Pódium je pripravené: Na ťahu je ďalšia veľmoc

Pódium je pripravené: Na ťahu je ďalšia veľmoc

Moskva 1. marca 2023 (HSP/thesaker/Foto:Facebook)

 

Keď sa ponoríte do dlhej prechádzky pod vytrvalými snehovými závejmi, ktorú spestrujú vybrané zastávky a poučné rozhovory, kryštalizujú sa vám rok po začiatku zrýchlenej fázy zástupnej vojny medzi USA/NATO a Ruskom silné pocity, ktoré vám rozochvievajú pokožku a rozochvievajú dušu, píše vo svojom poslednom príspevku Pepe Escobar z Moskvy

bývalý ruský prezident Dmitrij Anatolievič Medvedev
Na snímke bývalý ruský prezident Dmitrij Anatolievič Medvedev

Takto vás víta Moskva: nesporné hlavné mesto multipolárneho sveta 21. storočia.

Reklama

Pôsobilo to ako silný vrták, ktorý perforuje menej ako krátkodobú, vlastne nulovú pamäť kolektívneho Západu. Nečudo, že to pôsobilo trochu triezvo v kontraste s nonstop rusofóbnym flámom v priestore NATOstan.

Alexej Dobrinin, riaditeľ odboru plánovania zahraničnej politiky ruského ministerstva zahraničných vecí, správne označil Putinov prejav za “metodologický základ chápania, opisu a konštruovania multipolarity”.

Reklama

Niektorí z nás už roky poukazujú na to, ako je definovaný vznikajúci multipolárny svet – ale ďaleko presahuje jeho rámec – vysokorýchlostné prepojenie, fyzické a geoekonomické. Teraz, keď sa dostávame do ďalšej fázy, akoby Putin a Si Ťin-pching, každý svojím spôsobom, konceptualizovali dva kľúčové civilizačné vektory multipolarity. To je hlbší význam rusko-čínskeho komplexného strategického partnerstva, voľným okom neviditeľný.

Metaforicky to hovorí aj o tom, že ruský obrat na Východ, smerom k vychádzajúcemu slnku, teraz už nezvratný, bol jedinou logickou cestou, ktorou sa dalo ísť, keďže, povedané s Dylanom, na Západe na pravé poludnie svitá tma.

Za súčasného stavu, keď sa kymácajúci sa, rachotiaci hegemón stratil vo vlastnom prefabrikovanom ošiali a skutoční aktéri predstavenia kŕmia horiacim mäsom nenapraviteľne priemerné politické “elity”, má Čína možno o niečo väčšiu voľnosť ako Rusko, keďže Ríša stredu nie je – zatiaľ – pod rovnakým existenčným tlakom, pod akým sa ocitlo Rusko.

Nech už sa z geopolitického hľadiska stane čokoľvek, Rusko je v podstate obrovskou prekážkou na ceste vojnového hegemóna: konečným cieľom je najvyššia “hrozba” Čína.

Putinova schopnosť odhadnúť mimoriadne chúlostivý geopolitický moment – prostredníctvom dávky vysoko koncentrovaného, neriedeného realizmu – je niečo, na čo sa dá pozerať. A potom sa o sladkú čerešničku na torte postaral minister zahraničných vecí Lavrov, ktorý si nešťastného amerického veľvyslanca zavolal na tvrdú drezúru: áno, toto je vojna, hybridná aj iná, a vaši žoldnieri z NATO, ako aj vaša haraburda sú legitímnymi cieľmi.

Reklama

Dmitrij Medvedev, podpredseda Bezpečnostnej rady, ktorý si teraz viac ako inokedy vychutnáva svoj status “odpojeného”, to všetko povedal veľmi jasne: “Rusko riskuje, že bude roztrhané, ak zastaví špeciálnu vojenskú operáciu skôr, ako sa dosiahne víťazstvo.”

A toto posolstvo je o to ostrejšie, že predstavuje – verejný – pokyn čínskemu vedeniu, aby pochopilo: nech sa ďalej stane čokoľvek, toto je neochvejné oficiálne stanovisko Kremľa.

 

Číňania obnovujú mandát nebies

Všetky tieto vektory sa vyvíjajú, pretože následky bombardovania Nord Streamov, jediného vojenského útoku – a zároveň priemyselného terorizmu -, ktorý bol kedy spáchaný na EÚ, ochromujú kolektívny Západ, ktorý je omráčený a zmätený.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí si v dokonalom súzvuku s Putinovým prejavom vybralo geopolitický/existenčný moment na to, aby konečne s rozmachom stiahlo rukavice: vstúpilo do eseje o americkej hegemónii a jej nebezpečenstvách, ktorá sa okamžite stala obrovským hitom v čínskych médiách a s chuťou ju skúmali v celej východnej Ázii.

Reklama

Tento pálčivý výpočet všetkých smrteľných hlúpostí hegemóna za celé desaťročia predstavuje bod, z ktorého niet návratu pre čínsku diplomaciu, ktorá sa doteraz vyznačovala pasivitou, ambivalentnosťou, skutočnou zdržanlivosťou a extrémnou zdvorilosťou. Takýto obrat je teda ďalším hrdým “úspechom” otvorenej sinofóbie a klamlivého nepriateľstva, ktoré prejavujú americkí neokonzervatívci a neoliberáli.

Vedec Quan Le poznamenáva, že tento dokument možno považovať za tradičnú formu – teraz však naplnenú súčasným znením -, ktorú čínski panovníci používali vo svojej tisícročnej minulosti pred tým, ako sa pustili do vojny.

V skutočnosti ide o axio-epistemo-politickú proklamáciu ospravedlňujúcu vážnu vojnu, ktorá v čínskom vesmíre znamená vojnu nariadenú Vyššou mocou schopnou obnoviť Spravodlivosť & Harmóniu v nepokojnom vesmíre.

Po vyhlásení sú bojovníci vybavení na to, aby nemilosrdne udreli na entitu, o ktorej sa usudzuje, že narušuje Harmóniu Vesmíru: v našom prípade na psychopatických straussovských neokonzervatívcov a neoliberálkonzervatívcov, ktorým ako besným psom velia skutočné americké elity.

Samozrejme, v čínskom vesmíre nie je miesto pre “Boha” – a už vôbec nie pre kresťanskú verziu; “Boh” pre Číňanov znamená trojicu Krása – Dobro – Pravda, Nadčasové nebeské univerzálne princípy. Najbližším pojmom, ktorý je pre nečínskeho človeka zrozumiteľný, je Dao: Cesta. Cesta k trojici Krása – Dobro – Pravda teda symbolicky predstavuje Krásu – Dobro – Pravdu.

Takže to, čo Peking urobil – a kolektívny Západ o tom vôbec netuší -, bolo vydanie axiologicko-epistemo-politickej proklamácie vysvetľujúcej legitímnosť ich snahy obnoviť Nadčasové nebeské univerzálne princípy. Budú tak plniť Mandát nebies – nič menej. Západ nebude vedieť, čo ho zasiahlo, kým nebude neskoro.

Bolo predvídateľné, že skôr či neskôr budú mať dedičia čínskej civilizácie dosť – a formálne označia, odrážajúc Putinovu analýzu, nastupujúceho Hegemóna za hlavný zdroj chaosu, nerovnosti a vojny na celej planéte. Ríša chaosu, lží a plienenia, v kocke.

Povedané na rovinu, jazykom ulice, do čerta s tými amerikanistickými kecami o hegemónii, ktorá je ospravedlňovaná “zjavným osudom”.

Takže sme tu. Chcete hybridnú vojnu? My vám to vrátime.

 

Reklama

Späť k Wolfowitzovej doktríne

Bývalý poradca CIA vydal celkom triezvu správu o kamienku na kamenistej ceste: o možnom konci hry na Ukrajine, keď už aj niektorí papagáji riadení elitou uvažujú o “ceste von” s minimálnou stratou tváre.

Nikdy nie je nečinné pripomenúť, že ešte v roku 2000, v roku, keď bol Vladimír Putin prvýkrát zvolený za prezidenta, vo svete pred 11. septembrom, bol zúrivý neocon Paul Wolfowitz po boku Zbigniewa “Veľkej šachovnice” Brzezinského na obrovskom ukrajinsko-americkom sympóziu vo Washingtone, kde bez hanby básnil o vyprovokovaní Ruska k vojne s Ukrajinou a zaviazal sa financovať zničenie Ruska.

Všetci si pamätajú Wolfowitzovu doktrínu – ktorá bola v podstate nevkusným, pešiackym opakovaním Brzezinského: na udržanie trvalej hegemónie USA bolo prvoradé predísť vzniku akéhokoľvek potenciálneho konkurenta.

Teraz tu máme dvoch rovnocenných konkurentov s jadrovým pohonom a technologickými zručnosťami, ktorých spája komplexné strategické partnerstvo.

Keď som končil svoju dlhú prechádzku a vzdával pri Kremli náležitú úctu hrdinom rokov 1941 – 1945, mal som neodbytný pocit, že tak ako je Rusko majstrom hádaniek a Čína majstrom paradoxov, ich stratégovia teraz na plný úväzok pracujú na tom, ako vrátiť všetky nitky hybridnej vojny proti hegemónovi. Jedno je isté: na rozdiel od chválenkárskych Američanov nebudú načrtávať žiadne prelomové riešenia, kým už nebudú v platnosti.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:51

Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur. Vstupný poplatok v hodnote 5 eur zaviedli Benátky skúšobne od 25. apríla do 5. mája.

Včera 19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

Včera 19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

Včera 19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

Včera 19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

Včera 19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

Včera 19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

Včera 19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

Včera 18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

Včera 18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali