Prečo by katolíci mali naďalej sledovať správy napriek protináboženskej a progresívnej zaujatosti

Prečo by katolíci mali naďalej sledovať správy napriek protináboženskej a progresívnej zaujatosti

Bratislava 18. decembra 2023 (HSP/ Catholic Herald/ Foto: Pixabay)

 

Karl Gustel Wärnberg sa pre Catholic Herald zamýšľa nad tým, prečo by mali katolíci naďalej sledovať správy aj napriek tomu, že verejnosť je zaujatá voči náboženstvu a progresívnym myšlienkam

televízia
Ilustračné foto

„Medzi mnohými veriacimi – najmä v tradičnejších kruhoch – som sa stretol s tendenciou vyjadrovať skeptický postoj k potrebe čítať správy. Podľa všetkého ide o to, že slová a sprievodné záležitosti tohto sveta rozptyľujú pozornosť,“ napísal v úvode Wärnberg. „ Namiesto toho by sme mali upriamiť svoju myseľ na vyššie úrovne a božstvo,“ uviedol.

Reklama

Podľa jeho slov sú takéto myšlienky pochopiteľné, najmä tvárou v tvár mnohým malichernostiam, ktoré sa dnes vydávajú za “správy”. Nehovoriac o často protináboženskom zameraní a agresívnej progresívnej agende väčšiny dnešných mainstreamových médií. „Tendencia príliš sa sústrediť na nadpozemské veci však môže ísť na úkor účasti na nevyhnutných každodenných bojoch, ktorým musíme čeliť ako katolíci žijúci vo svete. A to v čase, keď svet potrebuje katolíkov viac ako kedykoľvek predtým,“ zamýšľa sa.

„Bol to môj priateľ, ktorý ma ako prvý oslobodil od mojej vlastnej averzie voči správam. S istou hrdosťou som mu povedal, že už niekoľko rokov jediný novinový článok, ktorý som čítal, bol článok z novín z 18. storočia, ktorý opisoval prejav Edmunda Burka v Dolnej snemovni. Na môjho priateľa to neurobilo dojem,“ povedal Wärnberg. „ Ako katolíka ma informoval, že je vlastne mojou povinnosťou vedieť, čo sa deje vo svete,“ dodal.

Reklama

„Ako inak by som sa mohol modliť za tých, ktorí trpia? Ako inak by som mohol byť informovaný o dobe, v ktorej sa nachádzame, a lepšie sa pripraviť na to, aby som ju zmenil k lepšiemu?“ opýtal sa.

V článku uverejnenom v Catholic Herald citoval Wärnberg otca Fredericka Williama Fabera, anglického autora hymnických piesní a teológa, ktorý v roku 1845 konvertoval z anglikánstva na rímskokatolícku vieru, a jeho myšlienku o úctivom podriadení sa dnešnému vedeniu Cirkvi. Jeho myšlienka však bola širšia – a pomáha nám v tom, ako pristupovať k zastrašujúcemu hluku a rozsahu dnešnej spravodajskej ponuky : „Podstata herézy spočíva v neposlušnom a starodávnom uctievaní minulých vekov Cirkvi v protiklade k súčasnému veku, v ktorom spočívajú povinnosti človeka.“

Svätý Gregor Veľký nám pripomenul, že svätosť nie je vyhradená len pre tých, ktorí sú v posvätnom ráde, a napísal: „Milosť rozjímania nie je niečo, čo sa dáva veľkým, ale odopiera sa nízkym. Dostáva ju mnoho veľkých ľudí, ako aj mnoho pokorných, a to tak medzi tými, ktorí žijú v chrámoch oddelene od sveta , ako aj medzi ženatými. Ak teda žiadny stav medzi veriacimi nie je vylúčený z milosti rozjímania, každý, kto si vnútorne stráži svoje srdce, môže byť touto milosťou osvietený.“

Podobne aj Ján Chryzostom, jeden z prvých cirkevných otcov, ktorý pôsobil ako arcibiskup Konštantínopolu, napísal: „Nehovorím vám, aby ste opustili mestá a nechali bokom podnikanie, ktoré robíte. Nie. Mali by ste zostať tam, kde ste, ale praktizovať cnosť. Popravde, bol by som radšej, keby tí, čo žijú uprostred miest, vynikali svojou cnosťou ako tí, čo odišli žiť do chrámov hôr.“

Inými slovami, pre väčšinu z nás je naším údelom žiť vo svete, ale nebyť jeho súčasťou. „ To nie je ľahké rozlíšiť. Keď čítame protichodné rozprávania v správach, môže sa zdať, že je ťažké rozlíšiť, čo je pravda. Mali by sme sa my na Západe postaviť úplne na stranu našich spojencov v Izraeli? Alebo sme svojím rozsahom protiútoku do Gazy zašli príliš ďaleko, ako uvádzajú niektoré spravodajské kanály?“ opýtal sa Wärnberg a pokračoval :„Nemôžem vám dať odpoveď, ale môžem povedať, že je našou povinnosťou klásť si tieto otázky a neodpútať sa od osudu svojich blížnych.“

Reklama

Svoj život musíme vždy orientovať na Boha. Aj svetskí autori pripúšťajú, že takúto múdrosť nemožno nájsť tu na zemi. Nassim Nicholas Taleb vo svojej vplyvnej knihe z roku 2007 The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable (Čierna labuť: Vplyv veľmi nepravdepodobného) tvrdí : „Ak chcete predpovedať budúcnosť alebo byť v predstihu v chápaní sveta, nemá pre vás čítanie správ žiadnu skutočnú výhodu.“

Napriek tomu, ak si chceme plniť svoje povinnosti kresťanov, kritický prístup k správam nie je zďaleka v rozpore s naším poslaním. „ Pri takomto prístupe môžeme dospieť k záveru, že mnohé médiá nám v chápaní sveta skôr prekážajú, ako pomáhajú,“ tvrdí Wärnberg. Podľa neho je jedným z liekov podpora “alternatívnych” možností, ako je napríklad katolícka žurnalistika , alebo čítanie protichodných rozprávaní a zároveň k nim pristupovať vo svetle evanjelia.

Určite existuje veľa falošných, nepresných správ – ale tvrdenie, že poznanie súčasného sveta je prekážkou svätosti, je rovnako zlým prípadom nepresných správ. „Katolíci musia byť v obraze, aby boli informovaní o udalostiach a aby sa zapájali do aktuálneho diania vo svete,“ dodal na záver.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali