Pozor, Ukrajina! Prichádza Rakúsko – Uhorsko – Slovenská ríša

Pozor, Ukrajina! Prichádza Rakúsko – Uhorsko – Slovenská ríša

Viedeň 6. júna 2023 (HSP/Politico/Foto:Twitter/Kronen Zeitung)

 

V Rakúsku a na Slovensku sú na vzostupe proruskí politici v duchu maďarského Viktora Orbána, tvrdí magazín Politico

Herbert Kickl
Na snímke predseda strany FPÖ Herbert Kickl

Podľa Politico je rakúsky politik Herbert Kickl proruský a protiamerický konšpiračný teoretik, ktorý chce z alpskej krajiny urobiť “pevnosť” proti migrácii. Je tiež favoritom na to, aby sa stal budúcim lídrom svojej krajiny.

Reklama

Kicklova pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) vedie v celoštátnych prieskumoch verejnej mienky od novembra o niekoľko percentuálnych bodov, keďže prudko rastúca inflácia a veľký nárast počtu žiadostí o azyl podnecujú nespokojnosť so súčasnou vládou, koalíciou stredopravej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených. Keďže druhú hlavnú opozičnú stranu, sociálnych demokratov, sužujú vnútorné boje, Kicklova strana má najväčšiu šancu za posledné roky prevziať moc.

To by znamenalo veľké problémy pre Európsku úniu, ktorá sa už teraz snaží vyrovnať s Maďarskom.

Reklama

Rakúsko nie je jedinou krajinou v regióne, ktorá je náchylná na orbánovskú politiku.

Aj susedné Slovensko sa nachádza, ako to nachádza Politico, na pokraji populistickej obrody. Smer-SD – ktorého líder, bývalý premiér Robert Fico, bol v roku 2018 donútený odstúpiť z funkcie, vedie v prieskumoch pred predčasnými voľbami, ktoré sa majú konať v septembri. Fico prisľúbil, že v prípade zvolenia ukončí vojenskú podporu Slovenska susednej Ukrajine.

Európski predstavitelia varujú, že víťazstvo proruských síl na Slovensku a v Rakúsku by dalo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi do rúk silný nástroj proti Ukrajine, čo by mu uľahčilo oslabenie sankcií a úsilia EÚ o pomoc Ukrajine.

Voličská podpora FPÖ sa v minulosti ukázala ako nestála a tento posledný nárast je pravdepodobne spôsobený skôr frustráciou z toho, čo mnohí Rakúšania považujú za nefunkčnosť súčasnej vlády, než nádejou na obnovu pod vedením krajnej pravice, uviedol Politico.

Napriek tomu nemožno ignorovať nedávny rozbeh strany.

Reklama

Kickl, ktorý pôsobil ako minister vnútra počas krátkej koalície FPÖ s ÖVP exkancelára Sebastiana Kurza od roku 2017, je v Bruseli známou tvárou. Nespomína sa naňho v dobrom. Jedným z Kicklových prvých krokov vo funkcii ministra vnútra bola zmena názvu rakúskych registračných centier pre žiadateľov o azyl na “odchodové centrá.”

Najbližšie riadne voľby v Rakúsku sa uskutočnia až na jeseň budúceho roka, ale pretrvávajúce napätie v súčasnej koalícii pod vedením kancelára Karla Nehammera, ktorého ÖVP v súčasnosti zaostáva za FPÖ o osem bodov, zvyšuje vyhliadky na skorší termín hlasovania.

“Nestal som sa predsedom strany, aby som viedol v prieskumoch, ale aby som vyhral voľby,” povedal nedávno Kickl.

Kickl prisľúbil, že využije právo veta Rakúska v Európskej rade, aby zvrátil podľa neho “nezmyselné” sankcie bloku voči Rusku.

Počas nedávnej návštevy Budapešti, kde sa stretol so svojím mentorom Orbánom, sa Kickl netajil svojím cieľom premeniť Rakúsko na druhé Maďarsko, ktoré chválil ako “útočisko národného sebaurčenia a odporu proti globalistickým zásahom z Bruselu.”

Reklama

FPÖ zároveň od začiatku vojny  na Ukrajine predložila v rakúskom parlamente desiatky proruských uznesení. Za posledný rok vydala aj desiatky tlačových správ, v ktorých vyzýva na zrušenie sankcií voči Rusku.

Migrácia však zostáva hlavnou témou FPÖ. Vzhľadom na to, že počet žiadostí o azyl v Rakúsku sa minulý rok strojnásobil, čo je najväčší percentuálny nárast v EÚ, je to téma, ktorá rezonuje.

V súlade s Kicklovou rétorikou “pevnosti” sa mnohé priority FPÖ zameriavajú na kultúrnu identitu. Jedna z iniciatív zameraná na záchranu rakúskych malomestských hostincov napríklad sľubovala dotácie, ale len v prípade, že príjemcovia budú podávať “tradičné a regionálne špeciality.”

Iná iniciatíva nariaďovala, aby deti na školských ihriskách hovorili po nemecky, pokračuje autor v kritike redakcii Politicko nepohodlných názorov.

V januári skončila strana na druhom mieste v regionálnom prieskume v Dolnom Rakúsku, najväčšej spolkovej krajine, čím prerušila dlhoročnú absolútnu väčšinu ÖVP. To prinútilo stredopravú stranu ísť do koalície s krajnou pravicou v tejto spolkovej krajine.

Podobný scenár sa odohral o niekoľko týždňov neskôr v spolkovej krajine Salzbursko, kde sa vďaka silnému finišu FPÖ dostala do regionálnej vlády.

Na celoštátnej úrovni však Kickl pravdepodobne nebude hrať druhé husle. Za posledných 25 rokov už dvakrát súhlasil s takýmto usporiadaním ako mladší partner ľudovej strany a obe koalície sa skončili rozpadom strany v dôsledku škandálov a vnútorných rozporov.

Kickl tvrdí, že jeho cieľ je tentoraz jasný. Byť Volkskanzlerom – ľudovým kancelárom.

 

Kickl verzus Zelenskyj

Kickl sa stal známy aj na konci marca keď sa s poslancami FPÖ odmietol zúčastniť prejavu ukrajinského prezidenta v dolnej komore rakúskeho parlamentu.

Reklama

Keď Zelenskyj začal tradične žiadať o peniaze a zbrane, opoziční poslanci vytiahli papierové transparenty s výzvou, aby predstavitelia krajiny rešpektovali neutralitu uvedenú v ústave, ako aj odmietli priamu alebo nepriamu účasť na konflikte na Ukrajine. Potom vyzývavo opustili zadnú časť schôdze.

“Môžeme tiež povedať, že bude z pódia šíriť ukrajinskú propagandu, propagandu NATO alebo americkú propagandu,” povedal Kickl pred prejavom Zelenského.

“Je neprípustné, aby sa z parlamentu stala propagandistická platforma bojujúceho štátu,” dodal šéf FPÖ.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali