Nemecko: O požiaroch v amazonskom pralese by mali hovoriť lídri G7

Nemecko: O požiaroch v amazonskom pralese by mali hovoriť lídri G7

Paríž/New York 23. augusta 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Požiare pustošiace amazonský dažďový prales predstavujú “akútne ohrozenie” a svetoví lídri by o ňom mali diskutovať na víkendovom summite G7 vo Francúzsku. Vyhlásil to v piatok hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej

Záber z požiaru

“Rozsah požiarov v Amazónii je šokujúci a je hrozbou nielen pre Brazíliu a ďalšie postihnuté krajiny, ale aj pre celý svet,” povedal v Berlíne novinárom Steffen Seibert.

Reklama

Kancelárka Merkelová je podľa jeho slov presvedčená, že toto “akútne ohrozenie” amazonského dažďového pralesa patrí na program rokovania počas víkendového stretnutia lídrov G7, píše agentúra AFP.

Z údajov brazílskeho Národného ústavu pre vesmírny výskum (INPE) vyplýva, že počet lesných požiarov v Brazílii vzrástol počas prvých mesiacov roku 2019 v porovnaní s vlaňajškom až o 84 percent.

Reklama

Od januára do augusta bolo zaznamenaných takmer 73.000 požiarov. Za celý rok 2018 ich pritom bolo 39.759, uviedol INPE. Ide o najväčšie množstvo požiarov v amazonskom dažďovom pralese od roku 2013 po tom, ako ich počet v posledných dvoch rokoch klesal.

Od minulého štvrtka bolo podľa INPE identifikovaných viac než 9500 nových požiarov, z ktorých väčšina vypukla v Amazónii.

 

4:33 Bolsonaro kritizoval Macronov návrh riešiť požiare v Brazílii na summite G7

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro kritizoval vo štvrtok na Twitteri návrh svojho francúzskeho náprotivku Emmanuela Macrona, aby sa o ničivých požiaroch v amazonskom dažďovom pralese diskutovalo na víkendovom summite G7. Píše o tom v noci na piatok agentúra AFP.

Reklama

Podľa Bolsonara “návrh francúzskeho prezidenta, aby sa o problémoch Amazónie diskutovalo na summite G7 bez účasti krajín tohto regiónu”, vyjadruje, že Macron má “koloniálnu mentalitu, nevhodnú v 21. storočí”.

Bolsonaro zároveň Macrona obvinil, že tento problém týkajúci sa Brazílie a ďalších krajín v regióne využíva pre svoje osobné politické ciele.

Macron v stredu uviedol, že požiare v amazonskom dažďovom pralese predstavujú “medzinárodnú krízu”, ktorej riešenie by malo byť najvyššou prioritou na víkendovom summite krajín G7, ktorý sa v sobotu začína vo francúzskom letovisku Biarritz.

“Náš dom je v plameňoch. Doslova. Amazonský dažďový prales, pľúca našej planéty, ktoré produkujú 20 percent svetového kyslíka, horí,” napísal Macron na Twitteri.

Bolsonaro v súvislosti s tým poznamenal, že francúzsky prezident zverejnil fotografiu požiaru v Amazónii, ktorá má už najmenej 16 rokov, a ktorá sa v súvislosti s lesnými požiarmi v Brazílii v posledných dňoch často objavovala na sociálnych sieťach.

Reklama

Generálny tajomník OSN António Guterres taktiež vyjadril znepokojenie nad požiarmi v amazonskom pralese. “Uprostred globálnej klimatickej krízy si nemôžeme dovoliť ďalšie ničenie hlavného zdroja kyslíka a biodiverzity,” uviedol na Twitteri s tým, že Amazóniu je potrebné chrániť.

Brazílsky prezident je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami a ochranou dažďového pralesa totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov.

Ako informovala agentúra Reuters, Bolsonaro vo svojom štvrtkovom video vyhlásení na Facebooku vôbec prvýkrát pripustil, že za požiare v regióne môžu byť zodpovední aj farmári.

 

0:27 Požiare v Brazílii chce Macron riešiť na summite G7, Guterresa hlboko znepokojili

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil v stredu požiare v amazonskom dažďovom pralese za “medzinárodnú krízu” a vyzval, aby sa tento naliehavý problém riešil na víkendovom summite krajín G7. Informovala o tom agentúra AFP.

“Náš dom je v plameňoch. Doslova. Amazonský prales, pľúca našej planéty, ktoré produkujú 20 percent svetového kyslíka, horí,” napísal Macron na Twitteri. Podľa neho ide o “medzinárodnú krízu” a vyzval členov skupiny G7, aby o tejto naliehavej téme diskutovali na summite, ktorý sa v sobotu začína vo francúzskom letovisku Biarritz.

Francúzsky prezident, ktorý tvítoval vo francúzštine a angličtine, patrí tak k ďalším svetovým osobnostiam, ktoré na ničivé požiare v amazonskom pralese upozornili.

Generálny tajomník OSN António Guterres už skôr vyhlásil, že lesné požiare, v dôsledku ktorých hustý dym zahalil v posledných dňoch niekoľko brazílskych miest, ho “hlboko znepokojili”.

“Uprostred globálnej klimatickej krízy si nemôžeme dovoliť ďalšie ničenie hlavného zdroja kyslíka a biodiverzity,” uviedol na Twitteri s tým, že Amazóniu je potrebné chrániť.

Reklama

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami a ochranou dažďového pralesa totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov.

Bolsonaro vo štvrtok poprel, že by požiare mohli súvisieť s jeho politikou a uviedol, že Brazília trpí “environmentálnou psychózou”, ktorá brzdí rozvoj. Zároveň povedal, že na boj s tak rekordným počtom lesných požiarov nemá krajina dostatok prostriedkov.

Bolsonaro predtým vyhlásil, že požiare môžu súvisieť “kriminálnymi činmi” neziskových organizácií, ktoré chcú šíriť obraz ničeného amazonského pralesa po tom, ako im jeho vláda zastavila financovanie.

Z údajov brazílskeho Národného ústavu pre vesmírny výskum (INPE) vyplýva, že počet lesných požiarov v Brazílii vzrástol počas prvých mesiacov roku 2019 v porovnaní s vlaňajškom až o 84 percent.

Od januára do augusta bolo zaznamenaných takmer 73.000 požiarov. Za celý rok 2018 ich pritom bolo 39.759, uviedol INPE. Ide o najväčšie množstvo požiarov v amazonskom dažďovom pralese od roku 2013 po tom, ako ich počet v posledných dvoch rokoch klesal.

Reklama

Od minulého štvrtka bolo podľa INPE identifikovaných viac než 9500 nových požiarov, z ktorých väčšina vypukla v Amazónii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali