Poľský Senát schválil aj napriek kritike Izraela zákon o táboroch smrti

Poľský Senát schválil aj napriek kritike Izraela zákon o táboroch smrti

Varšava 1. februára 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alik Keplicz)

 

Poľský Senát schválil vo štvrtok skoro ráno kontroverzný zákon, ktorý za používanie slovného spojenia “poľské tábory smrti” či “poľské koncentračné tábory” nariaďuje väzenie. Zákon reaguje na dlhoročné používanie tejto frázy zahraničnými médiami, keď opisujú koncentračný tábor Auschwitz a iné nacistami riadené tábory.

Ilustračné foto

Zákon schválila minulý týždeň dolná komora parlamentu a podpísať ho ešte musí prezident. Jeho porušovanie bude možné trestať odňatím slobody až na tri roky.

Reklama

Poľských zákonodarcov za zákon skritizovali izraelskí, ale aj poľskí opoziční politici, keďže novú legislatívu bude podľa nich možné zneužívať na popieranie účasti niektorých Poliakov na zločinoch nacistov. Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je to pokus “o prepisovanie histórie”.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) kritiku odmieta s tým, že chce brániť povesť krajiny a zamedziť používaniu nesprávnych slovných spojení pri opisovaní poľských dejín.

Reklama

Predseda hornej komory parlamentu Stanislaw Karczewski uviedol, že Poľsko zamýšľa pokračovať v dialógu s Izraelom a vysvetľovať ciele prijatia tejto novej legislatívy.

Predsedovia vlád oboch krajín – Benjamin Netanjahu a Mateusz Morawiecki – sa v nedeľu v telefonickom rozhovore dohodli na začatí rokovaní vládnych vyjednávačov o spornej formulácii zákona.

Viac ako milión ľudí – väčšinou Židov – bolo zavraždených v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, ktorý sa nachádzal počas druhej svetovej vojny na nacistami okupovanom poľskom území, pripomína agentúra DPA.

 

Hlasovanie poľského Senátu vyvolalo v Izraeli hnev

Reklama

Viacerí poslanci izraelského parlamentu a politici už vyjadrili svoj hnev v súvislosti s hlasovaním hornej komory poľského parlamentu, ktorá vo štvrtok schválila kontroverzný zákon zavádzajúci trestnú zodpovednosť za výroky vnímané ako obviňovanie Poliakov zo spoluúčasti na nacistických zločinoch.

Súčasťou zákona je aj trest väzenia za používanie slovného spojenia “poľské tábory smrti” či “poľské koncentračné tábory”.

V reakcii na jeho schválenie označil izraelský minister výstavby Joav Galant tento zákon za “popieranie holokaustu”.

Líderka frakcie strany Hnutie (ha-Tnua) v izraelskom parlamente, Cipi Livniová, označila konanie Poľska za “neprijateľné” a za “dve facky, a to židovskému národu a predsedovi vlády, ktorý vyhlásil, že s Poliakmi dosiahol dohodu” týkajúcu sa zmien v zákone.

Halina Birenbaumová, ktorá prežila holokaust a je uznávanou izraelskou literátkou, označila nový poľský zákon za “šialenstvo”. V rozhovore pre izraelský armádny rozhlas dodala, že zákon je “absurdný a neprimeraný tomu, čo sa tam skutočne stalo”.

Reklama

Birenbaumová, ktorá je členkou Medzinárodného osvienčimského výboru, ďalej uviedla, že je znepokojená, pretože v Poľsku by ju mohli za tieto jej slová aj zatknúť.

Izraelský minister dopravy Jisrael Katz zasa uviedol, že zákon predstavuje “popretie účasti Poľska na židovskom holokauste”. Vyzval súčasne izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby okamžite povolal izraelskú veľvyslankyňu v Poľsku na konzultácie do vlasti.

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí v noci na štvrtok – len niekoľko hodín pred hlasovaním – vyzvalo poľských senátorov, aby prehodnotili návrh kontroverzného zákona, ktorý vyvolal ostrý nesúhlas v Izraeli i židovských komunitách po svete.

Hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Heather Nauertová vo svojom vyhlásení tlmočila obavy z dôsledkov prijatia zákona pre vzťahy Spojených štátov s Izraelom. Hovorkyňa poukázala aj na to, že prijatie zákona by mohlo “narušiť slobodu slova a diškurz v akademickom prostredí”.

Poľská vláda ešte pred hlasovaním v dolnej komore parlamentu uviedla, že cieľom návrhu zákona je skoncovať s tým, aby bol poľský ľud alebo štát spoluobviňovaný z nacistických zločinov.

Námestník poľského ministra spravodlivosti Patryk Jaki, ktorý zákon vypracoval, v tejto súvislosti pred senátormi zdôraznil, že Poliaci “musia svetu vyslať jasný signál, že nedovolia, aby sa na Poľsko útočilo”.

Podľa agentúry AP z Jakiho slov vyplynulo, že návrh zákona bol konzultovaný aj s Izraelom, ktorý nevzniesol žiadne námietky. Mnohí ľudia v Izraeli sú však podľa AP presvedčení, že tento krok

Poľska je pokusom zbaviť sa obviňovania z úlohy, ktorú niektorí Poliaci zohrávali pri vraždení Židov počas druhej svetovej vojny.

 

Reklama

V súvislosti s najnovším sporom medzi Izraelom a Poľskom by sa tento týždeň mali v oboch krajinách zísť pracovné skupiny, aby začali o tejto záležitosti diskutovať. Podľa AP však nie je jasné, aký vplyv na zákon môžu tieto diskusie mať.

 

Veľvyslankyňa: Izrael vie, kto dal vybudovať tábory smrti v Poľsku

Izraelská vláda “odmieta” v Poľsku prijatý zákon, ktorý zavádza trestnú zodpovednosť za výroky vnímané ako obviňovanie Poliakov zo spoluúčasti na nacistických zločinoch, ale na druhej strane “vie”, kto dal vybudovať tábory smrti, i to, že “to neboli Poliaci”. Uviedla to podľa spravodajského portálu LCI izraelská veľvyslankyňa v Poľsku Anna Azariová.

LCI dodal, že historici z Pamätníka holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme uznávajú, že slovné spojenia “poľské tábory smrti” či “poľské koncentračné tábory” sú “nesprávnou interpretáciou dejín”. Jad va-šem však vyjadril poľutovanie, že “tento zákon pravdepodobne zastrie historickú pravdu o pomoci, ktorú Nemci dostali od poľského obyvateľstva počas holokaustu”.

Reklama

Azariová dodala, že práve táto časť zákona by mohla otvoriť dvere k stíhaniu ľudí, ktorí prežili holokaust a podávali by svedectvo o prípadnej účasti niektorých Poliakov na vojnových zločinoch.
Portál LCI súčasne pripomenul, že poľský prezident Andrzej Duda svojho času ubezpečil, že “každý, koho osobné spomienky alebo historický výskum vyjadrujú pravdu o zločinoch z minulosti alebo hanebnom správaní s účasťou Poliakov, má na túto pravdu plné právo”.

Azariová sa takto vyjadrila v súvislosti s kontroverzným v Poľsku schváleným zákonom, ktorý za používanie slovného spojenia “poľské tábory smrti” či “poľské koncentračné tábory” nariaďuje väzenie.

Zákon schválila minulý týždeň dolná komora poľského parlamentu a vo štvrtok ráno aj Senát. Podpísať ho ešte musí prezident.

 

Poľskí intelektuáli i židovská komunita varujú pred kontroverzným zákonom

Reklama

Približne sto poľských umelcov, novinárov a politikov podpísalo v uplynulých dňoch výzvu, v ktorej žiadajú zmeniť kontroverzný zákon zavádzajúci trestnú zodpovednosť za výroky vnímané ako obviňovanie Poliakov zo spoluúčasti na nacistických zločinoch. Intelektuáli chcú, aby sa zmenami v zákone zabránilo kriminalizácii takýchto výrokov.

Výzvu podpísali napr. režisérka Agnieszka Hollandová, exprezident Aleksander Kwašniewski či bývalý šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski. Signatári tiež žiadajú verejnosť o zachovanie pokoja, a to v záujme “spoločného dobra”, ktorým sú pravda a poľsko-izraelský dialóg.

 

Otvorený list s varovaním pred prijatím spomínaného zákona zverejnila aj židovská komunita v Poľsku, ktorá upozornila, že schválený zákon “môže viesť k potrestaniu tých, čo hovoria pravdu o poľských informátoroch a tých Poliakoch, ktorí zavraždili svojich židovských susedov”.

V liste sa uvádza, že zákon prijatý vo štvrtok Senátom “nielen obmedzuje slobodu prejavu, ale predovšetkým povedie k falšovaniu dejín”.

 

Podľa Davida Silberklana, historika Pamätníka holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme, v Nemcami zriadených táboroch smrti na území Poľska neboli poľské stráže. Poľsko bolo však v danom období “preniknuté virulentným antisemitizmom”. Silberklan podľa agentúry DPA dodal, že niektorí Poliaci zavraždili Židov a spolupracovali s Nemcami.

Reklama

Jedným z extrémnych príkladov bol masaker vyše 300 Židov vo východopoľskom meste Jedwabne, ktorý majú na svedomí miestni obyvatelia. Rola Poliakov pritom vyšla najavo až v roku 2000 a vyvolala v Poľsku búrlivú diskusiu – dovtedy totiž boli za páchateľov masakry označovaní Nemci.

Existujú záznamy aj o ďalších podobných udalostiach, ktoré sa označujú ako pogromy.

 

Agentúra AP pripomenula, že nacistickým Nemeckom okupované Poľsko bolo jediným územím, kde Nemci akúkoľvek pomoc Židom trestali smrťou.

Portál LCI poukázal na to, že napriek ohrozeniu vlastného života mnohí Poliaci svojim židovským spoluobčanom pomáhali: titul Spravodlivý medzi národmi udelil pamätník Jad va-šem doteraz 6700 Poliakom. V utorok ho in memoriam odovzdal ďalším trom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali