Premiér: Napriek tomu, že je u nás blbá nálada, čísla nepustia. Opozícia predvádza politické dno

Premiér: Napriek tomu, že je u nás blbá nálada, čísla nepustia. Opozícia predvádza politické dno

Bratislava 10. júla AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michal Svítok)

 

Napriek tomu, že je na Slovensku blbá nálada, naše členstvo v EÚ bolo pre nás neuveriteľne významné. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že čísla nepustia

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

“Treba sa pozrieť na Slovensko pred rokom 2004 a v roku 2016. Máme tu prakticky nulovú infláciu, je tu reálny nárast miezd. Darí sa nám aj vďaka EÚ skresávať nezamestnanosť, sú tu obrovské investície. Slovensko výborne využíva členstvo v EÚ, eurofondy sme minuli na 97 percent, čo je nadpriemer v EÚ,” menoval Fico. Priznal, že únia má aj negatívne stránky a práve o nich sa má hovoriť na summite (16.9.) v Bratislave, ktorý označil premiér za životne dôležitý.

Reklama

“Niekedy je dobré, keď aj malá krajina si povie suverénne svoj názor, ako sme to urobili napr. pri kvótach. Potom sa možno na krajinu hľadí s väčším rešpektom. Vnímajú nás ako dôveryhodného a rešpektovaného partnera a veria nám, že keď na niečo podáme ruku, tak to platí. To, že máme na niečo aj rozličné názory, je len dobré,” povedal Fico.

Samotný začiatok slovenského predsedníctva v Rade EÚ hodnotí ako veľmi dobrý. Je však presvedčený, že Európa musí prísť s niečím atraktívnym. “Musíme hovoriť o výhodách EÚ, musíme byť suverénnejší v bezpečnostných otázkach. EÚ by mala byť samostatnejšia a suverénnejšia v názoroch. Dnes sú to najmä USA, Rusko či Čína, ktoré určujú, čo bude a čo nie a Európa akoby na to nemala vplyv. Ľudia ale chcú vidieť viac akcie a dôveryhodnosti tejto inštitúcie. Ak neponúkneme verejnosti niečo nové, bude viac flegmatickejšia, bude jej to jedno. Ak necháme ľuďom takýto priestor, budeme svedkami toho, čo sa udialo vo Veľkej Británii,” varoval Fico.

Reklama

Na margo brexitu poznamenal, že hoci stále existuje teoretická možnosť, že referendum o vystúpení Británie z EÚ nebude v praxi realizované, neverí, že politici by si dovolili ísť proti vôli ľudí. “Vo Veľkej Británii hovoria o dvojpercentnom páde hospodárskeho rastu v prípade vystúpenia z EÚ, preukázali sa viaceré klamstvá z kampane. Zrazu, akoby sa začala meniť verejná mienka. Možno ak by bolo referendum teraz, dopadne opačne. Musíme preto ľuďom pripomínať, čo všetko im EÚ dáva. Vývoj v Británii by mohol byť dobrým argumentom v boji proti odstredivým silám. A bola by veľmi veľká chyba čo len diskutovať na túto tému u nás,” upozornil predseda vlády.

Na margo žaloby, ktorú Slovensko podalo pre nesúhlas s povinnými kvótami na prerozdelenie migrantov, Fico uviedol, že zatiaľ nie je dôvod na jej stiahnutie. “Ak je tu stále tlak a hrozba kvót, žaloba musí ostať ako efektívny nástroj našej ochrany. My ponúkame mechanizmus, ktorý sa osvedčil v Gabčíkove. Migranti nechcú na Slovensku byť, preto je správne hľadať iné riešenia. Pomáhame Rakúsku, ale tu nie sú podmienky na trvalé usídľovanie migrantov,” podotkol s tým, že SR prejavila solidaritu a ponúka ľudské zdroje. “Solidarita každého členského štátu by mala mať originalitu, každý štát by si mal vybrať, ako chce prispieť k zvládnutiu krízy,” uzavrel.

 

Pravidlo o sto dňoch pre novú vládu na Slovensku vôbec neexistuje. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD)

“Len som prevzal od prezidenta rozhodnutie o tom, že som predseda vlády a už som mal na pravej krčnej tepne médiá a na ľavej opozíciu. Dusili ma a dusia v jednom kuse a nikto na nič nehľadí, ani keď máte subjektívne problémy. Sto dní je dnes veľmi krátka doba, ktorá bola poznačená aj prípravou na predsedníctvo,” povedal aj na margo výčitiek opozície, že vláda bola v tomto období zatiaľ legislatívne málo činná. Fico je však presvedčený, že prvých sto dní nie je na to, aby kabinet prišiel s 500 zákonmi.

Reklama

“Naďalej pretrváva obrovská miera frustrácie opozície z toho, že nie je vo vláde. Je tu ale predpoklad, aby sme nasledujúcich šesť mesiacov v rámci nášho predsedníctva v Rade EÚ zvládli aj z hľadiska stability,” povedal.

Fico zopakoval, že v prípade koalície Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete ide o historický kompromis, ktorý je dlhodobo udržateľný. “Pracujeme na tom, aby vzťahy v koalícii boli veľmi korektné. Je tu historický kompromis najmä medzi SNS a Mostom-Híd, čo je v zahraničí ostro sledované. Doteraz sa nikomu nepodarilo zostaviť vládu tak, aby takéto dve strany boli vo vnútri. Krajina ide ekonomicky dobre, máme dobré čísla, sme zastabilizovaní politicky, ekonomicky aj sociálne. SR dnes môže byť vnímaná pozitívne,” uzavrel.

 

Slovenská opozícia predvádza politické dno, čo je aj výsledkom jej frustrácie z toho, že nie je vo vláde. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil premiér SR Robert Fico (Smer-SD)

“Robím, koľko môžem a nemám záujem stať sa súčasťou toho politického dna, ktoré opozícia vystrája. Sú frustrovaní, lebo sa už videli vo vláde a dopadlo to inak. Je preukázateľné, že niektorí predstavitelia opozície sú podozriví z trestných činov a takto si vytvárajú imunitu,” myslí si predseda vlády.

Reklama

Podľa jeho slov sa na Slovensku začína vytvárať nebezpečná atmosféra. “Predstavte si, že niekto vyberie informáciu o vašom účte a zavesil by to do novín. Nie je možné, aby sme z človeka, ktorý porušil bankové tajomstvo, robili vlastenca. Za chvíľu sa budú hádzať kamene a aj to bude vlastenecký čin? Bude vlastenecký čin aj pichnutie politika nožom do chrbta? Nech si opozícia robí svoju prácu, nech organizuje protesty. Ale kultúra vyjadrovania klesla tak hlboko, že ma to začína vyrušovať,” priznal Fico.

Premiér je presvedčený, že koalícia musí rešpektovať úlohy opozície, ale len do tej miery, kým opozícia postupuje demokraticky a v súlade s právnymi predpismi. “Myslíte si, že sa ma v Európskom parlamente niekto pýtal na Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA)? Toho má každý v paži. Sme rešpektovaní a keby nás vnímali tak, ako opozícia, v živote by sa k nám takto nestavali,” myslí si.

To, že opozícia vytvára napätie, je podľa premiéra škoda. “Myslel som si, že predsedníctvo opozíciu a koalíciu zomkne. Ale oni chcú len nenávisť a rozpad koalície,” povedal.

Fico tiež zopakoval, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), po ktorého odvolaní opozícia volá, má jeho dôveru. “Prečo by ju mal stratiť? Smeru-SD aj koalícii ukázal, že neporušil žiaden zákon a nikto nepredložil dôkaz, že by ho porušil. Má tiež dôveru zahraničných partnerov, patrí medzi najúspešnejších ministrov vnútra v histórii Slovenska. Útoky na neho sú iba nástroj, zajtra si vyberú Fica, potom Žigu, potom Pellegriniho,” podotkol predseda vlády s dôvetkom, že je v politike od roku 1992, ale toto sa nikdy nedialo. “Žiadam opozíciu, aby rešpektovala výsledky volieb. Vládu zostavil ich víťaz,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali