunikáciu medzi Marianom Kočnerom  a obvinenou z objednávky vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej bola zavraždená aj Martina Kušnírová, Alenou Zsuzsovou. V správach si dvojica mala písať aj o Kuciakovi. Správy sú posmešné a nenávistné.

„Každú chvíľu nové prekvapko. Proti tomuto sú články o tebe trt makový,“ písala Zsuzsová po článku Kuciaka o talianskej mafii.

„Neviem, či ma to neserie :),“ reagoval Kočner.

Reklama

„Kam sa ty pcháš na kšefty talianskej mafie:),“ odpovedala. Smajlíky boli v ich komunikácii bežné.

Kočner: „P…, amatér, príštipkár, ringla.“

Zsuzsová: „Som zvedavá jak budú v Taliansku hľadať vraha.“

 

Téma Lipšic

Keď sa Daniel Lipšic stal právnym zástupcom pozostalých, riešili, že by to pokojne mohol spraviť aj on.

Kočner: „Má to logiku.“

Zsuzsová: „Padne vláda, on obháji pozostalých, bude za spravodlivého a tak zabije tri muchy jednou ranou.“ Kočner ďalej píše, že Lipšicovi hrozí väzenie za to, že mal vyzradiť jeho účty v Privatbanke a bol aj na školení v CIA. Ak by sa Lipšic dostal k moci, tak by ho vraj mohol zavrieť a urobiť z neho verejného nepriateľa.

„Ako ťa nenávidí, hodil by na teba ešte ďalších desať vecí a hneď by z toho bolo 20 rokov,“ reagovala Zsuzsová.

Kočner sa v komunikácii mal vyjadriť aj k vyhláseniam Zlatice Kušnírovej o čase vraždy: „Len zabudla na to, že mohli o 21:30 aj je…ť. Tzv. posledný pich :))) Fuj, jak som hnusný.“

Reklama

 

Para upozorňuje na QR kódy

V utorok sa k dovtedy zverejnenej komunikácii vyjadril aj obhájca Kočnera Marek Para.

„Čo sa týka správ z aplikácie Threema, aj dnes vyplynulo z výsluchu, že tie QR kódy sú absolútne nepriraditeľné. Pokiaľ nám nikto nepovie bez akýchkoľvek pochybností, koho sa týka ten či onen QR kód a je to len nejaká neznáma osoba, a ak sa nemôžem oboznámiť s tým systémom, akým bola záloha v telefóne obnovená, aby som to mohol spochybniť znalcami, tak nie je možné vychádzať z úplnosti a ani spoľahlivosti tohto dôkazu,“ vysvetlil Para.

Dodal, že stále sa nedá vylúčiť, či nedošlo k manipulácii so získanou komunikáciou. „Preto si dovolím pochybovať a samozrejme som v kontakte so znalcami a špecialistami v IT sektore, ktorí ma do tejto problematiky uvádzajú a keď to bude namieste, zverejním mnou nadobudnuté poznatky. Je podstatné to, že QR kód nie je možné priradiť ku konkrétnej osobe, to znamená, už toto narúša akúkoľvek procesnú spôsobilosť, takže zatiaľ je to na úrovni špekulácie a k špekuláciám sa zatiaľ vyjadrovať nebudeme, budeme sa riadiť faktami,“ prizvukoval Para.

Reklama

 

Kvalitní ľudia

Čaputová v súvislosti so zverejnením správ uviedla, že v justícii a silových zložkách pôsobí dostatočné množstvo kvalitných ľudí, čo je dobrou vyhliadkou do budúcnosti.

Prezidentka s Gálom hovorila aj o celkovom fungovaní rezortu spravodlivosti. Prezidentka tiež spomenula obsadzovanie kľúčových postov, napríklad voľbu ústavných sudcov či voľbu generálneho prokurátora.

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali