Prečo vyhostili ruského diplomata? A nejednotnosť v SMERe

Prečo vyhostili ruského diplomata? A nejednotnosť v SMERe

Bratislava 7. decembra 2018 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Slovenskú verejnosť prekvapila informácia premiéra Petra Pellegriniho, ktorý vyhlásil, že Slovenská republika vyhostila ruského diplomata pre špionážnu činnosť. Oznámil to pred novinármi v čase, keď vláda rozhodovala o odmietnutí migračného paktu OSN. Poslanec a predseda európskeho výboru Ľuboš Blaha Pellegriniho za tento krok ostro skritizoval

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini

Na základe informácií Vojenského spravodajstva Slovensko 22. novembra vyhostilo diplomatického pracovníka úradu pridelenca obrany Veľvyslanectva Ruskej federácie. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini s tým, že tento pracovník bol vyhlásený za personu non grata

Reklama

“Vykonával rozviedne aktivity voči záujmom Slovenskej republiky a NATO a jeho konanie ako diplomatického pracovníka bolo v rozpore s Viedenským dohovorom a jeho ďalšie pôsobenie na území bolo nežiaduce,” povedal dnes premiér. Táto osoba opustila Slovensko do 48 hodín od požiadania, teda bola vyhostená.

Premiér dodal, že naša orientácia je jasná – proeurópska a proatlantická, s Ruskom máme štandardné vzťahy a vyhostili sme ho slušne. Reakcia Moskvy bola podľa neho štandardná, keďže takéto veci sa dejú aj inde. Informovali sme o tom aj našich spojencov. Bližšie túto skutočnosť Pellegrini komentovať nemohol.

Reklama

Premiér Pellegrini ani len nenaznačil, v čom konkrétne mal ruský diplomat vykonávať špionážnu činnosť. Vynárajú sa všaj viaceré otázniky. Prečo to Pellegrini oznámil až po dvoch týždňoch a prečo to urobil v čase, keď vláda rozhodovala o migračnom pakte OSN o migrácii, či v čase, kedy sa slniečkari obávajú, že odchodom Miroslava Lajčáka z postu ministra zahraničia sa Slovensko odkloní od “proeurópskej a proatlantickej” orientácie?

Pritom je paradoxom, že práve spojenec Západu Spojené štáty americké od migračného paktu odstúpili ako prvé a Rusko práve naopak, pakt OSN o migrácii zrejme v Marrákeši príjme.

Premiér Pellegrini ale týmto krokom povzbudil aj nebezpečnú rusofóbiu, ktorá sa na Slovensku rozmáha ako mor. Povzbudil fanatikov a nenávistné mainstreamové médiá, ktoré doteraz v jednom kuse vypúšťali bludy o tom, aké je Rusko pre nás nebezpečné, ako všade Rusi ovplyvňujú voľby a ako všade majú svojich agentov snažiacich sa o rozvraz európskych krajín.

Povedzme si to otvorene. Každá veľmoc má v krajinách po celom svete diplomatov, ktorí však okrem diplomatickej činnosti vykonávajú, mierne povedané,  aj “pozorovaciu a monitorovaciu činnosť.”

Nehovoriac o skutočných agentoch, ktorí sú pre daný štát väčším nebezpečenstvom než diplomati. Lenže to nie je len o Rusku. Len naivný človek si môže myslieť, že túto činnosť nerobia aj Spojené štáty americké a iné krajiny Západu.

Reklama

Pellegrini však vyhostením ruského diplomata vyslal do sveta signál, na ktorej strane stojíme. Je to však nešťastné riešenie. Slovensko totiž od nového roka preberá predsedníctvo v organizácii OBSE, kde sme si dali ako jednú z hlavných priorít ukľudnenie situácie medzi Ruskom a Ukrajinou. Vyhostením ruského diplomata, sme sa však stali pre Rusko nedôveryhodným partnerom do diskusie. Rusko označilo vyhostenie svojho diplomata za nepriateľský čin Slovenska.

Pellegrini teda zhoršuje naše vzťahy s Ruskou Federáciou, ktoré boli doteraz na veľmi dobrej úrovni. Nie všetci však s Pellegriniho politikou súhlasia. A to dokonca aj v jeho strane.

V kuloároch sa už dlhšie hovorí , že v strane SMER nastáva ideologický rozkol. Na jednej strane je to liberálnejšie a pravicovejšie krídlo na čele s Pellegrinim a Lajčákom (to by vysvetľovalo, prečo sa premiér za žiadnu cenu nechce vzdať Lajčáka) a na strane druhej je to krídlo ľavicovejšie a konzervatívnejšie na čele s Robertom Ficom a Ľubošom Blahom.

A práve Ľuboš Blaha sa ostro vymedzil voči vyhosteniu ruského diplomata. Prinášame vám jeho reakciu v plnej verzii :

“A kedy začneme vyhosťovať amerických agentov?! Tých, čo tu organizujú prevraty, majdany, “slušnéslovenská” a ďalšie svinstvá?! Kedy začneme vyhosťovať zbrojárskych lobistov a vojnových štváčov?! Kedy začneme vyhosťovať rusfóbov a agentov CIA?!

Reklama

Nerozumiem rozhodnutiu o vyhostení ruského diplomata a budem sa pýtať na dôvody. Pevne dúfam, že nejde o nič politické a že toto nijako nezhorší naše dobré vzťahy s Ruskou federáciou, na ktorých mi veľmi záleží.

V tejto chvíli viem povedať len toľko, že rozhodnutie o vyhostení ruského diplomata ma sklamalo.

Musíme robiť všetko preto, aby sme zastavili šírenie nechutnej rusofóbie.

Liberálni pubertiaci blúznia, že ruský agent je každý, kto má iný názor ako oni.

Šašo z prezidentského paláca vyvreskuje, že treba zbrojiť, lebo Rusko je bezpečnostná hrozba.

Mimovládky financované z USA tu vybľakujú, že všetci, čo si vážime Rusko, sme nepriatelia štátu.

V takejto prihlúplej paranoidnej atmosfére, ktorú tu vytvára hrstka rusofóbnych idiotov z médií a bratislavských kaviarní, je rozhodnutie o vyhostení diplomata Ruskej federácii mimoriadne nešťastné.

Verím, že bude nasledovať krok, ktorý rozptýli všetky politické obavy a vyhostení budú aj špióni západných mocností – lebo asi nikto neverí tomu, že by tu zrovna Američania nemali ani jedného agenta. A teraz nemyslím Bútoru.

Zaujíma ma názor ruského veľvyslanectva na to, čo sa odohralo. Budem sa naň pýtať.

Verím, že toto neohrozí slovensko-ruské priateľstvo.

Reklama

V tejto chvíli môžem povedať len jedno: k Rusku sa musíme správať s úctou. Zaslúži si to.”

Samuel Gdovin

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali