Prezidentka Čaputová dostala vo Varšave frčku a s ňou celé Slovensko

Prezidentka Čaputová dostala vo Varšave frčku a s ňou celé Slovensko

Bratislava 4. septembra 2019 (HSP/Foto: Zuzana Čaputová Facebook)

 

Vo Varšave sa 1. septembra 2019 uskutočnilo historické zhromaždenie európskych a niektorých svetových politikov k 80. výročiu vypuknutia druhej svetovej vojny. Dodajme, že uvedený najstrašnejší svetový konflikt pripravil o život odhadom 50 až 80 miliónov ľudí

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová sedí v druhom rade

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier žiadal Poliakov o odpustenie. Podľa nemeckého prezidenta bola druhá svetová vojna nemeckým zločinom. Za dôkaz zázraku uzmierenia  označil nemecký prezident, že môže po nemecky hovoriť v dnešnej  Varšave, ktorú Nemci za vojny zničili.

Reklama

Napriek tomu poľský premiér sa osobitne venoval nemeckej kancelárke, slávnostne a osobne odprevadil nemeckú kancelárku na varšavskú čestnú tribúnu, akoby to bola hlavná zástupkyňa víťaza druhej svetovej vojny. Treba dodať, že z dnešného pohľadu nemecká vojenská prehra v druhej svetovej vojne sa premenila na faktické nemecké víťazstvo v dnešnej ekonomicko-politickej situácii v Európe.

Z víťazných mocností nebolo Poľskom pozvané Rusko. Zástupcovia Veľkej Británie a Francúzska tiež neboli na varšavskom stretnutí na tej najvyššej úrovni. Je zaražajúce, že pri známych ľudských obetiach Juhoslávie, osobitne Srbska v druhej svetovej vojne, nebol pozvaný Poľskom srbský prezident. Na varšavskej tribúne boli mnohí vrcholoví predstavitelia štátov, ktoré de facto (a de iure) prehrali druhú svetovú vojnu. Dokonca sedeli v prvom (protokolárne najčestnejšom) rade varšavskej tribúny.

Reklama

Poľsko prišlo v druhej svetovej vojne o pätinu  občanov. Poľský premiér Mateusz Morawiecki pripomenul na Westerplatte pri Gdaňsku vojnovú  genocídu, nakoľko Polsko za každý deň vojny a nemeckej okupácie prichádzalo v priemere o 3000 svojich občanov. Podľa poľského premiéra je treba o obetiach nielen hovoriť, ale je potreba domáhať sa zadosťučinenia. Vrátane materiálnej – finančnej náhrady zo strany dnešného Nemecka.

Ak máme parafrázovať, tak nemecký prezident sa nepriamo vyjadril, že žiada Poľsko o odpustenie, ale nedá ani cent. To je dnešná realita. A to sú dnešné paradoxy.

Do Varšavy prišli delegáti zo štyroch desiatok štátov, asi celkovo 250 hostí, vrátane  17 hláv štátov. Zastavme sa pri slovenskej hlave štátu. Ak nielen Poľsko zdôrazňuje veľký význam V4, tak na varšavskom stretnutí sme mali dojem, že vzniklo V3 plus 1. Poľsko protokolárne nerešpektovalo slovenskú prezidentku. Môžeme si o tom myslieť, čo chceme. Je to však protokolárnou frčkou nielen priamo do tváre slovenskej prezidentky, žiaľ i priamo Slovenskej republiky. Asi ani slovenské MZV sa pri tom nevyznamenalo.

Na čestnej varšavskej tribúne bola slovenská hlava štátu, ktorou je dnes prezidentka Čaputová doslova (protokolárne) v druhom rade, nielen na varšavskej čestnej tribúne. Dokonca aj chorvátska prezidentka (pre niekoho s chorvátskou ustašovskou minulosťou) bola protokolárne (a nielen ona) na oveľa protokolárne čestnejšom mieste, v prvom najčestnejšom rade. To je reálny poľský prístup k V4 (a k Slovensku) a dodajme, že  je to aj dôsledok rozbíjačského prístupu dnešnej prezidentky k zoskupeniu štátov V4 a k ochrane ich spoločných záujmov.

Protokolárne  prezidentka Čaputová vo Varšave pohorela. Niekto povie, že zostala v izolácii (nielen protokolárne).

Reklama

Máme pre dnešnú prezidentku Čaputovú  jeden odkaz.

Nestačí, ako doteraz, len stále doslova „otrocky“ čítať poradcami pripravené prejavy a vyhlásenie. Treba zapojiť aj svoju vlastnú hlavu, vlastný rozum a osobitný (možno politický) cit. Inak  bývalá advokátka pokiaľ bola skutočne advokátkou, tak by mala mať minimálne schopnosť samostatne hovoriť, nielen podľa poradcami vopred napísaného papiera. A netreba hovoriť doma a v zahraničí len opakujúce sa frázy o všeobecných hodnotách,  ale predovšetkým o ochrane národných záujmov väčšiny slovenských občanov. Suverenitu Slovenska dosiaľ ani nepozná a ani ju nevie vo svojich prejavoch pomenovať.

Slovensko nechce, aby dnešná prezidentka bola len prezidentkou menšej častí Slovenska akousi menšinovou prezidentkou. Menšinovou, tak z hľadiska odovzdaných hlasov občanov, tak z hľadiska presadzovania menšinových záujmov v slovenskej spoločnosti. Dnes už menšinovou aj vo V4. Prezidentka Čaputová rozdeľuje slovenskú spoločnosť a tiež V4. Ak takto to bude pokračovať, tak ťažko nájde všeobecnú podporu väčšiny občanov Slovenskej republiky.

Suverenita Slovenska je žiaľ pre dnešnú prezidentku doslova „španielskou dedinou“. Doteraz nebojovala za slovenské národné záujmy, ale za ultraliberalizmus v zmysle pokynov tzv. bratislavskej slniečkarskej kaviarne a jej sponzorov.

Zdá sa, že  dnešný politický prístup prezidentky Čaputovej nemá odozvu ani u našich severných susedov.

Reklama

Prezidentka Čaputová reálne oslabuje medzinárodné postavenie Slovenskej republiky a oslabuje vplyv Slovenska. Na tom nič nemení ani obdivné články v niektorých mainstreamových médiách.

Nejde len o Poľsko a V4. Doterajšími prístupmi a prejavmi prezidentky Čaputovej sú ohrozené napr. čínske investície na Slovensku. Prezidentka si musí uvedomiť, že už nezastupuje nejakú zahraničnú nadáciu, ale celú Slovenskú republiku. V záujme objektivity musíme však uviesť, že  na druhej strane tu existuje aj dlhodobo pronadačná slovenská vládna politika. Dokonca priamo zo strany Úradu vlády, MZV a niektorých iných  ministerstiev, ktoré dlhodobo rozhadzovali nadáciám peniaze slovenských občanov.

Je potrebné sa poučiť, vyvodiť dôsledky, ale hlavne postupovať podľa záujmov slovenských občanov. Inak sa dožijeme ďalších nielen medzinárodných sklamaní.

Bruno Čanády

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali