“Poznám prípady ľudí, ktorí prišli o klientov, pretože úprimne hodnotili EÚ.” Lipovská o Únii ako nedemokratickej sekte

“Poznám prípady ľudí, ktorí prišli o klientov, pretože úprimne hodnotili EÚ.” Lipovská o Únii ako nedemokratickej sekte

Praha 6. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Spoluzakladateľka hnutia Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková zdieľala na svojom Facebooku odkaz na rozhovor Kataríny Perknerovej s analytičkou a členkou správnej rady Inštitútu slobody a demokracie, členkou Rady ČT Hanou Lipovskou, ku ktorej osobnosti politička vyslovila aj svoj postoj

európska únia
Ilustračné foto

Majerová Zahradníková adresovala Lipovskej aj neobvykle dojemné slová, keď hodnotila ekonómku za jej vlastnosti a myšlienky.

Reklama

“Hana Lipovská, priateľka, ekonómka, členka Rady ČT a žena, ktorej názory a usilovnosť (vo všetkom čo robí), si nesmierne vážim. Hoci je veľmi mladá, je nesmierne múdra, hĺbavá a pokorná. Čo veta, to perla a podpísala by som snáď každú z nich. Vďaka Hanička,” stojí na úvod príspevku.

 

Reklama
Téma ohrozenia slobody

V prvom rade Zuzana Majerová Zahradníková cituje Lipovskú ohľadne tém ohrozenie slobody.

“Čím viac rastie tlak na autocenzúru a človek sám seba stráži a anticipuje, čo všetko by sa mohlo stať. V tom vidím ohrozenie vnútornej slobody,” domnieva sa členka Rady ČT.

“Tlak pochádza od neslobodne zmýšľajúcich zbabelcov, ktorí nevedia argumentovať a obhajovať svoje názory a odmietajú prijať výsledky demokratickej súťaže, v ktorej nevíťazia. Preto sa snažia presadiť agresivitou, hrubosťou a nálepkovaním,” uviedla Lipovská.

V tejto súvislosti dodala, že časť spoločnosti buďto túto hru neprehliadla, alebo chce mať pokoj, a tak prihliada tomu, ako publikovanie určitých názorov prináša problémy.

“Poznám prípady ľudí, ktorí prišli o klientov, pretože úprimne hodnotili Európsku úniu, alebo sa zastali niekoho, kto v danej chvíli nebol populárny. To je možno horšie ako politický alebo policajný tlak, aký poznáme z minulého režimu. Opäť sa vracia heslo: Kto nejde s nami, ide proti nám. Výstižne to opísal kardinál Duka, keď hovoril o ,ideologickom aktivizme v novinárčine’,” poznamenala v rozhovore ekonómka.

Reklama

 

Ako to ide dokopy s učením katolíckej cirkvi?

V rozhovore padla zmienka o tom, že heslom inštitútu je neobmedzená výmena názorov, nezakazovanie akýchkoľvek myšlienok a pohľadov na svet, kritika náhubkov a nálepiek. V tejto súvislosti zaznela otázka, ako to ide dokopy s učením katolíckej cirkvi, ktorá je samý príkaz, obmedzovania, varovanie.

“Keď sa pozriete na desatoro, ktoré je najznámejším zoznamom tých, ‘obmedzení ‘, tak začína veršom, ktorý sa málokedy cituje: Ja som ťa vyviedol z otroctva. Hneď na začiatku teda hovorí, že je to súpis pravidiel pre človeka, ktorý chce žiť v slobode a nebojí sa prevziať zodpovednosť. Cirkev reprezentuje filozofiu, náuku, vieru, ktorá je založená na slobodnej vôli. A tá si vyžaduje obrovskú oddanosť a lásku k slobode a schopnosť prevziať absolútnu zodpovednosť za svoje činy. Myslím, že kardinál Dominik Duka je krásnym príkladom, pretože slobodu stratil, opakovane o ňu bojoval a veľmi dobre vie, akú hodnotu má,” vyslovila sa Lipovská.

 

Vzťah peňazí a slobody

V rozhovore prehovorila k téme vzťahu peňazí a slobody, o ktorom často podľa jej slov diskutuje s kolegami.

Reklama

“Keď ochorie chudák, nemôže si kúpiť najlepšiu starostlivosť na súkromnej klinike. Bohatý človek si to zariadiť vie. Zdá sa teda, že bohatstvo je zdrojom absolútnej slobody. Keď ale s takými ľuďmi hovoríte, priznávajú, že ich majetok zväzuje, nemôžu sa voľne sťahovať, boja sa o svoju bezpečnosť, o rodinu. Človek túži po bohatstve, aby získal slobodu, ale keď ho má, môže o ňu prísť. Chudobný človek sa nemôže zobrať a odletieť na Maldivy, ale nakladá so svojím životom, ako chce. Aj to je určitý typ slobody …,” uviedla ekonómka.

 

Vzťah k minoritám

V rozhovore sa vyjadril k vzťahu k minoritám, kde Lipovská konštatuje problém.

“Sloboda a demokracia sú pre všetkých, ale v okamihu, keď vyzobávajú jednotlivé zoskupenia, začíname kastovať, kádrovať a hovoriť, že z nejakých dôvodov majú právo na dodatočnú slobodu. V tom vidím ohrozenie, pretože sloboda je celistvá, nedeliteľná,” vyjadrila názor členka Rady ČT.

Platí to aj v ekonomickej oblasti, kedy niektorí si dokážu zariadiť dotácie a iní nie.

“Dám vám príklad dvoch tlačiarenských firiem. Jedna je úspešná, dravá a o dotácie nežiada. Druhá vyrába s vyššími nákladmi, prosperuje menej, ale požiada o dotácie, ktoré dostane. Vďaka tomu začne vyrábať s nižšími nákladmi ako tá prvá, ktorá svojimi daňami pomohla konkurenčnému podniku s dotáciou. A nakoniec musí z trhu odísť. Preto hovorím, že potrebujeme dotačný detox, zbaviť ekonomiku všetkých dotačných titulov a grantov,” uviedla.

 

Prijímanie pravidiel je nepísaná povinnosť

Lipovská je známa svojou kritiku plánu obnovy Európy, ktorý neznamená, že silnejší pomáhajú slabším.

“Znamená, že tí, ktorí sa zadlžovali menej ako ostatní a regulovali o niečo menej, vrátane našej krajiny, budú teraz doplácať na tých, ktorí sa bezuzdne zadlžovali a zo svojich krajín kapitál vyhnali. Európska únia bola spočiatku ľuďmi vnímaná ako medzinárodná organizácia, v ktorej má každý člen svoj hlas. A keď sa mu niečo nepáči, neprijme to. Únia sa ale čím ďalej viac premieňa v nedemokratickú sektu, kedy prijímanie pravidiel je nepísaná povinnosť, a ak odmietnete alebo niečo namietate, stihne vás osud Poľska, Maďarska alebo katalánskeho politika Carles Puigdemonta,” podotkla Lipovská.

 

Reklama

https://www.facebook.com/zuzanamajerova.cz/posts/3323579004401244

 

Aj keď teoreticky platí, že na zásadných veciach sa musia dohodnúť všetci lídri dvadsaťsedmičky, podľa Lipovskej je ich ale stále menej, ako ukázala štvordňová Európska rada, ktorá sa skončila 21. júla.

“Predstavitelia suverénnych štátov sa dostávajú pod taký tlak, že buď vopred rezignujú na záujmy vlastnej krajiny, ako náš premiér, ktorý pred odletom do Bruselu deklaroval, že nebude troublemaker, alebo podľahnú atmosfére až na mieste,” pripomenula.

Dodala, že častokrát im chýba aj súhlas národných parlamentov: česká snemovňa napríklad dala premiérovi bianco šek s tým, že má v Bruseli obhajovať to, čo odhlasuje vláda.

Reklama

“Tá sa však k téme zišla až po zasadnutí poslancov. Snemovňa nevyužila svoje základné právo zviazať premiérovi ruky. Potom by mohol v Bruseli povedať, že nemôže hlasovať pre plán obnovy, lebo mu to volení zástupcovia ľudu zakázali. Zdalo sa, že mnoho poslancov ani nevedelo, o čom konkrétne hlasuje,” uviedla.

Práve tu Lipovská vidí úlohu Inštitútu slobody a demokracie, ktorý by im mal predkladať rôzne podklady, analýzy, informácie.

“Dôležité sú totiž nielen smernice EÚ, ale aj dôvodovej správy, ktoré neexistujú v češtine,” upozornila.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

16:48

Klimatická kríza negatívne ovplyvňuje financie jednotlivcov aj firiem. Zhoršenie situácie, a to aj na Slovensku vníma Európska environmentálna agentúra (EEA), ktorá odporučila, aby sa ľudia na takéto zmeny lepšie pripravili.

Povodne či poveternostné extrémy zvýšili klimatické riziká najmä v oblasti energetiky, vody a dopravy. Takéto prírodné živly môžu mať zničujúce následky na infraštruktúru aj hospodársku činnosť.

16:25

Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie (EK) na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Richard Kubas.

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku sa v tomto roku podľa EK zrýchli na 2,2 % z vlaňajších 1,6 %.

15:26

Strany Smer-SD i Hlas-SD v najbližšom období utlmia svoje aktivity v rámci kampane k voľbám do Európskeho parlamentu (EP). V súvislosti s atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a deklarovanou snahou o upokojenie spoločnosti to uviedli zástupcovia oboch strán, podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

15:09

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) súhlasí s potrebou zjednotenia sa a odsúdenia nenávisti. Diskusia na spoločnom stretnutí politických strán je podľa neho nevyhnutná. Uviedol to v reakcii na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho na stretnutie lídrov všetkých parlamentných strán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali