S pomocou veľkého počtu výskumov sa zistilo, že zázvor má protirakovinové vlastnosti vďaka látke Gingeroly obsiahnutej v koreňoch tejto rastliny. Podľa názoru vedcov je zázvor tiež dvakrát užitočnejší v spojení so zeleným čajom.
Jeden experiment ukázal, že sa u 30 ľudí, ktorí konzumovali dva gramy výťažku zo zázvoru denne, značne znížilo riziko rakoviny čriev vďaka priaznivému vplyvu tejto rastliny. Zázvor pomáha kontrolovať vysoký krvný tlak vďaka obsahu salicylátu.
Rastlina sa tiež používa ako prírodný prostriedok pomáhajúci zmierniť bolesti a posilniť imunitný systém. Toto zase pomáha telu účinnejšie bojovať s chorobami, počínajúc infekciami a končiac poruchami trávenia.
Zázvorový čaj pomôže zachovať zdravé zuby a ochrániť ich pred baktériami spôsobujúcimi zápal ďasna a paradentózu.
Gingeroly obsiahnutý v tejto rastline pomáha ľuďom dožiť sa vysokého veku, pretože bojuje s “bunkovým stresom”, ktorý spôsobuje starnutie.
Zázvor rovnako napomáha tráveniu, avšak nadmerná konzumácia čaju s touto rastlinou môže spôsobiť pálenie záhy a hnačku.