Niekoľko prieskumov ukázalo, že z tých, čo pravidelne pili kávu, umrelo počas prieskumu menej ľudí.
Ako dokáže káva predĺžiť život?
Poprední zdravotníci objavili až 1 000 antioxidantov v kávových zrnkách a stovky ďalších, ktoré vznikajú počas restovania. Antioxidanty pomáhajú bojovať so zápalmi, ktoré sú hlavnou príčinou početných chronických stavov vrátane artritídy, aterosklerózy a mnohých rôznych druhov rakoviny.
Káva neutralizuje voľné radikály, ktoré existujú v prírode ako súčasť obvyklých metabolických funkcií.
V prieskume, ktorý sa konal spolu s Národnou lekárskou knižnicou USA a Národným zdravotníckym ústavom, zistili súvislosť medzi konzumáciou kávy a úmrtnosťou v desiatich európskych krajinách. V článku píšu:
“Konzumácia kávy zaistí vplyv radu biologicky aktívnych látok, vrátane mnohých, ktoré majú antioxidačnú aktívnosť. Väčšia konzumácia kávy súvisí tiež s nižšou úrovňou zápalov, rezistenciou voči inzulínu a zmenšením rizika vzniku cukrovky.“
“Nedávne prieskumy v USA ukázali, že väčšia konzumácia kávy mala za následok menšie riziko úmrtnosti na všetky príčiny,“ poznamenali experti.
Výskumníci dospeli k záveru, že ľudia, ktorí pili viac kávy, mali menšie riziko úmrtia na všetky choroby v porovnaní s tými, ktorí ju nepili, ale s ohľadom na fajčenie a ďalšie nezdravé zvyky.
Vedci z Harvardskej univerzity lekárskej dodali, že káva má stovky komponentov. “Vieme ale, že jedna látka, kyselina chlorogenová, pôsobí ako antioxidant (ktorý pomáha nášmu organizmu v boji so škodlivým vplyvom oxidácie).
“Kyselina chlorogenová môže tiež obsahovať gény, ktoré zvyšujú citlivosť voči inzulínu a znižujú riziko vzniku cukrovky 2. typu,“ dodali vedci.