Kto potrebuje pred voľbami ničiť židovské cintoríny? Opakuje sa niečo ako prípad Mariánek?

Kto potrebuje pred voľbami ničiť židovské cintoríny? Opakuje sa niečo ako prípad Mariánek?

Bratislava 31. decembra 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Karol Kurtulik)

 

V uplynulých týždňoch neznámi vandali poškodili hroby na židovských cintorínoch v Rajci a Námestove. Kto urobil tieto podlé a opovrhnutiahodné činy? Komu niečo také môže prospieť dva mesiace pred voľbami?

Snímka zo 16. decembra 2019. Poškodený židovský cintorín v Námestove

Predovšetkým treba povedať: nech cintoríny v Rajci a Námestove poničil ktokoľvek, je to úchylné a úbohé. Odbaviť sa na mŕtvych kameňoch, to môže urobiť naozaj iba mentálny úbožiak. Žiaľ, medzi ľuďmi sú aj takí – a žiaľ, nachádzajú sa v každom politickom košiari.

Reklama

Je tu však ešte jedna nepríjemná skutočnosť, ktorej spoločenský dopad je omnoho väčší, než pováľané náhrobky: medializácia takýchto udalostí pred voľbami má potenciál ovplyvniť ich výsledok. Toto je, žiaľ, ťažko odstrániteľný nedostatok masmédiami ovládanej spoločnosti: ak nejaký jedinec poškodí židovské hroby (alebo zastrelí novinára, či urobí iný mediálne šokujúci čin), môže tým vychýliť verejnú mienku až o niekoľko percent a teoreticky takto aj zmeniť politiku a smerovanie celej krajiny.

V dôsledku pováľaných náhrobkov v Rajci a Námestove budú teraz o antisemitizme na Slovensku opäť raz hovoriť „aj tučniaky v Patagónii“. Médiá domáce aj svetové využijú túto udalosť na rozdeľovanie volebných subjektov na tie správne demokratické a na tie, ktoré sú zodpovedné sa šírenie zla, antisemitizmu, rasizmu, fašizmu, xenofóbie – hoci tie takmer isto nemajú s uvedenými prípadmi nič spoločné.

Reklama

„Je veľmi ťažké zistiť, kto to urobil, ja mám ale taký dojem, nemám to ale ničím podložené, že to ani neboli miestni ľudia,“ vyjadril sa k udalosti v Rajci predseda žilinskej židovskej náboženskej obce Pavel Frankl.

Samozrejme, mohol to urobiť ktokoľvek. Ale v takýchto prípadoch, najmä v čase, keď sa podozrivo zvolebnieva, nie je nelogické si klásť klasickú otázku: komu to prospeje? Komu by mohla medializácia takýchto vecí teraz pred voľbami padnúť vhod?

Pripomeňme si prípad, ktorý sa stal ešte začiatkom 90. rokov. Spisovateľ Roman Kaliský-Hronský v článku „Hitler začínal ako natierač“ v týždenníku Zmena č. 144 (vyšlo 27. júla 1992) spomína, ako na obrovskej výletnej lodi v Karibskom mori v novinách, ktoré na tej lodi vychádzajú, bola v čase vojny v Perzskom zálive jediná jedna správa z Európy: o antisemitizme na Slovensku. Ako príklad tam boli uvedené antisemitskými heslami počarbané náhrobné kamene v Nitre.

A ďalej v tom článku bola táto výpoveď bývalého televízneho režiséra Gustáva Takáča: „V čase, keď som ešte robil režiséra v televízii, prišiel za mnou Mariánek (bývalý predseda hnutia Human Peter Mariánek, pozn. red.), že ideme točiť dokument o antisemitizme na Slovensku. Keďže som sa vždy snažil byť nestranný, neodmietol som, len som žiadal trocha viac aspoň základných informácií o problematike. Mariánek mi vysvetlil, že natočíme protižidovské, rasistické a ja neviem, aké ešte nápisy a sgrafitá, ktoré sú v Bratislave. Dobre reku, natočíme, len som chcel ešte vedieť, kde tie nápisy sú. Povedal mi ulicu a rozišli sme sa s tým, že ráno točíme.

Ako profesionál mám vo zvyku vždy sa dôkladne pripraviť na to, čo robím. Preto som si ešte večer pred dňom nakrúcania išiel obzrieť reálie, aby som získal predstavu a pokúsil sa nájsť uhol pohľadu. Našiel som si ulicu, ktorú mi Mariánek označil, žiadne múry na nej však neboli počarbané. Keby som veľmi dlho a veľmi dôkladne hľadal, možno by som sa dozvedel, kto koho miluje, ale kto nenávidí Židov a Cigánov, to som si tam prečítať nemohol. Nič to zato, vravím si, možno sa pomýlil Mariánek, a možno som ja zle počul. Druhý deň ráno ma čakalo prekvapenie. Nepočul som zle, ulica bola správna. Len s tým rozdielom, že v deň točenia tam bolo antisemitských hesiel koľko len chceš. Tak takto nie, pán Mariánek, hovorím. Zbalil som štáb a dovidenia.“

Reklama

Toľko výpoveď režiséra Gustáva Takáča. Samozrejme, prípady v Rajci a Námestove mohli byť o niečom úplne inom – kto a prečo to urobil, to sa asi nikdy nedozvieme. Ale komu sa dva mesiace pred voľbami nesmierne hodia a urobí si z nich vďačnú mediálnu tému, o tom niet pochybností.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali