Prelát ruskej pravoslávnej cirkvi okomentoval odstraňovanie sôch otrokárov: O rasový problém nejde

Prelát ruskej pravoslávnej cirkvi okomentoval odstraňovanie sôch otrokárov: O rasový problém nejde

Moskva 16. júna 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP/PA-Ben Birchall)

 

Šéf komisie moskovského patriarchátu pre záležitosti rodiny Dimitrij Smirnov okomentoval odstraňovanie pamätníkov, ktoré zobrazujú rasistov, otrokárov alebo obchodníkov s otrokmi, informuje agentúra Interfax

Protestujúci hádzžu sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona do prístavu v Bristole počas protestnej demonštrácie Black Lives Matter v anglickom Bristole

Smirnov sa vyjadril v tom zmysle, že nejde o rasový problém, ale o boj o moc v Spojených štátoch.

Reklama

Rusov po státisícoch Tatári predávali do otroctva, na Kryme býval najväčší trh s otrokmi. Tristo rokov sme trpeli bičovaním. Ale vari (ruský cár, pozn. red.) Ivan Hrozný za to vyhladil celý národ? Nie! Sme teraz občania jednej krajiny a vzájomne sa priateľsky dopĺňame,povedal.

Doplnil, že žiadneho Rusa nenapadne, aby adresoval výčitky na stranu Tatárov. Podľa jeho slov napáchali Turci Slovanom veľa hrôz, ale teraz sa k nim jazdí na dovolenku, kam sa im “priváža polovička ruského rozpočtu.

Reklama

“To je ruský človek všetkým odpustil a všetkých miluje, ako mu Boh prikázal, uviedol.

Prelát vysvetlil, že tiež vládcovia afrických kmeňov predávali istú časť svojho ľudu do otroctva a majiteľmi otrokov boli okrem iných aj praotcovia Abrahám, Izák a Jakob.

Smirnov sa potom pýta, či je možné, že títo duchovní boli vinní a nesprávni a či nám niekto chystá správne vzory. Čo sa týka samotných nepokojov v Spojených štátoch a správania demonštrantov, kedy dochádza k rabovaniu a podpaľačstvu, prelát toto správanie odsúdil.

Je jasné, že sa v USA odohráva boj o moc, že sa umelo organizujú nepokoje. Ale každý si môže odpovedať na jednoduchú otázku, či je pre neho dôležitejšie beztrestne si odniesť televíziu či tenisky z vydrancovaného supermarketu, alebo zostať človekom,konštatoval.

 

Reklama

Protesty po smrti Floyda

Afroameričan George Floyd zomrel v Minneapolise počas policajného zákroku a jeho smrť vyvolala nepokoje nielen v Minnesote, ale aj v iných amerických štátoch.

Na internete sa objavili videá, na ktorých je vidieť, ako policajti nasadili Floydovi putá, zrazili ho na zem a traja sa na neho vrhli, jeden z nich mu kľakol kolenom na krk. Floyd na videu niekoľkokrát hovorí, že nemôže dýchať. Neskôr zomrel na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Sloganom protestného hnutia sa stalo heslo Black Lives Matter a centrálnou témou samotných demonštrácií a nepokojov je otázka rasizmu, zvlášť potom diskriminácia ľudí s tmavou farbou pleti.

Protesty na podporu hnutia sa konali aj v iných krajinách, predovšetkým vo Veľkej Británii, Francúzsku, Švédsku, Austrálii, Taliansku a Španielsku. Spočiatku mierové demonštrácie proti policajnému násiliu však vyústili v strety s políciou, ničenie majetku, rabovanie obchodov a reštaurácií a odstraňovanie či ničenie sôch.

Reklama

Spomeňme, že došlo k demolácii pamätníka obchodníka, filantropa a obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona v Bristole, keď táto socha skončila na dne Bristolského zálivu. Na pamätníku Winstona Churchilla v Londýne sa objavili rasistické nápisy. K poškodeniu pamätníka Churchilla došlo aj na pražskom Žižkove, kedy ju niekto posprejoval.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:59

Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu na odrazenie pretrvávajúcich nemilosrdných ruských útokov, uviedla v utorok v Kyjeve nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informovala o tom agentúra  AFP.

10:47

Fínsky premiér Petteri Orpo žiada Európsku úniu, aby našla spoločné opatrenia, ktoré by zabránili tzv. inštrumentalizovanej migrácii – vlnám migrantov prichádzajúcich z Ruska bez platných cestovných dokladov. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:38

Ukrajinské ministerstvo vnútra v utorok informovalo o piatich osobách zranených v dôsledku nočného ostreľovania mesta Charkov na východe Ukrajiny. Ruská armáda na mesto opäť zaútočila dronmi.

10:23

Sudca Juan Merchan v procese s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom svedkovi obhajoby Robertovi Costellovi pohrozil, že ho vykáže zo súdnej siene z dôvodu jeho správania na lavici svedkov.

Merchan počas výmeny názorov s Costellom zo súdnej siene dočasne vykázal novinárov a ďalšie osoby. Costellovi povedal, že jeho správanie počas výpovede bolo pohŕdavé.

10:17

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala v utorok na znak podpory na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev.

Návšteva z bezpečnostných dôvodov nebola vopred ohlásená.

10:06

Predčasné prezidentské voľby v Iráne sa uskutočnia 28. júna. Informovali o tom iránske médiá. Registrácia kandidátov bude od 30. mája do 3. júna a predvolebná kampaň potrvá od 12. do 27. júna.

09:51

Ceny ropy počas obchodovania v Ázii zaznamenali pokles, pričom cena Brentu skĺzla do blízkosti hranice 83 USD za barel (159 litrov). Trhy tak reagovali na správy z USA, ktoré signalizujú, že vysoká inflácia sa udrží dlhší čas a s ňou aj vyššie úrokové sadzby znižujúce spotrebiteľský aj firemný dopyt.

09:38

Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu USA Mike Johnson uviedol, že lídri republikánov v snemovni zvažujú zavedenie sankcií voči Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). Hlavný prokurátor ICC v pondelok sudcom nariadil vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, či ministra obrany Joava Galanta.

09:24

Španielsko do konca júna poskytne Ukrajine ďalšiu dodávku tankov Leopard 2 a strelivo rôzneho druhu, uviedla v pondelok španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Roblesová to uviedla prostredníctvom videokonferencie na zasadnutí tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktoré zvolal americký minister obrany Lloyd Austin.

09:16

Otvorenie dvoch talianskych centier pre migrantov v Albánsku, ktoré bolo naplánované na pondelok, odložili z dôvodu nedokončených stavebných prác, uviedol predstaviteľ tamojších úradov.

09:12

Francúzsko v pondelok večer vyhlásilo, že podporuje nezávislosť Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorého prokurátor požiadal o vydanie zatykačov na vedúcich predstaviteľov palestínskeho hnutia Hamas a Izraela vrátane premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala agentúra AFP.

08:59

Najmenej 19 ľudí zahynulo počas víkendu v Peru pri dvoch rôznych dopravných nehodách autobusov, informovali tamojšie úrady.

Desať ľudí zahynulo a ďalších 16 bolo zranených po tom, ako ich autobus narazil do prívesu v regióne Pasco v strednej časti krajiny. Ďalších deväť ľudí zahynulo a šesť utrpelo zranenia pri nehode v regióne Ancash na západe krajiny, keď sa ich autobus zrútil zo z útesu.

08:52

Austrália a Nový Zéland v utorok vyšlú do Novej Kaledónii svoje lietadlá, aby evakuovali turistov, ktorí uviazli na tomto nepokojmi zmietanom francúzskom zámorskom území.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová oznámila, že v utorok odletia do Novej Kaledónie dva lety v snahe priviesť späť časť z 300 Austrálčanov.

08:39

Izraelský premiér Netanjahu obvinil Medzinárodný trestný súd v Haagu z antisemitizmu, pretože navrhol, aby prokurátor Chán zatkol izraelských lídrov.

Netanjahu uviedol, že Khanovo vyhlásenie odmietol „so znechutením“, a povedal, že je príkladom „nového antisemitizmu“, ktorý sa z univerzitných kampusov (kde predtým zúrili propalestínske protesty – pozn. red.) presunul do Haagu.

Podľa premiéra Medzinárodný trestný súd nezabráni Izraelu zničiť Hamas a dosiahnuť „úplné víťazstvo“.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali