Prečo Američania nemôžu zaútočiť na Venezuelu?

Prečo Američania nemôžu zaútočiť na Venezuelu?

Bratislava 2. júna 2019 (HSP/Foto:TASR/AP/Miraflores Press Office)

 

Téma Venezuely sa postupne stráca zo stránok americkej tlače a americké mainstreamové média už dávnejšie píšu o “Guaidovom nevydarenom pokuse o prevrat”. Používajú minulý čas, čo môže znamenať, že  už aj propagandisti v USA chápu, že ďalšie kolo amerického tlaku na Venezuelu sa skončilo neúspechom. Ale na druhej strane americkí jastrabi aj naďalej šíria svoje nenávistné výpady na adresu Venezuely a vyhrážajú sa stále vojenským útokom. Svoje slová však nemôžu podložiť žiadnymi činmi, čo má objektívne príčiny

Na snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro

Časť amerických politikov je stále presvedčená, že sa im vždy podarí dosiahnuť “dobré výsledky aj pri zlej hre”. Situáciu vo Venezuele však podcenili, Rusi a Číňania Madurovi pomohli natoľko, že sa farebná revolúcia nepodarila. Američania nemajú žiadne reálne možnosti, ako vo Venezuele zasiahnuť, ich demonštratívne a škandálne aktivity v OSN namierené voči venezuelským diplomatom už vnímajú ako prejav americkej neschopnosti diplomati takmer všetkých krajín sveta. Vyhlásenia amerických diplomatov o tom, že “Madurov režim je fakticky mŕtvy” vyvolávajú úsmevy na tvári a množia sa antiamerické tvrdenia typu, že “zombie Maduro si vedie nad očakávanie dobre, keď dokáže neustále odolávať americkému tlaku a útokom”.

Reklama

Takisto tvrdenia amerických diplomatov, že “Madurových diplomatov musia okamžite nahradiť diplomati Guaida” sú prejavom americkej bezmocnosti. To isté už minulý rok hovorili Američania na adresu sýrskych diplomatov v OSN. Hovoriť si môžu Američania čo chcú, ich predstavy však svet už neakceptuje. Sýrski Asadovi diplomati sú skutočnosťou, rovnako ako Madurovi venezuelskí diplomati, s touto skutočnosťou sa musia Američania zmieriť.

Či bude sedieť Guaido vo venezuelskom prezidentskom paláci, OSN alebo vo venezuelskom väzení, ukáže čas. Maduro sa už netají ani s tým, že za ním čoraz častejšie behajú rôzni opoziční členovia Guaidovej suity, ktorí sa snažia získať pri kapitulácii čo najlepšie pozície, tento pohyb nedokážu zastaviť ani Američania. A bezmocnosť Američanov vynikne ešte viac, keď človek počúva amerického politika Lindesy Grahama, ktorý v Kongrese hovorí o tom, ako Číňania, Rusi a Kubánci posielajú do Venezuely svoje vojská a Američania mlčia. “Kde je naša lietadlová loď, prečo ešte vo Venezuele nezasiahla?” burcuje jeden z hlavných washingtonských rusofóbov.

Reklama

Ak by si rusofóbi prečítali verejne dostupné informácie poskytované Pentagonom, tak by zistili že USA nemajú žiadnu lietadlovú loď, ktorú by mohli v oblasti Latinskej Ameriky nasadiť. V Indickom a Tichom oceáne majú Američania k dispozícii 100 tisíc vojakov, desiatky bojových lodí a v tejto oblasti patrolujú vždy minimálne dve lietadlové lode americkej flotily. K dispozícii majú Američania 11 lietadlových lodí (ak nerátame novú lietadlovú loď Ford, ktorú odmieta americké námorníctvo prebrať do služby, preberie ju až v októbri 2019, keď sa problémy odstránia). Lietadlové lode nemôžu byť v službe neustále, časť z nich sa nachádza v dokoch, pretože aj lietadlové lode potrebujú servis, väčšina amerických lietadlových lodí je už teraz vyťažená, časť sa nachádza v domovských prístavoch kvôli servisu.

Na základe Moonrovej doktríny považujú Američania Latinskú Ameriku za svoj “zadný dvor” a nikdy necítili potrebu v Latinskej Amerike nasadzovať lietadlové lode. Dlhodobo mali Američania problém len s Kubou a Nicaraguou a verili, že Kubu a Nicaraguu budú vedieť pacifikovať len za pomoci svojho letectva. Venezuela im však spoločne s Bolíviou urobila škrt cez rozpočet. Lenže ako reagovať, keď už všetci vedia, že americká armáda má viac menej dekoratívny charakter, americká pechota nedokázala vyriešiť určené úlohy v Afganistane či Iraku a so zvesenými hlavami sa musela z uvedených krajín stiahnuť? Dnes bojujú za Američanov úspešne len výsadkári, Navy Seals, námorná pechota či súkromní žoldnieri. Tí by však v konflikte s vyššou intenzitou a mohutnejším nasadením bojových síl dopadli veľmi zle, pretože ich počet je obmedzený.

Takže zhrnutie. Američania nemajú koho proti Venezuele poslať. Nemajú dostatok financií na vojenskú kampaň voči Venezuele, bežní americkí vojaci nedokážu plniť úspešne bojové úlohy, príslušníkov špeciálnych vojsk nie je dostatok na dlhodobejšiu a náročnejšiu kampaň, väčšina z nich je plne vyťažená na Blízkom východe a v Ázii. Americkí piloti by utrpeli pri útoku na Venezuelu vyššie straty, kolumbijská a brazílska zástupná armáda, ktorá by bojovala na strane USA sa takisto do konfliktu veľmi zapojiť nechce, pretože situácia v Kolumbii a Brazílii takisto nie je taká, že by dokázali vojnu voči Venezuele viesť. Venezuelci navyše majú dostatok možností ako napríklad v Kolumbii aktivizovať protivládne ľavicové jednotky, ktoré zbrane stále nezložili, aj keď značne obmedzili svoje bojové aktivity. A schopných hrdlorezov typu Pinochet, ktorý by dokázali samostatne riešiť americké rozkazy proste Američania v Latinskej Amerike už nemajú. Pinochetova 17 ročná diktatúra je minulosťou, rovnako a môže byť čoskoro minulosťou diktatúra Američanov na Blízkom východe či v Latinskej Amerike.

V USA však žijú aj triezvo uvažujúci politici a odborníci, aj v CIA. Týmto politikom a odborníkom je zrejmé, že v Latinskej Amerike mnohí “Američanov otvorene nenávida”. Doby, keď mohli Američania arogantne útočiť na Grenadu (1983) alebo Panamu (1989) sa skončili, rovnako ako sa skončilo obdobie jednopolárneho sveta. Američania nemôžu vojensky riešiť situáciu v Latinskej Amerike, spoliehajú sa len na CIA a podkupné a skorumpované elity v jednotlivých krajinách, ktoré im slúžia. Ale už ani na tieto elity nie je taký spoľah, aký by si Američania priali. Dôkazom je lavírovanie a manévrovanie Brazílie či Kolumbie, ktoré sa veľmi obávajú konfliktu s Venezuelou, čoraz tvrdší protiamerický odpor Mexičanov, Bolívijcov, Kubáncov, Haiťanov či Nicaragujčanov voči americkej politike. Rusi a Číňania sa stali tŕňom v americkej päte a pod vplyvom Ruska a Číny sa aj v Latinskej Amerike začína zbierať čoraz viac odporcov voči USA.

Mimochodom Lindsay Grahamovi odpovedal aj hlavný veliteľ amerických ozbrojených síl v Latinskej Amerike Craig Faller, ktorý na pôde Kongresu uviedol na otázku rusofóba Grahama, prečo nie je ešte voči Venezuele nasadená americká bojová skupina s lietadlovou loďou v čele, že “Američania pokračujú v Latinskej Amerike, vrátane Venezuely vo svojej každodennej práci zameranej na to, aby USA nestratili dôveru Latinskej Ameriky, pretože Američania vnímajú štáty Latinskej Ameriky ako svojich priateľov a susedov”. Rusofóbi hádam porozumeli, že vlastne admirál Craig Faller otvorene Grahamovi povedal: “žiadna lietadlová loď a vojenské jednotky voči Venezuele nasadené byť nemôžu”.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali