Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií považujú pomoc za nedostatočnú, premiérovi poslali výzvu na podporu turizmu

Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií považujú pomoc za nedostatočnú, premiérovi poslali výzvu na podporu turizmu

Bratislava 16. septembra 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Prevádzkovatelia slovenských hotelov a reštaurácií považujú ekonomické nástroje prvej pomoci v boji proti pandémii koronavírusu za nedostatočné. Premiérovi Igorovi Matovičovi preto poslali výzvu na podporu cestovného ruchu s konkrétnymi návrhmi na zlepšenie stavu

hotely, reštaurácie, výzva
Na snímke zľava prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Tomáš Ondrčka, viceprezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Ján Svoboda a generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák

Informovali o tom v stredu v uliciach Bratislavy po protestnom sprievode a zhromaždení, ktorým chceli poukázať na negatívne dopady prijatých opatrení v súvislosti so zamedzením šírenia ochorenia COVID-19.

Reklama

Premiér Igor Matovič v stredu po rokovaní vlády zareagoval na výzvu slovami, že rokuje spoločne s ministrom dopravy a hospodárstva o možnostiach finančnej pomoci pre cestovný ruch. Peniaze podľa premiéra hotelierom poskytnuté budú, ale nie všetkým.

Predstavitelia cestovného ruchu v júli spoločne s ďalšími profesijnými a zamestnávateľskými združeniami pripravili návrhy opatrení, ktoré majú znamenať efektívnu pomoc pre odvetvie cestovného ruchu. Týmito opatreniami sú – predlženie účinnosti tzv. prvej pomoci do konca kalendárneho roka a upravenie podmienok pre jej čerpanie, zníženie daňovej záťaže podnikov znížením sadzby dane z pridanej hodnoty na služby cestovného ruchu.

Reklama

Zároveň aj naštartovanie dopytu po službách cestovného ruchu prostredníctvom existujúceho príspevku na rekreáciu, pričom štát refunduje príspevok zamestnávateľovi a vytvorenie nových kompenzačných schém pre podnikateľov v cestovnom ruchu na zníženie škôd z dôvodu zatvorenia či obmedzenia podnikania v cestovnom ruchu.

“Vláda SR v reakcii na koronakrízu prijala len rámcové opatrenia na pomoc podnikateľom a zamestnávateľom, pričom podmienky stanovené na ich čerpanie a využitie spôsobili, že značná časť podnikov cestovného ruchu nedokázala túto pomoc efektívne čerpať. Nástroje prvej pomoci nepovažujeme za dostatočné v boji s následkami koronakrízy. Musíme poukázať na fakt, že poskytovanie služieb cestovného ruchu bolo z dôvodu vydaných opatrení ÚVZ SR na takmer dva mesiace zakázané. Aj po otvorení prevádzok v mesiacoch máj a jún došlo k výraznému prepadu v tržbách,” uviedli vo výzve premiérovi prevádzkovatelia slovenských hotelov a reštaurácií.

V porovnaní s ostatnými odvetviami a činnosťami je podľa signatárov výzvy cestovný ruch lídrom vo viacerých negatívnych ukazovateľoch.

“Ako príklad uvádzame najvyšší pokles zamestnanosti, najvyšší pokles tržieb a najvyšší pokles priemerných miezd. Aj na základe týchto skutočností považujeme za nevyhnutné, aby sa vláda SR zaoberala kritickou situáciou v cestovnom ruchu a čo najskôr prijala opatrenia na pomoc cestovnému ruchu,” dodali.

Premiér Igor Matovič na výzvu zareagoval vyjadrením, že peniaze na pomoc pre cestovný ruch vyčlenené budú, no nie pre všetky hotely.

Reklama

“Hotely aktuálne riešime najmä s ministrom dopravy, ale aj hospodárstva pravidelne. Cestovný ruch totiž zasahuje do viacerých rezortov. Rozprávame sa s nimi o najlepšom riešení pre nich a aj pre Slovensko. Nerozprávame sa však o cudzích peniazoch, ktoré si niekde natlačíme. Niekto musí zaplatiť dane a odvody, aby sme my mohli rozdávať. Budeme teda selektovať zariadenia, ktoré naozaj utrpeli straty. Lebo sú aj také, ktoré si v medziročnom porovnaní pomohli a aj také žiadajú pomoc. Rozumný štát, ktorým chceme byť, pomôže tým prevádzkam, ktorým treba, ale nie všetkým,” reagoval v stredu premiér po rokovaní vlády.

K výzve Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sa pripojili aj Asociácia slovenských kúpeľov, Slovenská asociácia cestovných kancelárií a agentúr, Historické hotely Slovenska, LAVEX- združenie lanoviek a dráh, Asociácia organizácií cestovného ruchu, Slovenský zväz výrobcov piva a sladu a Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali