Predvolebná úvaha

Predvolebná úvaha

Bratislava 8. januára 2020 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Po skončení štvorročného volebného obdobia sa posledný februárový deň prestupného roka 2020 budú konať na Slovensku parlamentné voľby. Niektorí už sú možno rozhodnutí, koho zvolia na nasledujúce štyri roky, aby niesol zodpovednosť za krajinu, mnohí však ešte váhajú, uvažujú a premýšľajú

Ilustračné foto

Je jasné, že po Vianočných, novoročných a trojkráľových sviatkoch nás čaká náročné obdobie volebnej kampane, ktorú využijú jednotlivé strany a kandidáti na svoju propagáciu a presviedčanie nás voličov, že práve oni sú zárukou našej najlepšej a šťastnej prítomnosti a budúcnosti. Po skúsenostiach z uplynulých volebných období po roku 1946 by sme k voľbám mali pristupovať zodpovedne a vychádzať nielen z toho, čo kto sľubuje ale z toho čo kto urobil, čím bol prínosom pre spoločnosť, aké sú jeho rodinné, národné, kresťanské, morálne i odborné postoje, nielen čo hovorí, aká je jeho komunikácia na sociálnych sieťach, v médiách, ale ako konal a či aj pre budúcnosť bude prínosom pre našu spoločnosť.

Reklama

V súčasnosti možno badať polarizáciu spoločnosti. Je rozdelená na priaznivcov súčasnej vlády a opozície. Je na škodu veci, že témou volebného boja nie sú hodnoty a ideály, ale opozícia si kladie za cieľ vymeniť súčasnú vládu za každú cenu, jej hlavným heslom je podobne ako v roku 1989 zmena, s tým  že v rokoch 1948 – 89 tu bola totalita jednej strany a dnes je demokracia, ale neponúka nič nového. Akoby tajila ako si túto zmenu predstavuje, zvlášť keď sme svedkami podozrenia z korupcie a nemorálnosti na obidvoch stranách. Keď to po skúsenostiach s uplynulým vývojom po roku 1989 zjednoduším, opozícia sa usiluje uchopiť moc a vládnuť získať všetky výhody vládnucej strany a pôžitky pre svojich príslušníkov a prívržencov, ale čo to prinesie občanovi je hádanka a tak nie je žiadnym tajomstvom, že po mnohých sklamaniach mnoho občanov po takejto zmene netúži, zakiaľ politici myslia viac na seba, ťarchu zvaľujú na tých najchudobnejších a najbiednejších. Že naša a nielen naša spoločnosť je v kríze nie je žiadnym tajomstvom. Tiež náš život na dlh. Jej príčiny sú však hlbšie, aby sa dali zvaliť na doterajšiu vládu a tá nová ich mohla svojím nástupom automaticky zmeniť. Prívrženci súčasnej koalície väčšinou bez veľkého ruchu  sú presvedčení, že síce nie je najlepšie, ale keď sledujeme zložitú situáciu vo svete i v Európe tak posledné dve volebné obdobia boli u nás celkom pokojné, krajina fungovala, ekonomika tiež a ľudia spokojne mali základné slobody a možnosť pracovať, tvoriť a žiť, čo nie je vždy samozrejmosť.

V novembri 1989 nám išlo o slobodu a  hodnoty. Mám obavy, že v súčasnosti tieto hodnoty sú ohrozené, akoby sa jedinou hodnotou stal konzum, mať sa dobre, lepšie ako iní a možno aj na úkor iných. V našej krajine sa skomplikovali vzťahy v rodinách, zhoršila sa starostlivosť o chorých a starých, sociálna starostlivosť nedokáže uspokojovať na ňu odkázaných, problémy sú v zdravotníctve, v školstve, nie všade dobre funguje samospráva. Nie sú v kurze hodnoty, ktoré nás robia viac a lepšími ľuďmi, morálka, etika, čestnosť, slušnosť, zodpovednosť, obetavosť a ten kto na nich trvá, nielen krikom ale aj praxou, akoby bol príslušníkom starého sveta, ktorý už sa nenosí. Problémov pribúda v rodinách i v Cirkvi a prihlásiť sa k národu býva označované ako extrémizmus, ten kto žije zodpovedne podľa Božieho zákona býva často vysmievaný.

Reklama

Podľa preferencií má šancu dostať sa do parlamentu takmer 9 strán, čo svedčí o rozdrobenosti politického spektra. Najsilnejším subjektom je súčasná vládna sociálna ľavicová strana, už ale asi nie tak silná ako pred štyrmi rokmi. Potom sú to liberálne pravicové strany, strana vzišlé s protestov za slušné Slovensko, strana bývalého prezidenta a tzv. kresťanské  hnutie, ktoré sa pravdepodobne po voľbách dohodnú na koalícií a z tejto dvojice ľavicovej alebo liberálnej vzíde zostavovateľ vlády a budúci premiér. Bude záležať na tom, ku komu sa pridajú ďalšie menšie strany,  ktoré sa dostanú po prekročení 5% hranice do parlamentu. Silnou bude aj pronárodné hnutie, ktoré mnohí označujú za extrémistické, podporou ktorého mnohí voliči dávajú svoju oprávnenú nespokojnosť so súčasným i predpokladaným spôsobom spravovania krajiny.

Žiť bez hodnôt a spoliehať sa len na technokraciu moci a silové zložky v osobnom, rodinnom, národnom živote, ani pri správe štátu sa nedá. I to dáva dôvod na existenciu hodnotových kresťanských, národných, sociálnych a pro rodinných strán. Strany hlásiace sa ku kresťanským hodnotám asi výraznejšie o moc v krajine nezasiahnu, je na škodu veci, že kresťania napriek všetkému majú najväčší problém vyberať stranu ktorú podporia, napriek tomu že na Slovensku tvoria veľkú skupinu, ktorá má čo povedať a ponúknuť tejto krajine. Národná strana zrejme si uháji svoje miesto v parlamente a má predpoklad, že bude jednou z najdôslednejších strán či v koalícií alebo opozícií. Hnutie ktoré nesie v názve rodina je asi skôr jej čudnou parafrázou. Tiež je v ponuke doterajšiea rozštiepená liberálna strana. Strany národnostných menšín v tomto volebnom období pre svoju neochotu k dohodám asi v parlamente nebude zastúpené.

Iste sa stranícki nominanti budú usilovať presvedčiť a získať čím viacerých pre seba. Použijú na to rozličné čestné, menej čestné a možno aj nečestné spôsoby. Bráňme si svoju dôstojnosť, nedopustime, aby sme sa stali pre svoj hlas nepriateľmi v rodinách, spoločenstvách, obciach, ale majme odvahu obhájiť si svoj názor a slobodne ho vyjadriť pri volebnej urne vo volebných miestnostiach s túžbou podporiť to najväčšie dobro pre Slovensko. Aj keď niekedy uvažujem či má zmysel volieb sa zúčastniť,  voliť pôjdem, aj keď si len ťažko budem vyberať stranu, ktorej odovzdám svoj hlas. Možno sa budem rozhodovať len pre najmenšie zlo, ale zvolím si ho sám, podľa svojho svedomia, chcem sa zachovať slobodne, nechcem aby ma o tom presvedčili tí, ktorým  voľba niektorej strany prináša zisk alebo výhody. A chcem zodpovednosť za toto rozhodnutie ak sa presvedčím o vlastnej chybe, tak ju v budúcnosti budem chcieť napraviť.

Ľudovít Košík

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali