Povstanie 6. januára verzus “pokojný protest v Gruzínsku”

Povstanie 6. januára verzus “pokojný protest v Gruzínsku”

 Tbilisi 10. marca 2023 (HSP/sonar21/Foto:screenshot)

 

Tento týždeň bol vo Washingtone fascinujúci, píše Larry Johnson. Už som písal o tom, ako Bidenov tím poučoval a varoval Čínu pred vyzbrojovaním Ruska, zatiaľ čo Spojené štáty posielajú zbrane na Ukrajinu a Taiwan. Uznané. To je matka všetkého pokrytectva

satira
Ilustračné foto

Ale na druhom mieste je Bidenova administratíva, ktorá horúčkovito podporuje zahraničnú intervenciu do záležitostí Gruzínska, a to všetko v mene “demokracie”. Schvaľuje útoky davov platených zahraničnými spravodajskými organizáciami na gruzínsku políciu, pričom vyzýva na cenzúru Tuckera Carlsona, pretože odhalil lži o takzvanom povstaní zo 6. januára.

Reklama

Tucker sa sám postaral o to, aby sa demokraticko-republikánsky establišment vrhol na gauč a omdlel, pretože zverejnením predtým skrytého videozáznamu zničil mém o “povstaní” zo 6. januára. Namiesto Trumpových šialencov, ktorí besnia v Kapitole a bezhlavo zabíjajú každého policajta, ktorého nájdu, je na novo zverejnenom videu vidieť pokojných, vlasteneckých ľudí, ktorí sa pohybujú v rámci povrazov a neútočia na políciu. Ó, tá hrôza!

Nuž, pochvala pre “SteveVoiceOver”, ktorý vytvoril zničujúcu satiru, ktorá odhaľuje snahy demokratickej a republikánskej kliky establišmentu pošpiniť Trumpových priaznivcov ako násilných extrémistov. Užite si to.

Reklama

Čo to má, do čerta, spoločné s Gruzínskom, susedom Ruska? Gruzínsky zákonodarný zbor nedávno schválil legislatívu, podľa ktorej sa organizácie v Gruzínsku, ktoré získavajú aspoň 20 % finančných prostriedkov zo zahraničných zdrojov, musia zaregistrovať u gruzínskej vlády. Zákon o registrácii zahraničných agentov v Spojených štátoch je prísnejší ako nový zákon navrhovaný v Gruzínsku.

Hádajte, čo sa stalo? Protesty v Gruzínsku financované zahraničnými organizáciami (medzi ktoré pravdepodobne patrí aj CIA a britská MI6) vybuchli v uliciach Tblisi a hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price trval na tom, že polícia na Kapitole, ups, teda gruzínska polícia, reagovala na pokojné protesty prehnane. Posúďte sami:

Protesty v Gruzínsku
Protesty v Gruzínsku

Tu je video a prepis z denného brífingu Neda Pricea zo 7. marca (diskusia o Gruzínsku sa začína približne v 3. minúte):

video a prepis z denného brífingu Neda Pricea zo 7. marca
Video a prepis z denného brífingu Neda Pricea zo 7. marca

OTÁZKA – Pokiaľ ide o Gruzínsko, sledovali ste situáciu v Gruzínsku, kde od rána došlo k zrážkam medzi demonštrantami a políciou, ktoré boli zjavné nadmerným použitím vojenskej, pardon, poriadkovej sily?

NED PRICE – V posledných hodinách sme videli správy, ktoré prichádzajú z Tibilisi, že protestujúci sa stretli so slzotvorným plynom a s inými snahami o potlačenie protestu proti tomuto návrhu takzvanej legislatívy o zahraničných agentoch.

Reklama

Náš odkaz gruzínskemu ľudu, gruzínskej vláde, ľuďom a vládam na celom svete je, že Spojené štáty stoja pri všetkých tých, ktorí pokojne vykonávajú to, čo je univerzálnym právom, univerzálnym právom ľudí na celom svete zhromažďovať sa, aby ich hlasy boli vypočuté, aby slobodne hovorili a volali svoje vlády k zodpovednosti.

Budeme naďalej monitorovať situáciu na území Gruzínska, ale naším posolstvom je, že pokojným demonštrantom by malo byť umožnené pokojne vykonávať toto právo, ktoré majú ľudia v Gruzínsku.

Je to právo, ktoré majú k dispozícii ľudia v každej krajine na celom svete. A úplne na záver, dnešné posledné vyhlásenie veľvyslanectva USA a Gruzínska sa začína vetou: Dnes je temný deň pre demokraciu Jewell Justice a celý text je najtvrdší, aký som kedy videl, viete, počas viac ako 30 rokov diplomatických vzťahov.

Pýtali ste sa na pocit, ktorý tu vládne. Pocit hlbokého znepokojenia, ktorý sme v posledných dňoch neustále vyjadrovali. Je to pocit hlbokého znepokojenia z dôvodu možných dôsledkov tohto návrhu zákona, ktorý by zasiahol do niektorých práv, ktoré sú kľúčové pre túžby gruzínskeho ľudu po konsolidovanej demokracii, euroatlantickej integrácii a lepšej budúcnosti.

Stigmatizoval by a umlčal nezávislé hlasy a občanov Gruzínska, ktorí si neželajú nič iné, len spoločne pracovať na budovaní svetlejšej budúcnosti, budúcnosti integrovanej s Európou. Budúcnosť, ktorá je demokratická a slobodná a v ktorej je Gruzínsko nezávislou a suverénnou krajinou.

Reklama

Sme veľmi znepokojení tým, čo by to mohlo znamenať pre obyvateľov Gruzínska, ale aj preto, že Spojené štáty boli v priebehu posledných desaťročí partnerom Gruzínska, odkedy Gruzínsko vyhlásilo svoju nezávislosť. Spojené štáty boli priamo pri nej a podporovali ašpirácie gruzínskeho ľudu.

V niektorých prípadoch v priebehu desaťročí gruzínsky ľud pracoval na realizácii týchto snáh, dosiahol obrovský pokrok v tom, že sa stal demokraciou, o ktorú sa usiloval od prvých dní, v integrácii Gruzínska do euroatlantického spoločenstva a v zabezpečení toho, aby Gruzínsko na tejto ceste zostalo.

Teraz však vidíme návrh právneho predpisu, ktorý by bol obrovskou prekážkou, prekážkou pre ašpirácie gruzínskeho ľudu, prekážkou pre schopnosť Spojených štátov byť naďalej partnerom gruzínskeho ľudu.

Uviedol som to tuším včera, ale každý, kto hlasuje za tento návrh právneho predpisu, by bol čiastočne zodpovedný za ohrozenie práve týchto euroatlantických ašpirácií gruzínskeho ľudu. Nechceme, aby sa to stalo.

Čo je to za blbosť!! Price sa pravidelne ohradzuje voči tvrdeniam, že Rusko sa nezákonne “mieša” do vnútorných záležitostí Spojených štátov, ale trvá na tom, že cudzie krajiny majú základné právo strkať svoj imperialistický nos do vnútorných záležitostí Gruzínska. Rusi a Číňania nie sú hlúpi. Vidia toto vrcholné pokrytectvo Bidenovej Ameriky a uvedomujú si, že Spojené štáty sú nedôveryhodné a predstavujú zlomyseľnú hrozbu. Spojené štáty budú pokračovať v tejto nebezpečnej hre a pokúšať sa vytvoriť zahraničné otrocké štáty, kým ich niekto konečne nezastaví.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

17:21

Najvyšší súd v Juhoafrickej republike rozhodol, že bývalý prezident Jacob Zuma je nespôsobilý kandidovať v parlamentných voľbách 29. mája. Diskvalifikuje ho trest odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

17:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spojil sily s Taliankou Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou, aby v kampani do volieb do Európskeho parlamentu podporili španielsku krajne pravicovú stranu Vox. Upozornil na to server telex.hu, podľa ktorého Orbán Španielov vyzval na “obsadenie Bruselu”, ako to urobil už aj v prejave v Budapešti 15. marca.

17:18

Vrtuľník, ktorý sa zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali