Politici reagujú na Matoviča. Podľa strany Hlas je najväčší slovenský konšpirátor: Vyzývame premiéra Eduarda Hegera, aby zastavil toto nebezpečné konanie svojho ministra

Politici reagujú na Matoviča. Podľa strany Hlas je najväčší slovenský konšpirátor: Vyzývame premiéra Eduarda Hegera, aby zastavil toto nebezpečné konanie svojho ministra

Bratislava 9. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jakub Kotian)

 

Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na piatkovom tlačovom vyhlásení po príchode z pracovnej cesty v Moskve vysvetlil aktuálnu situáciu okolo ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku. V reakcii na jeho kroky žiadajú europoslanec Michal Šimečka a strana Hlas-SD premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby zakročil

Mtovič, Heger
Na snímke vpravo Igor Matovič a vľavo Eduard Heger

Podľa strany Hlas-SD je Igor Matovič najväčším slovenským konšpirátorom. “Už niekoľko dní šíri bludy, v ktorých akísi záhadní ‘oni’ na najvyšších miestach štátu vyvolali jeho odchod z kresla a zároveň spôsobili zásadné komplikácie vakcíne Sputnik.”

Reklama

Expremiér je podľa strany  zbabelý odpovedať na opravené otázky médií a občanov, kto mu dáva mandát na kroky, ktoré absolútne svojvoľne podniká. Porušuje pri tom všetky svoje kompetencie a nesmierne nebezpečným spôsobom sa zahráva s bezpečnosťou a zahranično-politickým renomé Slovenska.

“V priamom prenose vidíme porušovanie všetkých sľubov o zodpovednom a otvorenom vládnutí, ktoré dal Matovič ľuďom pred voľbami. HLAS – sociálna demokracia vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby zastavil toto nebezpečné konanie svojho ministra a aby si od neho vyžiadal všetky informácie o ceste do Moskvy i Budapešti,” uvádza strana v stanovisku.

Reklama

Zároveň adresujú výzvu aj ministrovi zahraničných veci Ivanovi Korčokovi.

“Vyzývame aj ministra zahraničných veci Ivana Korčoka na jasné stanovisko k skutočnosti, že zahraničná politika Slovenskej republiky sa proti všetkým pravidlám, zákonom a zvyklostiam ocitla v rukách človeka, ktorý musel po roku opustiť úrad predsedu vlády pre svoje totálne zlyhanie a ktorému nedôveruje 82 percent ľudí na Slovensku. Je absolútne neprijateľné, aby Igor Matovič pokračoval vo svojich svojvoľných krokoch v zahraničnej politike a odmietal o nich informovať tak najvyšších ústavných činiteľov, ako aj slovenskú verejnosť,” dodávajú.

Líder strany Peter Pellegrini vyzval najvyšších ústavných činiteľov, vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej, aby zastavili “nekoordinované pobehovanie” ministra financií Igora Matovič (OĽaNO) a prevzali zodpovednosť za zahraničnú politiku Slovenska.

 

Reklama
Šimečka: Zastavte to, kým je ešte čas!

V podobnom duchu sa vyjadril aj liberálny europoslanec Michal Šimečka. Podľa jeho slov, by si Igor Matovič mal uvedomiť, že nie je paša, sultán ani diktátor.

“Dnes vraj ide rokovať do Budapešti, s maďarským premiérom Orbánom a ministrom zahraničných vecí Szijjártóm, o vakcínach Sputnik. Má na to poverenie vlády? Pochybujem. Ak áno, prečo takouto úlohou vláda poverila práve ministra financií, a nie premiéra, ministra zahraničných vecí, alebo ministra zdravotníctva? Pokiaľ viem, na Slovensku ešte stále platia zákony a ústava. Aj pre Igora Matoviča. Pán premiér Heger, zastavte to, kým je ešte čas,” vyzýva europoslanec na sociálnej sieti.

Michal Šimečka
Na snímke Michal Šimečka

Bývalý premiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) dehonestoval ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). V reakcii na jeho cestu do Moskvy a do Budapešti to v piatok to na tlačovej konferencii uviedlo mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS).

Matovič sa už podľa PS raz postavil proti záujmu Slovenska, a to v spore medzi maďarským a slovenským ministrom zahraničných vecí. PS sa preto pýta, na koho strane stojí bývalý premiér v spore okolo Sputnika V.

“Nejde o prvý prípad, keď sa expremiér Igor Matovič takto zachoval. V spore medzi slovenskou a maďarskou diplomaciou pred mesiacom, medzi dvoma ministrami, sa nepochopiteľne postavil proti slovenskej, proti záujmom Slovenska,” povedal podpredseda strany Michal Šimečka.

Reklama

K Sputniku uviedol, že Ruský investičný fond vo štvrtok (8. 4.) začal hybridný útok voči slovenskej inštitúcii – Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v momente, keď v Moskve bol člen slovenskej vlády, ktorý sa inštitúcie nezastal.

Matovič podľa predsedníčky PS Ireny Bihariovej veľmi hrubým spôsobom prekročil kompetenčné rámce. “Týmto netaktným, hrubým a urážlivým spôsobom až dehonestoval ministra zahraničných vecí,” povedala.

Nezaradený poslanec a člen strany Tomáš Valášek zdôraznil, že od vlády očakávajú, že sa bude k svojim inštitúciám, zákonom a procesom tejto krajiny správať s rešpektom a úctou. Cestu Matoviča do Ruska považuje “za chybu”. Potvrdil, že má informácie o tom, že sa na návšteve Maďarska s Matovičom nezúčastní zástupca slovenskej diplomacie. Reagoval tak na otázku, ako vníma, že tam s ním má ísť koaličný poslanec György Gyimesi (OĽANO).

Zdôraznil, že si nepamätá diplomatickú situáciu, keď na také citlivé rokovanie príde niekto, komu tieto záležitosti kompetenčne nepatria, keďže Matovič do Maďarska nejde hovoriť o finančných témach a na jeho návšteve sa nezúčastní slovenská diplomacia.

 

Šeliga: Je to mimoriadne neštandardné, ale žijeme neštandardnú dobu

K rokovaniam bývalého premiéra a dnes ministra financií Igora Matoviča o ruských vakcínach, sa vyjadril aj Juraj Šeliga (Za ľudí). Podľa jeho slov je to mimoriadne neštandardné, ale žijeme neštandardnú dobu pandémie a vakcína je liek.

Juraj Šeliga (Za ľudí)
Na snímke Juraj Šeliga (Za ľudí)

Od Matoviča očakával, že prinesie z Ruska dokumenty pre definitívne posúdenie Sputnik V, tak aby bolo jasné o akú vakcínu ide a najmä mohla dostať všetky potrebné potvrdenia od ŠÚKL, prípadne EMA.

“Lebo my sme stále štát, ktorý má povinnosť chrániť zdravie svojich občanov a túto povinnosť realizuje aj cez činnosť ŠÚKL. Nie sme banánová republika, ktorá len tak dovolí pichať do tiel svojich občanov niečo, čo nie je otestované! ŠÚKL vie čo robí a nie sú to žiadni nepriatelia vakcíny Sputnik V, chránia naše zdravie, a to aj za cenu dnes značne nepatričnej a neprimeranej kritiky. ŠÚKL má moju plnú podporu, a to bez ohľadu na to, ako rozhodne o Sputnik V, pretože viem, že rozhodujú na základe faktov a nie emócií,” uviedol v statuse.

Šeliga sa vyjadril aj k Matovičovej ceste do Budapešti, ktorá je podľa neho opäť mierne neštandardná. Verí ale, že myslená s dobrým úmyslom a s cieľom pomôcť.

“Je našou povinnosťou ukázať, že stojíme na strane Slovenskej republiky, že stojíme na strane našich občanov. Akýkoľvek zmätočný krok je to, čo dnes našu krajinu poškodzuje. Z každého nášho rozhodnutia musí byť preto nespochybniteľne jasné, na koho strane stojíme,” dodal na záver s tým, že v časoch keď, je situácia napätá by sme na to mali všetci, vrátane pána ministra Matoviča, pamätať.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali