Pokračuje verejné vypočúvanie kandidátov na šéfa nového protikorupčného úradu

Pokračuje verejné vypočúvanie kandidátov na šéfa nového protikorupčného úradu

Bratislava 5. júna 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:Pxhere)

 

Ďalších päť kandidátov by sa dnes malo predstaviť komisii, ktorá posudzuje uchádzačov o post predsedu nového Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Záujemcov je dokopy 11, šiesti sa komisii predstavili v utorok

Ilustračné foto

Konkrétne išlo o Miloša Birtusa, Zuzanu Dlugošovú, Tibora Draskoczyho, Moniku Filipovú, Tomáša Jacka a Daniela Krošláka. Dnes majú prísť na rad Diana Migaľová Baschierová, Viktor Pokojný, Martin Rajňák, Jozef Stopka a Rastislav Šaling.

Reklama

Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom marca, sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave. Na čele úradu má byť predseda, ktorého volí a odvoláva Národná rada SR spomedzi kandidátov navrhnutých vládou. Uchádzači musia však najskôr prejsť verejným vypočutím a hodnotením komisiou, ktorá má päť členov. Po jednom členovi do komisie navrhol prezident, vláda, verejný ochranca práv, Rada pre štátnu službu a poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti. Komisia musí podľa zákona zaujať k jednotlivým kandidátom stanovisko do 15 dní od ukončenia ich vypočúvania.

 

Reklama

Komisia vypočula ďalších troch uchádzačov na šéfa protikorupčného úradu

Výberová komisia dnes v doobedňajších hodinách vypočula ďalších troch uchádzačov o post šéfa Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Pôvodne mala ako prvá predstúpiť pred komisiu Diana Migaľová Baschiererová, no zdržala ju dopravná situácia. Jej poradie tak prevzal Viktor Pokojný, ktorý je v súčasnosti sám chráneným oznamovateľom korupcie.

Pokojný by v pozícii šéfa úradu poskytoval oznamovateľom najmä kvalifikovanú právnu pomoc a zriadil by tiež viacero pracovísk po celom Slovensku. Baschiererová vidí ako najväčší problém pri korupcii fakt, že sa ju ľudia boja vôbec oznámiť. Úrad im tak musí zabezpečiť primerané podmienky a ochranu. Ako posledný v poradí predstúpil pred komisiu pred obednou prestávkou Martin Rajňák. Na rozdiel od protikandidáta Pokojného si nemyslí, že je vhodné budovať pracoviská protikorupčného úradu. Rajňák tiež uviedol, že korupcia na Slovensku existuje a ak nie je ohlasovaná, je to chybou úradu. Päťčlenná odborná komisia už vypočula v utorok 4. júna šiestich kandidátov. Celkovo sa prihlásilo 11 záujemcov.

Viktor Pokojný vidí najväčší problém v tom, že oznamovateľom korupčného správania sa nie je poskytnutá dostatočná právna pomoc. “V súkromnej sfére spraví konkrétny zamestnávateľ čokoľvek, aby sa oznamovateľa korupcie zbavil. Ľudia, ktorí oznamujú závažné či menej závažné formy korupcie, musia dostať kvalifikovanú právnu pomoc,” uviedol Pokojný. Sám by na poste šéfa protikorupčného úradu vybudoval viacero detenčných pracovísk, aby prípadní oznamovatelia nemuseli cestovať do hlavného mesta. “Nemôže mať úrad svoje pracovisko iba v Bratislave. Preto by som navrhol koncept detašovaných pracovísk vo viacerých mestách po celom Slovensku,” doplnil.

Diana Migaľová Baschiererová sa domnieva, že šéf úradu musí mať s korupciou reálne skúsenosti. Málo oznámení o korupcii podľa jej slov spočíva v tom, že občania o takejto možnosti jednoducho nie sú informovaní. “Môžeme dookola rozprávať o tom, aká je zlá korupcia, ale pokiaľ to niekto nezažije na vlastnej koži, tak to nedokáže nielen vyhodnotiť, ale ani zmeniť. Pri kreovaní úradu je dôležité, aby ľudia vôbec vedeli, že takýto úrad funguje a dokáže ich reálne ochrániť,” povedala Baschiererová.

Reklama

Za problematické považuje aj to, že občania nad korupciou privierajú oči, aby mali pokoj. “Ľudia sa dnes boja oznamovať korupciu, radšej zatvoria oči a prejdú to mlčaním,” dodala. Sama nevidí problém v tom, že pôsobila v štátnych inštitúciách pod ministrom Petrom Žigom (Smer-SD). Najskôr v štruktúrach rezortu životného prostredia a neskôr rezortu hospodárstva. Baschiererová tvrdila, že na pracovné miesta sa dostala iba cez klasické pohovory, nie na základe známosti či kontaktov.

Posledný kandidát, ktorého komisia vypočula pred obednou prestávkou, Martin Rajňák, si myslí, že pokiaľ ľudia korupciu neoznamujú, úrady nefungujú správne. “Ak nebudú reálni oznamovatelia, bude to preto, že úrad nefunguje správne. Ak by sa tak stalo, tak prvou možnosťou by bolo, že tu korupcia nie je, čo zrejme nie je prípad Slovenska. Druhou, že sa oznamovatelia jednoducho boja protispoločenské správanie oznámiť, respektíve, že nedôverujú úradom,” dodal.

Na rozdiel od svojho protikandidáta Pokojného by nebudoval na Slovensku sieť vysunutých pracovísk úradu. “Nemyslím si, že by to malo zásadný vplyv, možno by som uvažoval nad zriadením pracoviska v Banskej Bystrici a Košiciach. Pri prípadoch mimo Bratislavy sa za nimi dá jednoducho vycestovať,” dodal. Záujemcov o post šéfa úradu je dokopy 11, šiesti sa komisii predstavili v utorok. Konkrétne išlo o Miloša Birtusa, Zuzanu Dlugošovú, Tibora Draskoczyho, Moniku Filipovú, Tomáša Jacka a Daniela Krošláka. Dnes prídu na rad ešte Jozef Stopka a Rastislav Šaling.

Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom marca, sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave. Na čele úradu má byť predseda, ktorého volí a odvoláva Národná rada SR spomedzi kandidátov navrhnutých vládou. Uchádzači musia však najskôr prejsť verejným vypočutím a hodnotením komisiou, ktorá má päť členov. Po jednom členovi do komisie navrhol prezident, vláda, verejný ochranca práv, Rada pre štátnu službu a poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti. Komisia musí podľa zákona zaujať k jednotlivým kandidátom stanovisko do 15 dní od ukončenia ich vypočúvania.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali